Van Madrileense derby’s tot WK’s: Deze wedstrijden maakten van Thibaut Courtois een legende

Sport | Zondagavond staat een kraker op het programma van de 35ste speeldag in La Liga: de derby Atlético MadridReal Madrid. Eén landgenoot houdt fijne herinneringen over aan de clash der hoofdstedelingen: Thibaut Courtois. Hij ontpopte zich in januari 2020 tot held van Los Blancos na een strafschoppenreeks om de Spaanse Supercup en ook in 2013 was hij de uitblinker, toen nog in het truitje van Atlético Madrid. Proximus Pickx zet de strafste prestaties van onze nationale nummer één op een rijtje.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Genk-Standard: de geboorte van een wereldspeler

Enkele maanden na zijn profdebuut op 16-jarige leeftijd had de jonge Thibaut Courtois al zijn stempel gedrukt op Racing Genk. In het daaropvolgende seizoen was hij de enige speler in de Pro League met 100% speeltijd. Van de veertig wedstrijden die hij dat seizoen in de competitie afwerkte, was het ongetwijfeld zijn allerlaatste wedstrijd voor Genk die opviel.

Genk mocht niet verliezen tegen Standard om zich voor de derde keer in zijn geschiedenis tot landskampioen te kronen. Racing kon rekenen op een uitmuntende Courtois, die in het slot fantastisch werk leverde om Nong, Kanu en Tchité het scoren te beletten en Standard van de titel te weerhouden. De jonge Limburger pakte zijn eerste trofee in een lange reeks.

Heroïsche redding in Madrileense derby (2013)

In het seizoen 2012-2013 werd Courtois, eigendom van Chelsea, uitgeleend aan Atlético Madrid, waar hij al snel de harten van de fans van de Colchoneros veroverde. In zijn eerste seizoen won hij de Europa League en een paar maanden later de Europese Supercup. Maar de heerschappij van Courtois was nog maar net begonnen: het seizoen daarop drukte de Belgische doelman een onuitwisbare stempel op de finale van de Copa del Rey.

Courtois werd tot drie keer toe gered door het doelhout en had in de blessuretijd al een fantastische redding in huis op Higuain, maar het beste moest toen nog komen. In de verlengingen pakte hij uit met een schitterende redding op een verbouwereerde Mesut Özil. Atlético stond toen op voorsprong en won de Copa uiteindelijk. Het seizoen daarop voegde Courtois nog een La Liga-titel en een Champions League-finale aan zijn erelijst toe.

Kwelduivel van Neymar in Brazilië-België

De wereldbeker van 2018 staat nog in ieders geheugen gegrift als een van de meest spectaculaire prestaties van Courtois. De doelman van de Rode Duivels maakte zich onsterfelijk toen hij het schot van Neymar uit zijn doel ranselde in de slotseconden van de WK-kwartfinale tegen Brazilië. Mede door deze save werd Courtois uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi, de eerste Belg 24 jaar na Michel Preud'homme in de Verenigde Staten.

Real-Atlético in 2020: een eerste Spaanse trofee met Real

Courtois won de wereldbeker voor clubs met Los Merengues, maar hij moest anderhalf jaar wachten voordat hij een Spaanse trofee met Real op zijn palmares kon zetten. De Belgische doelman heeft er ongeveer even lang over gedaan om een begrip te worden in La Casa Blanca.

Hij snoerde critici de mond met een schitterend optreden in de Supercup-finale. In de strafschoppenreeks redde hij de penalty van Thomas Partey, waardoor Sergio Ramos de winnende strafschop kon scoren. Het leverde Courtois een negende trofee op.

Begin dit jaar deed Courtois dat kunstje nog eens over, toen Militao in het wedstrijdslot een doelpoging van Athletic Bilbao met de hand beroerde in de Spaanse Supercup-finale, die in Saudi-Arabië plaatsvond. Na tussenkomst van de VAR ging de bal op de stip. Courtois pakte uit met een heerlijke voetredding op de strafschop van Raul Garcia. Het stond toen al 2-0 voor Real.



Het programma van de 35ste speeldag in La Liga:


Zaterdag 7 mei

Zondag 8 mei
Volg La Liga, en met name de clash tussen Atlético en Real Madrid deze zondag om 20u45, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, verkrijgbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top