'Eragon' op VTM 3: waarom de fantasyfilm de torenhoge ambities nooit kon waarmaken

Films | VTM 3 zendt vanavond 'Eragon' uit, een verfilming van de eerste roman van 'The Inheritance Cycle', een young adult fantasyserie geschreven door de Amerikaanse auteur Christopher Paolini. De film uit 2006 moest eigenlijk de eerste zijn van een heuse trilogie, maar door de slechte ontvangst na de release werden die plannen opgeborgen. Waarom werd de film door fans en critici weggehoond?

Door Proximus

Deel dit nieuws

De romans richten zich op de avonturen van een tienerjongen genaamd Eragon en zijn draak, Saphira, in hun strijd om de kwade koning Galbatorix omver te werpen. Het verhaal speelt zich af in de fictieve wereld van Alagaësia. De boekenserie verkocht wereldwijd meer dan 33,5 miljoen exemplaren.

Regisseur van de verfilming was Stefen Fangmeier, die meegewerkt had aan kaskrakers als 'Saving Private Ryan', 'Terminator 2: Judgment Day' en 'Master and Commander: The Far Side of the World'. De Amerikaan beleefde met 'Eragon' zijn regiedebuut. De hoofdrol van Ed Speleers, bekend van de historische series 'Downton Abbey' en 'Outlander' en de film 'Breathe', was tevens zijn acteerdebuut. De rest van de cast bestond uit Jeremy Irons, Sienna Guillory, Robert Carlyle en Djimon Hounsou. Rachel Weisz sprak de stem in van Saphira.

Kort door de bocht kunnen we stellen: als je het verhaal van 'Eragon' geweldig vond en nieuwsgierig bent naar het vervolg, lees dan de boeken. Critici lieten immers geen spaander heel van de verfilming uit 2006. De film behandelt de gebeurtenissen uit het eerste boek van 'The Inheritance Cycle'. Het was de bedoeling dat de twee volgende boeken in de reeks, 'Eldest' en 'Brisingr', ook verfilmd zouden worden. Maar dat gebeurde dus niet.

Punten van kritiek

'Eragon' beschikte over een budget van 100 miljoen dollar, wat normaal is voor dit soort fantasyfilms. De film bracht 75 miljoen dollar op in de Verenigde Staten en 173,9 miljoen dollar in de rest van de wereld, wat wereldwijd neerkomt op 249 miljoen dollar. Op commercieel vlak boekte het fantasydrama dus wel een redelijk succes, maar de kritiek op de film was vernietigend.

Ten eerste week het filmscenario wel heel ver af van de plotlijnen in het boek. Dat viel al niet in goede aarde bij fans en critici. Belangrijke gebeurtenissen uit de boeken kwamen niet aan bod op het scherm en sommige rassen, zoals de dwergen, kregen geen seconde screentime. Ook aan details werd gesleuteld, zoals Sapphira's schubben die blauw waren of Arya die er niet uitzag als een elf. De leek bedekt het met de mantel der liefde, maar voor de schare fans was het een doorn in het oog.

Volgens critici ontbeert het 'Eragon' ook aan magie. The Seattle Times omschreef de film als "levenloos", The Hollywood Reporter laakte het gebrek aan diepgang. Las Vegas Weekly bestempelde de plot dan weer als "generisch". "Enkel negenjarigen die nog nooit de 'Star Wars'-films gezien hebben zouden deze film origineel vinden", klonk het in de Amerikaanse krant Newsday. Daarbovenop werd ook het acteerwerk niet gespaard: dat was volgens Washington Post "armzalig" en volgens Orlando Weekly "duf". De dialogen werden door MSNBC weggezet als "sullig".
  
De visuele effecten dan: die waren voor een filmproductie uit het jaar 2006 met een dergelijk budget ondermaats. De T-Rex in 'Jurassic Park', dat meer dan tien jaar vóór 'Eragon' verscheen, ziet er geloofwaardiger uit dan Saphira. 

Ondanks de cinematografische flop van de eerst verfilming is de kans op een reboot niet onbestaande. Er wordt immers gespeculeerd in Hollywood dat er enkele kandidaten zouden zijn voor een tweede verfilmingspoging. Of de filmstudio's zich aan zo'n gok willen wagen, is nog maar de vraag...

Bekijk ‘Eragon’ vanavond om 18u40 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top