‘Soulsister’ wint Lifetime Achievement Award na meer dan dertig jaar bestaan

Muziek | Afgelopen weekend vonden voor de veertiende keer de Music Industry Awards plaats in het Brusselse Paleis 12. Angèle, Metejoor en Regi gingen met de meeste awards naar huis. De Lifetime Achievement Award ging dit jaar naar de Belgische band ‘Soulsister’. Die draait al meer dan dertig jaar mee en bleef heel die tijd in ons collectieve geheugen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1985 besloten muzikanten Jan Leyers en Paul Michiels de handen in elkaar in te slaan en samen muziek te maken. Beide heren zagen in elkaar de ideale partners om hun stoutste (muzikale) dromen te realiseren en brachten in 1986 hun allereerste single uit, ‘You Got To Me’. De toenmalige platenbonzen bij EMI Group zagen potentieel in hun muzikale project en al gauw werd beslist om nog meer nummers te schrijven zoals ‘Talk About It’ en ‘Like a Mountain’.

In 1988 volgde het eerste album van Soulsister met de naam ‘It Takes Two’. Daarop prijkten twaalf nummers waaronder de drie voornoemde nummers en het gloednieuwe ‘The Way To Your Heart’. Dat nummer groeide uit tot een hit in België, Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Het nummer schopte het zelfs tot een 41e plaats in de Amerikaanse Billboard Hot 100.

Tom Jones covert nummer

In 1990 volgde een tweede album ‘Heat’ en in 1992 een derde genaamd ‘Simple Rule’. In 1992 gooide Soulsister hoge ogen met het nummer ‘Changes’ dat zelfs werd gecoverd door de Amerikaanse zanger Tom Jones. Het bleef Soulsister voor de wind gaan. De Britse muzikant Sting vroeg Leyers en Michiels zelfs om in zijn voorprogramma op te treden voor zijn Europese tournee in 1993.

In 1994 merkten de bandleden dat ze het toppunt van hun succes bereikt hadden. Ze besloten om hun laatste concert in te plannen en dat werd in een jaar later, in 1995 gegeven in het Limburgse Beringen. Zowel Michiels als Leyers bleven na de stopzetting van de band wel nog muzikaal actief.

Lifetime Achievement Award

In 2007, iets meer dan 10 jaar nadat de muzikale wegen van Jan Leyers en Paul Michiels waren gescheiden, besloten de twee om drie concerten in het Antwerpse Sportpaleis te geven voor de trouwe fans van weleer. Dat jaar bracht de band ook een nieuwe single uit ‘Back in a Minute’. De sfeer zat goed en in 2008 kwam er opnieuw een single uit: ‘How Many Waterfalls’.

Soulsister gaf de jaren nadien nog enkele actes de précenses op Belgischie muziekpodia en bleef op die manier in het collectieve geheugen van menig muziekliefhebber. Dat bleek eens te meer dit weekend toen de band een Lifetime Achievement Award kreeg tijdens de veertiende Music Industry Awards.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top