Hoe geef je ‘Indecent Proposal’ een update voor de 21ste eeuw?

Films | De film ‘Indecent Proposal’, die je vanavond op VTM 4 kan zien, is een beetje een anomalie in het filmlandschap. Het vehikel van Robert Redford en Demi Moore uit 1993 krijgt binnenkort een remake, en we voorspellen alvast dat de filmmakers een flinke uitdaging te wachten staat.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Indecent Proposal’, een adaptatie van het gelijknamige boek van Jack Engelhard uit 1988, gaat over David (Woody Harrelson) en zijn vrouw Diana (Demi Moore) die in financiële moeilijkheden terechtkomen. Ze kruisen het pad van miljardair John (Robert Redford), die zijn oog laat vallen op Diana. Die doet, zoals de titel al aangeeft, een oneerbaar voorstel. Als hij een nacht mag doorbrengen met Diana, betaalt hij het koppel een miljoen. Dat is meer dan genoeg geld voor hen om hun dromen te verwezenlijken. Na wat tobben, stemmen ze in en dat heeft verregaande gevolgen.

De film geldt intussen als een soort klassieker, mede te danken aan de ontegensprekelijke sterrencast. Maar dat is niet hoe de filmpers de film in 1993 onthaalde. De recensies waren grotendeels negatief en bekritiseerden de plot en het feit dat een vrouw bijna letterlijk als koopwaar wordt gepresenteerd. ‘Indecent Proposal’ werd genomineerd voor – hou je vast – zeven Golden Raspberry Awards. Die voor slechtste film, slechtste ondersteunende acteur (Woody Harrelson) en slechtste scenario werden verzilverd.

En toch bracht de film zo’n 266,6 miljoen dollar op aan de box office, een veelvoud van het budget van 38 miljoen. De gewone filmgangers trokken niet alleen hun portefeuilles open, ze waren ook veel positiever dan de filmpers. De website metacritic.com, die enerzijds het oordeel van professionele filmcritici en anderzijds die van gewone internetgebruikers samentelt, toont hoe verdeeld de twee groepen zijn. De pers geeft de film een score van 35 op 100, terwijl de gebruikersscore op 8,1 op 10 staat.

Uitdaging

Uit die scores valt misschien wel op te maken dat er een enthousiast publiek is voor een eventuele remake. Dat moeten ook de studiobonzen van Paramount Players gedacht hebben, want zij besloten die remake in 2018 in gang te trappen. Die studio, die een onderdeel is van het grote Paramount, legt vooral de nadruk op eigentijdse films en jonge stemmen.

De niet zo eenvoudige taak om het verhaal een update te geven – althans, we vermoeden dat dat het doel is – ging naar scenariste Erin Cressida Wilson, bekend van onder andere de thriller ‘The Girl on the Train’. Zij lijkt alvast de juiste persoon om de erotische thriller ‘Indecent Proposal’ aan te pakken, aangezien ze al successen boekte in dat genre met films als ‘Secretary’ en ‘Chloe’. Laten we hopen dat ze genoeg steun krijgt van de studio en dus de ruimte krijgt om het verhaal een frisse laag verf te geven.

Het wordt in elk geval geen makkelijke opdracht. Een van de grootste kritieken die ‘Indecent Proposal’ namelijk oogstte, is het feit dat een vrouw in het verhaal zo goed als letterlijk gekocht wordt en nadien ook nog eens een relatie begint met de man die een miljoen over had voor haar gezelschap – een man die naar hedendaagse standaarden alleen maar als een echte kwal afgeschilderd zou mogen worden. Als je die verhaallijn schrapt, blijft er geen film meer over, dus dat is geen optie. Hoe de filmmakers ‘Indecent Proposal’ dus naar de 21ste eeuw zullen brengen, is nog maar de vraag.

Wie de hoofdrollen zal spelen en wanneer de film in de zalen zal komen – als het project niet op een van de duizenden mogelijke obstakels botst tenminste – is nog niet geweten. In afwachting kan je alvast je geheugen opfrissen met het origineel.

Bekijk ‘Indecent Proposal’ op woensdag om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top