SaivenTV, content creator: “Om te slagen op Twitch, moet je ergens anders doorbreken.”

Esports |

Deze maand ontmoeten we SaivenTV. De content creator en streamer woont in de buurt van Brussel en levert geen half werk. Hij werd via een atypische weg ontdekt, maar toonde toch heel wat doorzettingsvermogen. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was de dag na zijn verjaardagsstream, "die hij zich de rest van zijn leven zal herinneren”, dat we de gelegenheid hadden om te praten met Alexandre De Donder, aka SaivenTV.  Toen hij in 2018 zijn eerste stream lanceerde op het platform Twitch, kon de 19-jarige zich bij lange na niet voorstellen dat hij een paar maanden later zou proberen om professional te worden. Vier jaar en vele vragen later is de jonge Belg een van de streamers uit ons land om in het oog te houden. Als Riot Partner en lid van Sector One toont hij ons het begin van een hopelijk lange carrière. 

Hoi Saiven, waar kom je vandaan en wat was je opleiding? 

Hallo, ik ben in Brussel opgegroeid. Na school verhuisde ik met mijn ouders naar Vlaanderen. Mijn schoolopleiding was een beetje ongewoon, want ik ben gestopt met school vóór het 6e middelbaar, en dus vóór ik mijn CESS had. Ik was geen losbandige of onstuimige student, maar ik was super onoplettend. In feite is de reden simpel. Ik kwam altijd enorm moe op school aan, met twee uur slaap in mijn benen, en ik bracht mijn tijd slapend door. Als gevolg daarvan werd ik vaak buitengesloten en moest ik uitvluchten zoeken voor de ouders. Als kind deed ik buiten de lessen aan judo, en van 15 tot 18 MMA. 

Hoe ben je begonnen met streamen? 

Rond de tijd dat ik volwassen werd, legde mijn vriend DRAYY, die nu met me samenwerkt, me uit dat ik livestreams kon doen over videogames en toonde me tegelijkertijd Twitch. Dus begon ik mijn eerste stream op Fortnite. Ik was gelukkig, maar zoals bij alle eerste streams, was de kwaliteit niet om over naar huis te schrijven. In 2020 heb ik mijn ouders gevraagd om een jaar vrij te nemen om fulltime te beginnen.  

Was je vanaf het begin verslaafd? 

Wel, we gaan altijd door een periode waar onze enige toeschouwer wijzelf zijn. Maar toen de eerste kijkers binnenkwamen en ik een beetje met ze kon communiceren, begon ik het pas echt leuk te vinden. Videogames spelen en mensen ontmoeten, het was perfect. 

Wat vonden je ouders ervan? 

Ik heb daar een grappig verhaal over. Het huis waar we nu wonen heeft een oud privé kapsalon. In die kamer, die toen ook het kantoor van mijn vader was, deed ik mijn eerste streams. Ik laat je het samenwonen voorstellen... (lacht) Ik heb mijn camera niet aangezet, en toen ik schreeuwde was hij niet per se blij. Toen VALORANT uitkwam en ik besloot professioneel te worden, begon het eerste geld binnen te komen. Ik herinner me een keer in het bijzonder toen ik hem uitlegde dat ik een bepaald bedrag had verdiend. Hij zei dat hij zijn kantoor zou verhuizen en me zou helpen de ruimte in te richten, zodat ik er kon intrekken. Dat toont de verandering in hun gedachten aan, toen ze beseften dat dit serieus was. Ze zijn echt ondersteunend. 

@saiventv En live tous les jours sur Twitch sauf le dimanche (SaivenTV) #twitch #valorant #setup #studio #gamer ? Infinity - Jaymes Young

Dus ze zijn behoorlijk begripvol... 

Ja, en dat motiveerde me waarschijnlijk nog wat meer. Eens ik mijn werkruimte had, dacht ik echt "Je moet dit professioneel doen, alsof het je werk is". In die tijd kon ik er nog niet van leven. 

Vandaag is je paradepaardje natuurlijk VALORANT. Heb je er ooit over nagedacht wat je zou doen als de populariteit van het spel daalt?

Ik zal je een voorbeeld geven: gisteravond was ik aan het streamen voor mijn verjaardag en ik heb mezelf niet gedwongen om VALORANT te streamen. Het is mijn favoriete spel, maar als het me morgen verveelt, stap ik over. Het maakt niet uit hoeveel kijkers ik heb, ik heb liever plezier dan dat ik mezelf dwing mijn werk te doen. Ook denk ik dat als mensen een streamer leuk vinden, dat in de meeste gevallen voor zijn persoonlijkheid is, of hij nu een streamer persona heeft of niet. Persoonlijk blijf ik mezelf, en ik denk dat mensen dat leuk vinden. Dus als ik mezelf zou dwingen een spel te spelen dat ik niet meer leuk vind, zou ik live zeker niet meer dezelfde zijn. Dan zijn er nog de spookstreamers... 

