Dit wist je vast nog niet over 'The Truman Show'

Films | Het filmfestival van Cannes vindt in 2022 plaats van 17 tot en met 28 mei. Ter gelegenheid van de 75e editie van het legendarische filmevenement is op een officiële poster de slotscène uit 'The Truman Show' afgebeeld. Om deze cultfilm te vieren, onthult Proximus Pickx 5 dingen die je nog niet wist over dit meesterwerk van Jim Carrey

Door Pickx

Deel dit nieuws

Truman moest eigenlijk een tiener zijn

In het originele script, was Truman Burbank eigenlijk een tiener. Zijn personage zou net van de middelbare school komen als hij beetje bij beetje begint te twijfelen aan zijn eigen, iets te perfecte realiteit. Toen Jim Carrey uiteindelijk werd gekozen om Truman te spelen, moest de beschrijving van het personage worden herzien. Zijn leeftijd werd aangepast en zijn problemen lijken meer op een midlifecrisis. De rol werd dus op maat gemaakt voor Jim Carrey, die perfect was voor het personage.

De vrijheid van Jim Carrey

Tegen de tijd dat Jim Carrey in 'The Truman Show' speelde, was hij al lang geen onbekende meer in de filmwereld. De acteur had al verschillende cultkomedies op zijn naam staan, zoals 'Ace Ventura', 'The Mask' en 'Liar Liar'. Zijn onmiskenbare humor werd gewaardeerd door het grote publiek. Hij onderhandelde dus over zijn contracten om zichzelf een zekere vrijheid te garanderen, waardoor hij kon gaan improviseren en soms zelfs enkele elementen van het verhaal kon veranderen. Dat deed hij ook voor 'The Truman Show', tot groot ongenoegen van de regisseur, Peter Weir. Tijdens de eerste draaidagen konden de twee mannen niet met elkaar opschieten. Uiteindelijk leerden ze elkaar te vertrouwen en maakten ze samen een film die we nooit zullen vergeten.

Paramount twijfelde aan het succes van de film

'The Truman Show' kostte de Amerikaanse filmstudio maar liefst 60 miljoen dollar. In die tijd was het een van de duurste films in dit satirische genre. Paramount was dus bezorgd over het commerciële succes van de film, aangezien het zoveel geld in de productie had geïnvesteerd. De studio wilde dus dat het script werd aangepast, zodat het een iets lichtere toon kreeg. Het scenario werd zeker 16 keer herschreven en gewijzigd. Dat is waarschijnlijk de reden waarom er nog steeds zoveel humor in zit en ze niet volledig voor de dramatische satire zijn gegaan.

Het Truman syndroom

'The Truman Show' is meer dan visionair, omdat het erin slaagde een kritiek te leveren op reality-tv in 1998, toen het genre nog in de kinderschoenen stond. De jaren 2000 hebben de echte opkomst van deze shows laten zien en de verslaving die ze bij sommige kijkers kunnen teweegbrengen. In de Verenigde Staten heeft professor Joe Gold gewezen op de invloed van reality-tv op de psychologie van de mensen die ernaar kijken. Hij heeft geschreven over wat hij het "Truman syndroom" noemt, een aandoening waardoor patiënten het gevoel hebben dat ze gevangen zitten in een grote reality show. De alomtegenwoordigheid van technologie en sociale media vermengt zich hier met psychische stoornissen, waardoor een nieuw syndroom ontstaat.

Eerste drama van Jim Carrey

Ten tijde van de opnames van 'The Truman Show' was Jim Carrey vooral bekend om zijn ongeëvenaarde humor. Zijn mimiek en lichaamstaal waren alom bekend en hij specialiseerde zich dan ook in komische films. 'The Truman Show' was dus een echte uitdaging voor de acteur, die zich plots in een dramatische rol bevond. Gelukkig zorgt de satirische kant van de film ervoor dat je snel in lachen uitbarst, en Truman heeft geen moeite om grappig te zijn. Na deze film speelde Jim Carrey nog enkele andere donkere rollen, zoals in 'Man on the Moon' en 'Eternal Sunshine of the Spotless Mind'.

Ontdek de Cannes collectie in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top