Astronaut covert hit van David Bowie in ISS: ruimteversie van ‘Space Oddity’ is online miljoenenhit

Muziek | Net geen tien jaar geleden toonde de Canadese astronaut Chris Hadfield zich van zijn creatiefste kant door in het Internationaal Ruimtestation een cover van David Bowie te spelen. Proximus Pickx vertelt je alles over het familieproject dat uiteindelijk uitgroeide tot een succesvolle muziekvideo. Stilaan wordt zelfs gezegd dat zijn actie de start van heel wat andere gekkigheden inluidde. Zien we weldra een film waarbij het ISS een van de opnamelocaties was?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2013 werd de Canadees Chris Hadfield geselecteerd voor een ruimtereis naar het Internationaal Ruimtestation ISS. Terwijl hij zijn spreekwoordelijke valies, je neemt immers geen reguliere Samsonite mee op een werktrip richting de ruimte, vol kleren stopte, spoorde zijn gezin hem aan om ook zijn gitaar mee te nemen. Aan het Australische nieuwsprogramma Lateline vertelde Hadfield zelfs dat het eigenlijk ging om een klein ‘familieproject’. Hij wilde naar eigen zeggen zijn zoon wat amuseren aan de hand van wat leuke activiteiten tussen het vele werk door. 

Bij aankomst op het ruimtestation ging Hadfield meteen aan de slag. In zijn vrije tijd oefende hij op zijn gitaar en wanneer hij goede noten wist te spelen, nam hij dat op met zijn videocamera. Vier jaar later ging hij aan de slag met die beelden en monteerde hij een muziekvideo aaneen. Diezelfde video werd zelfs de wijde wereld ingestuurd en op youtube is het filmpje in totaal al meer dan vijftig miljoen keer bekeken. De intussen gepensioneerde astronaut vergaarde wereldwijd naam en faam door zijn in het ISS gemaakte muziek.

Geprezen door David Bowie

Specifiek coverde Hadfield ‘Space Oddity’ van David Bowie. De astronaut vertelde achteraf dat het om het meest aangrijpende nummer van de artiest ging, en dat de muziek hem zelf raakte. “Bowie schreef dat nummer op jonge leeftijd, al lang voor hij ziek werd. Bovendien fantaseerde hij vaak over de ruimte en het reizen naar de ruimte, maar dat was lang onmogelijk. Ik denk dat het voor hem een geschenk was om dat nummer te horen vanuit de ruimte.” 

Vooral de gemeenschappelijke fascinatie voor ruimte bij zowel Bowie als Hadfield was voor de astronaut een bron van inspiratie. Eerdere nummers van Bowie als ‘Life on Mars’ en ’Starman’ toonden aan dat ook Bowie zich liet inspireren door wat er buiten onze aarde gebeurde. Toen het filmpje het internet veroverde, zorgde dat er zelfs voor dat beide heren elkaar konden ontmoeten. “Gelukkig kreeg hij mijn versie nog te horen voor hij stierf. Voor mij is dat misschien nog wel het belangrijkste. Hij genoot zelf van mijn specifieke versie van het nummer”, vertelde hij nog aan Lateline. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top