Djokovic, Nadal, Federer, Borg, Lendl: allemaal hadden ze een favoriete boksbal

Sport | Novak Djokovic, de nummer één van de wereld in het mannentennis, heeft Fransman Gaël Monfils (ATP 21) voor de 18de keer in evenveel onderlinge wedstrijden verslagen in de tweede ronde van de Masters 1000 in Madrid. Dat is een record, maar ook andere tennisgrootheden hadden een tegenstander die ze gedurende hun carrière keer op keer in het stof lieten bijten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Nadal-Gasquet: 17-0

Met uitzondering van de finale van het jeugdtoernooi Petits As in 1999, toen de toekomstige toptennissers nog maar 12 jaar oud waren, kon Richard Gasquet Rafael Nadal nooit verslaan op de mondiale tennisbanen. Op het profcircuit was de stier van Manacor van 2004 tot 2021 steeds te sterk voor de Fransman. Sinds 2008 heeft de Spanjaard zijn favoriete slachtoffer zelfs geen set meer gegund. Hun recentste onderlinge wedstrijd dateert van 3 juni 2021 op Roland Garros, toen het duel opnieuw na drie sets afgelopen was.

Federer-Youzhny: 17-0

De Rus kwam nochtans dicht bij een revanche. Bij hun recentste wedstrijd op 31 augustus 2017 in de tweede ronde van de US Open, hebben Mikhail Youzhny en Roger Federer een epische strijd gevoerd. De Zwitser stond 2-1 achter, maar kon dan toch zijn verkrampte tegenstander in vijf sets naar huis spelen. De Moskoviet wist dat het zijn laatste kans was om de Maestro te verslaan, maar moest nog maar eens zijn meerdere erkennen. De lijdensweg van Youzhny begon 17 jaar eerder in Stockholm, toen hij voor de eerste keer tegenover Federer stond. Hij zou in totaal 17 keer geklopt worden door zijn beul.

Federer-Ferrer: 17-0

In 2017 evenaarde Youzhny een record, want kort voordien was het de Spanjaard David Ferrer die op de Masters 1000 in Montreal voor de 17de keer op rij verloor van de beste tennisser aller tijden. Voor Ferrer begon het in 2003 in Wenen. Daarna kwamen de twee elkaar regelmatig tegen op het Masters 1000-circuit of in de ATP Finals. Telkens weer met hetzelfde eindresultaat. Toevallig stonden de twee tennissers nooit tegenover elkaar op een grandslamtoernooi. Gelukkig voor Ferrer, durven we wel zeggen.

Borg-Gerulaitis: 17-0

“Laat dit een les zijn! Niemand verslaat Vitas Gerulaitis 17 keer op rij!” Die dappere woorden sprak de Litouwse Leeuw op 12 januari 1980, nadat hij Jimmy Connors net had verslagen in de halve finale van de Masters. Nadat hij in 16 opeenvolgende onderlinge wedstrijden had verloren, haalde hij eindelijk zijn gram tegen een van de grootste spelers van het Open-tijdperk. Met die revanche achter de rug, nam hij het in de finale op tegen een andere heerser van het mannencircuit: de Zweed Björn Borg. Toen had hij al 11 keer verloren van zijn dichte vriend, die de stand uiteindelijk naar 17-0 zou brengen. Tussen 1974 en 1981 geselde Borg hem, meermaals in toernooifinales, met als klapstuk een overwinning in Wimbledon.

Lendl-Mayotte: 17-0

Ook Tim Mayotte stond op een zucht van de revanche en had dus bijna niet de twijfelachtige eer om in dit lijstje te staan. Mayotte won 12 titels in het profcircuit en behaalde de zevende plaats op de wereldranglijst, maar kon nooit legende Ivan Lendl van zijn voetstuk duwen. In 1986 in Wimbledon was het nochtans heel nipt. Tegen de toenmalige nummer één van de wereld ging het erg gelijk op en in de vijfde set werd het 9-7. Vier jaar eerder op de US Open moest de Tsjechoslowaak terugkeren van een 2-1 achterstand om uiteindelijk in vijf sets te winnen van de Amerikaan. Tien jaar lang, tussen 1980 en 1990, viel telkens hetzelfde verdict. Hun laatste onderlinge wedstrijden waren de finales in Milan en in Toronto. Dat moet Gentleman Tim extra pijn hebben gedaan.

Volg de Masters 1000 in Madrid tot 8 mei op Eurosport FR.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top