One day, one goal: Ivan Leko toont zijn heerlijke traptechniek in de Slag om Vlaanderen

Jupiler Pro League | Ivan Leko is momenteel vooral bekend als trainer, maar de Kroaat speelde jarenlang in België. Hij was enkele seizoenen aan de slag bij Club Brugge en de sierlijke middenvelder was er regelmatig goed voor een doelpunt. Zo was er zijn heerlijke treffer tegen AA Gent.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Club Brugge haalde in de zomer van 2005 Ivan Leko voor amper 100.000 euro weg bij de Kroatische club Hajduk Split. In Brugge groeide hij al snel uit tot een basispion en hij zou er uiteindelijk vier jaar voetballen. De fans van Club Brugge zullen vooral zijn doelpunt van 8 mei 2007 in de terugmatch van de halve finale tegen AA Gent niet vergeten.

Afscheid bij Lokeren

In het Jan Breydelstadion waren die avond 18.000 fans aanwezig voor de Slag om Vlaanderen. Club Brugge nam het toen in de terugwedstrijd van de halve finales op tegen de Buffalo’s en ze moesten een 3-1-nederlaag uit de heenmatch goed proberen te maken. Na 32 minuten speelde Brian Priske de bal naar Philippe Clement, die op zijn beurt Michael Klukowski bereikte. De linksachter speelde de bal met het hoofd naar Manasseh Ishiaku en die bediende met een hakje Ivan Leko. De Kroaat controleerde de bal, haalde keihard uit en zag het leer enig mooi voorbij Frédéric Herpoel in doel verdwijnen.

Club Brugge stond zo op 1-0 en Bosko Balaban zorgde uiteindelijk voor de 2-0, waardoor de Bruggelingen zich voor de finale plaatsten. Daarin wonnen ze van Standard. Leko speelde nadien nog twee seizoenen in Brugge en trok dan naar Beerschot. Na enkele seizoenen verkaste hij naar Sporting Lokeren, waar hij in 2014 op 35-jarige leeftijd de schoenen aan de haak hing om een dag later trainer te worden van Oud-Heverlee Leuven.

Trainer bij Club Brugge

Die passage was geen succes en kwam te vroeg. Leko dacht nog te vaak als een speler en werd negen maanden later ontslagen. In de daaropvolgende zomer trok hij naar PAOK Saloniki om er als assistent-trainer ervaring op te doen. STVV besliste om hem in de zomer van 2017 een nieuwe kans te geven als hoofdtrainer en dat verliep zeer goed. Op Stayen leverde hij goed werk, maar iedereen was toch verrast toen Club Brugge hem aanstelde als de vervanger van Michel Preud’homme. Hij won er meteen de titel en na twee seizoenen eindigde daar de samenwerking.

Leko werd nadien genoemd in het grote voetbalschandaal dat losbarstte in België, waar zijn ex-makelaar Dejan Veljkovic heel wat verklaringen aflegde over Leko. Die ontkende alles. De coach trok nadien naar Al-Ain om enkele maanden later coach te worden van Royal Antwerp FC. Daar klikte het niet echt met het bestuur en na ruim een half jaar ging hij in op een lucratieve aanbieding van het Chinese Shanghai Port, waar hij nog steeds coach is.

Fan van deze serie? Herbeleef dan de ongelooflijke slalom van Paulo Henrique tegen AA Gent.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top