Spirou Charleroi moet winnen om belle tegen Leuven Bears uit de brand te slepen

Basketbal |

In de kwartfinales van de BNXT League werd Spirou Charleroi meteen met de neus op de feiten gedrukt: in de eerste wedstrijd van hun duel tegen Leuven werden ze overklast. Spirou moet vanavond/donderdag in eigen huis alles of niets spelen om in de play-offs te blijven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“No Sweat, No Glory”, het zou ook van toepassing kunnen zijn op het parcours van Spirou Charleroi in deze eindfase van het kampioenschap. De allereerste editie van de BNXT League, een nieuw opgerichte crossbordercompetitie tussen Nederland en België, wordt in een eerste fase opgesplitst in een Elite Gold en een Elite Silver-poule. In de eerste poule speelt de top vijf uit België tegen de top vijf uit Nederland. In de tweede komen ‘de mindere goden’ uit beide landen tegen elkaar uit.

Daarin kon Spirou Charleroi uitblinken, het behaalde liefst 10 overwinningen uit 10 wedstrijden. Foutloos! Maar dat dat eigenlijk weinig betekent, bewees de eerste wedstrijd van de tweede fase in de BNXT League. Daarin neemt de Belgische nummer drie uit de Elite Gold het op tegen de Belgische winnaar van Silver: Leuven Bears versus Spirou Charleroi dus. De Leuvenaars zijn in de schaduw van Filou Oostende en Kangoeroes Mechelen ook bezig aan een sterke campagne. De Spirous, die de voorbije weken amper tegenstand ondervonden, moesten nu vol aan de bak tegen een gerodeerde ploeg uit de Elite Gold… en dat viel serieus tegen. In de Leuvense Sportoase werd het 80-63 voor de thuisploeg. Een serieuze stap richting halve finales van de play-offs (sowieso tegen Kangoeroes Mechelen) voor de ploeg van de ervaren coach Eddy Casteels.

Langer volhouden

Tenzij Charleroi in de eigen Spiroudôme een ander gezicht kan tonen natuurlijk. Dat ze hun sterke start van Game 1 tegen Leuven deze keer een hele partij kunnen volhouden bijvoorbeeld. Want de troepen van coach Sam Rotsaert begonnen wel degelijk met ambitie aan deze play-offs, de goesting om te tonen dat ze eigenlijk ook thuishoorden in die Elite Gold. Gedragen door een meer dan degelijke Milan Samardzic hielden de Spirous tot de pauze gelijke tred met Leuven. Maar daarna haalden de Leuven Bears de teugels aan, vooral ook in defense, en kwam Charleroi er niet meer aan te pas.

De ploeg van Rotsaert leek enigszins verrast door de intensiteit van de tegenstander en slaagde er niet in om een strakke verdediging te ontwikkelen of in aanvallend opzicht de juiste beslissingen te nemen onder de hoge druk van de thuisploeg. De Leuvense kapitein Jordan Heath en zijn ploegmaats moesten niet eens diep in de reserves tasten om stand te houden. Deze donderdagavond kan dat helemaal anders uitdraaien, wanneer Charleroi de gasten uit Vlaams-Brabant ontvangt in de altijd bruisende Spiroudôme. De Henegouwers moéten winnen om een beslissende derde partij uit de brand te slepen, anders is het al game over voor dit seizoen.

Volg de play-offs in de BNXT League, met deze donderdag 5 mei vanaf 20u30 Spirou Charleroi - Leuven Bears, op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top