Rodri; de ultieme knecht op het middenveld bij Manchester City

UEFA Champions League | Onze Belgische trots Kevin De Bruyne mag dan wel de draaischijf zijn bij het Manchester City van Pep Guardiola, toch is hij niet de enige Citizen op wie de Spaanse coach rekent. De centrale verdediger Rodri is minstens even belangrijk als KDB, maar die blijft liever weg uit alle schijnwerpers.

Door Proximus

Deel dit nieuws

In de wielerwereld is het al jaren geen taboe meer: wil een kopman succesvol zijn, dan heeft die knechten nodig om wedstrijden tot een goed einde te brengen. Die sportieve wetmatigheid vind je ook terug in het voetbal en daar weten Kevin De Bruyne en zijn ploegmaat Rodri alles van. De ene blinkt immers uit in doelpunten en assists maken, terwijl de andere steevast het verdedigende werk op het middenveld opknapt.

In 2019 besloten de bonzen van Manchester City om de verdedigende middenvelder Rodrigo Hernandez, Rodri voor de vrienden, over te kopen van Atlético Madrid voor 70 miljoen euro. Ze deden dat omdat hun toenmalige verdedigende middenvelder Fernandinho volgens Pep Guardiola zijn beste jaren achter de rug had en het een kwestie van tijd was voordat het spelniveau van de Braziliaan zou zakken. Om die zwanenzang voor te zijn was er vers bloed nodig, Spaans bloed, en dat liep in de aderen van Rodri.

Lijkt op Sergio Busquets

Naast vers bloed was ook het hoofd belangrijk voor de Spaanse coach en dat zat bij Rodri minstens even goed. De speler kiest op een voetbalveld immers altijd de juiste positie waardoor zijn ploeg, in dit geval Manchester City, altijd in organisatie kan blijven spelen. Dankzij zijn spelintelligentie verbergt Rodri dat hij niet de meest wendbare voetballer op aarde is, maar dat is gelukkig geen must voor Pep. Die vraagt wel van Rodri dat hij balvast is en zijn techniek gebruikt. Gelukkig doet de Spanjaard dat met verve.

Pep trok ook aan de mouw van Rodri omdat de jongeling van balrecuperaties een ware kunst heeft gemaakt. Tijdens zijn laatste twee seizoenen in La Liga, recupereerde de Spanjaard meer dan 600 ballen en daarmee was hij de beste recuperator in La Liga. In dat opzicht lijkt hij ook op een oude poulain van Guardiola, Sergio Busquets. Die was in vergelijking enkel nog een pak sluwer.

Onmisbaar

Rodri heeft ook aanvallende kwaliteiten en dat is broodnodig als je het wil maken bij Manchester City. Dankzij zijn goede positiespel vindt hij altijd de open ruimtes en hij voelt het aanvallende spel goed aan waardoor hij nooit te laat aansluit. Je kan er bovendien donder op zeggen dat zijn passes altijd goed terechtkomen bij een ploegmakker zoals Kevin De Bruyne. Uit statistieken blijkt immers dat Rodri doorgaans een geslaagd passingspercentage heeft van boven de 90 procent.

Guardiola zal de beste Rodri nodig hebben als hij wil winnen van Real Madrid tijdens de terugwedstrijd van de halve finale van de Champions League. Tijdens de heenwedstrijd drukte de Spanjaard zijn stempel al op het middenveld en hield hij Kroos, Modric en Casemiro onder de knoet, maar deze keer speelt Man City in het hol van de leeuw. We zijn dan ook benieuwd of Kevin De Bruyne en Pep Guardiola de 4-3-voorsprong uit de heenwedstrijd kunnen vasthouden. Iets doet ons vermoeden dat ze hiervoor ook naar Rodri zullen kijken.

Volg de halve finales van de Champions League, met op woensdag 4 mei vanaf 20u15 Real Madrid - Manchester City, op de zenders van Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus. Niemand minder dan Rode Duivel Toby Alderweireld zal de wedstrijd op Pickx+ Sports analyseren.

Voorspel de resultaten van de wedstrijden met Pickx Prono.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top