Spookstreamers? 

Ja, het is een uitdrukking van mij! (lacht). Laten we VALORANT als voorbeeld nemen, als je Radiant (de hoogst mogelijke rank in de game; nvdr) bent en je begint een stream, ben je er bijna zeker van dat je goede kijkcijfers haalt omdat mensen komen kijken naar de prestaties. Volgens mij zijn daar twee problemen mee. Ten eerste zullen de kijkers die willen zien hoe goed de streamer speelt, minder geneigd zijn om te communiceren. Ten tweede, als het spel aan populariteit verliest, zullen ze een groot aantal kijkers verliezen…

Nog meer met een spel als VALORANT, waar je skill centraal staat…

Precies, dat is het probleem met content creëren op VALORANT. Het is een competitief spel. Mensen kijken niet om iemand grappen te zien maken, ze zijn er om headshots en clutches te zien! Dus probeer ik die twee zo veel mogelijk te mixen. Ik had al een heel goed niveau, en aangezien ik een speciaal karakter ben, denk ik dat dat het verschil heeft gemaakt! Daarnaast moet ik ook enkele mensen bedanken, zoals bazy bijvoorbeeld, die me in het begin heel erg geholpen hebben, vooral door mijn stream te hosten toen hij nog niet live was, om me zichtbaarheid te geven. 

Gezien de aard van het spel, had je de drang niet om pro te worden? 

Ik heb mijn periode als competitiespeler al gehad voor de stream! Ten tijde van Call of Duty: Black Ops II, deed ik mee aan de eSniping league van WarteK (content creator die bekend werd dankzij Call of Duty; nvdr). Daarna maakte ik deel uit van het Exalty team op Apex Legends! We eindigden als tweede in een LAN in Westland Shopping, The Vault 2021. Ik moet toegeven dat ik daarna mijn competitieve geest heb ingetoomd. (lacht) 

In 2020 zagen we dat je veel werk begon te verzetten en dat de livestreams succesvoller werden. Wat was er toen aan de hand? 

Ik ging toen niet meer naar school. Ik was een stuk vrijer en dus streamde ik veel. Het was de tijd van mijn competitieve periode, en elke keer dat ik het spel opzette, zou ik streamen. Ik geloofde echt dat je zo kon slagen. Pas later realiseerde ik me dat ik veel dingen ernaast moest ontwikkelen om de stream beter en professioneler te maken.

Waar heb je het dan over? 

Organiseren, schema's opstellen, manieren vinden om je publiek aan je te binden, manieren vinden om op te vallen, jezelf omringen met een team, maar ook je inhoud op andere platforms ontwikkelen. Ik denk dat dat op dit moment de beste manier is om op Twitch door te breken: ergens anders bekend worden. Er is zoveel concurrentie op Twitch en het platform is zo gebouwd dat het kleine streamers niet naar voren schuift. Je moet je community van ergens anders halen. TikTok, bijvoorbeeld, is het sociale netwerk bij uitstek geworden om goede statistieken te halen en een zo groot mogelijk publiek te bereiken.  

Ik heb gehoord dat je jezelf goed hebt omringd om je doelen te bereiken! 

Precies, ik heb Saiven Corp om me te steunen! De meesten van hen zijn kijkers die steeds meer betrokken zijn geraakt, en ik heb ook een oude vriend die me helpt. Iedereen heeft zijn eigen specialisatie en zo kan ik me alleen op de stream richten. Ik game bijvoorbeeld regelmatig met viewers op zaterdag. Dankzij deze hulp hoef ik me alleen te concentreren op de livestream en games starten zodra alles klaar is. 

Sinds 11 maart, de dag dat je bij Sector One kwam, heb je ook een organisatie om je te steunen. Kun je uitleggen wat het betekent voor een content creator om zo'n organisatie achter je te hebben? 

Je moet het zien als een win-win situatie. Van hun kant zorgen zij voor mijn zichtbaarheid, door bijvoorbeeld mijn live aankondigingen te retweeten of over mij te communiceren op hun account. Als ik een visual nodig heb en mijn grafisch ontwerper is niet beschikbaar, kunnen zij mij daar ook mee helpen. Ook kan ik gebruik maken van hun faciliteiten, filmset, enz. om mijn content te diversifiëren en meer speciale broadcasts te maken. In het algemeen beschikken zij over de middelen om ideeën te verwezenlijken die ik zelf moeilijk zou kunnen realiseren. 

En je blijft close met je geboorteland België door te kiezen voor een Brusselse organisatie.

 Ja, ik wilde echt de Belgische scene steunen. Bovendien zit er een familiaal aspect aan de organisatie, waar ik van houd. Er heerst een geweldige sfeer, maar als je moet werken, wordt het serieus. Het is een heel goed evenwicht, en ik ben hier om te blijven.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top