'The Lost City of Z': een mythe die ontdekkingsreizigers al eeuwen begeestert

Films | Een legendarische verloren stad in het Amazonewoud, waar ongelooflijke rijkdommen te vinden zouden zijn in de vorm van goud, dat is El Dorado. Het vergulde land was al de inspiratie voor talloze films, zoals Werner Herzogs ‘Aguirre: The Wrath of God’, Disney’s ‘The Road to El Dorado’, jeugdfilm ‘Dora and the Lost City of Gold’ en ook ‘The Lost City of Z’, dat vanavond te zien is op Canvas. Maar waar komt die legende eigenlijk echt vandaan?

Door Pickx

Deel dit nieuws

In ‘The Lost City of Z’ (2016) zien we hoe de Britse avonturier Percy Fawcett op een van zijn tochten door het Amazonewoud restanten vindt van wat volgens hem een oude, hoogontwikkelde beschaving was. Hij is ervan overtuigd dat hij El Dorado kan vinden, maar wordt afgedaan als een bezeten gek. Tot tweemaal toe zou hij een gevaarlijke reis ondernemen om de mythische stad te vinden. In de indrukwekkende cast zien we Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller, Harry Melling en Tom Holland. De film is gebaseerd op het levensverhaal van de echte Percy Fawcett, die begin de 19de eeuw verdween in het Amazonewoud.

Fawcett was niet de enige Europese ondekkingsreiziger die in de ban raakte van de verloren gouden stad. Van conquistadores Gonzalo Jiménez de Quesada of Lope de Aguire tot de Britse schrijver Sir Walter Raleigh, er werden talloze expedities naar El Dorado georganiseerd en die kenden vaak een dodelijke afloop. De stad werd echter nooit gevonden. Hoe komt het dat een legende over een steenrijke, met goude bekleedde stad langs het meer Parime in het Amazonegebied zoveel Europeanen begeesterde?

Het ontstaan

Toen Spaanse conquistadores, letterlijk veroveraars, maar eigenlijk ook avonturiers en soldaten die het Amerikaanse continent probeerden te evangeliseren, in de 16de eeuw in Zuid-Amerika kwamen, hoorden ze verhalen over een volk met vreemde gebruiken. Hoog in het Andesgebergte, in wat we vandaag kennen als Colombia, woonde naar verluidt een volk dat een nieuwe koning inhuldigde door die met goudstof te bedekken. Juwelen en goudstukken werden in het meer Guatavita gegooid om een watergod tevreden te houden.

De Spanjaarden gaven die koning de naam El Dorado, de man van goud. Ze ontdekten dat de ceremonie al meer dan een eeuw niet meer was uitgevoerd omdat de stam door een ander volk was veroverd. Langs de noordkust van Zuid-Amerika vonden ze grote hoeveelheden goud en ook het meer waar juwelen en goudstukken in gegooid werd, vonden ze terug. Maar de diepst begraven schatten konden ze nooit bereiken. De verhalen en de legendes gingen een eigen leven leiden en ineens deden er verhalen de ronde dat diep in het Amazonewoud een stad verloren zou zijn gegaan waar onnoemelijke rijkdommen te rapen vielen. El Dorado werd de naam van die stad en dus ook van die goudschat.

De queeste van Raleigh

Sindsdien zijn fantasie en hebzucht de drijfveren achter het voortbestaan van de hardnekkige mythe. Zowel de Spanjaarden als de Britten zochten jarenlang naar de verloren stad. Het verhaal van Engelsman Sir Walter Raleigh omschrijft de situatie nog het best. Hij ondernam twee keer een reis naar Zuid-Amerika om El Dorado te zoeken. Bij de tweede reis, toen hij al een gevorderde leeftijd had bereikt, vaardigde hij zijn zoon Watt uit om de Orinoco op te varen terwijl hij op zijn lauweren rustte op het eiland Trinidad. Watt kwam in een conflict terecht met een groep Spanjaarden en werd gedood.

De woedende en troosteloze Raleigh keerde terug naar Engeland, waar de koning niet opgezet was met zijn dwaze missie. Hij gaf het order om de auteur te laten onthoofden. Hij had namelijk de uitdrukkelijke opdracht gekregen om de Spanjaarden met rust te laten. Raleigh was dus een van de bezeten goudzoekers die zijn eigen leven én dat van zijn zoon wilde opofferen voor een queeste die hem nooit populair zou kunnen maken.

Het verhaal van Percy Fawcett, Sit Walter Raleigh en alle andere ontdekkingsreizigers die het Amazonewoud verkenden in de hoop er rijkdommen aan te treffen, beroeren nog steeds de gemoederen. Sommigen zeggen dat we nooit gestopt zijn met zoeken naar de legendarische gouden stad.

Bekijk ‘The Lost City of Z’ op vrijdag om 21u20 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top