Ontdek ‘Invisible Demons’, een documentaire over de klimaatverandering in India, in ‘Fresh Screens’

Films | Net als elke week ben je dankzij ‘Fresh Screens’ op Pickx+ weer helemaal mee met het nieuws uit de cinema. De aflevering van deze week gaat onder andere over de documentaire ‘Invisible Demons’, over de gevolgen van de klimaatopwarming. Deze film zwaait niet met statistieken en voorspellingen, maar toont op emotionele wijze hoe de gevolgen nu al voelbaar zijn.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Invisible Demons’ brengt ons naar India, meerbepaald de hoofdstad New Delhi. Daar wonen 30 miljoen mensen in een stad waar de gevolgen van de klimaatverandering al heel duidelijk zijn. Het land verkeert in een economische recessie, die rechtstreekse gevolgen heeft voor het klimaat en op de basisvoorzieningen voor de bevolking van New Delhi.

De luchtkwaliteit is op z’n zachtst gezegd niet optimaal, want de stad wordt permanent omringd door een wolk van mist en rook. Het water is vervuild, afval wordt gewoon verbrand en de inwoners worden vaker ziek. Regisseur Rahul Jain is zelf afkomstig uit de regio. In zijn documentaire wilde hij een beeld schetsen van de gevolgen van de klimaatverandering en van de manier waarop we de natuurlijke reserves uitputten.

Emotie boven cijfers

Voor de microfoon van ‘Fresh Screens’ legt de filmmaker uit wat hij wilde bereiken met ‘Invisible Demons’. “Films over het klimaat zitten gewoonlijk tjokvol alarmerende statistieken. Maar wat ik wilde overbrengen, heeft niets te maken met cijfers. Het gaat me meer om hoe het voelt, de emoties, het echte leven”, vertelt hij. “Door de luchtvervuiling heb ik astma ontwikkeld. Ik heb in een vliegtuig over de stad gevlogen en gezien hoe die helemaal omringd is door rook. Die beelden en die ervaringen, dat is wat echt emoties oproept.”

Rahul Jain twijfelde geen moment dat dit een belangrijk verhaal was om te vertellen. “Al die andere films, de romantische, de spannende en de komische, kunnen niet bestaan zonder onze Aarde”, legt de regisseur uit. Net als veel andere filmproducties die momenteel uitkomen, is ook ‘Invisible Demons’ niet gespaard gebleven van het coronavirus. Terwijl de film gedraaid werd, raasde dat aan volle kracht over de wereld. Toch wisten de documentairemakers rond de maatregelen heen te werken en een tegelijk pakkend en alarmerend portret te brengen van de klimaatramp in India. Een voorbode van wat er overal ter wereld zou kunnen gebeuren.

‘Invisible Demons’ is nu te zien in de bioscoopzalen. Meer weten over deze film en ander filmnieuws? Ontdek ‘Fresh Screens’ op donderdag om 19u00 op Pickx+ (zender 13). Woon je in Brussel en heb je het Nederlandstalig tv-optie van Proximus? Dan vind je Pickx+ terug op zender 263. Ontdek het volledige aanbod van Pickx+ via de tv-optie ‘Pickx All Stars’ van Proximus Pickx.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top