‘Reizen Waes: Wereldsteden’: Cowboys, lowriders en hippies in Los Angeles

Films | Tinseltown, the city of angels, de filmhoofdstad van de wereld… De Amerikaanse stad Los Angeles heeft veel namen en veel identiteiten. Tom Waes en zijn filmploeg bezochten de stad niet voor een tour langs de filmstudio’s, maar wel om ook de minder mooie kanten van de stad en de mensen die daar oplossingen voor bieden, te belichten. We kiezen wekelijks de bijzonderste plek, persoon en gewoonte uit van de aflevering.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Los Angeles kennen we allemaal van de filmstudio’s, de miljoenenhuizen in Beverly Hills, de sterren op Hollywood Boulevard … Maar de torenhoge prijzen van woningen hebben ook een crisis veroorzaakt onder hard werkende, maar weinig verdienende inwoners. In sommige wijken durven toeristen niet komen en in communes buiten de stad leven hippies wetteloos samen in geknutselde woonwagens. Tijd voor een ongewone blik op de city of dreams.

Bijzondere plek

In het midden van een enorme stad als Los Angeles, en dan nog in een wijk met een slechte reputatue zoals Compton, verwacht je misschien niet meteen een paardenmanège te vinden. Een aantal bewoners van Compton hebben er nochtans een project op poten gezet dat hopelijk enkele jongeren van de straat zal houden. Wat westernfilms namelijk decennialang vergeten zijn (met films als ‘The Harder They Fall’ en ‘The Hateful Eight’ komt daar eindelijk wat verandering in) is dat er vroeger heel wat zwarte cowboys rondreden in Amerika. In Compton zetten ze die traditie verder.

Paarden verzorgen, ermee leren rijden en paraderen door de straten van L.A.: Er zijn in een wijk als Compton, waar de criminaliteitscijfers vooral in de jaren 80 en 90 enorm hoog lagen, slechtere manieren om je dag te spenderen. De beoefenaars van de paardensport zijn duidelijk trots op hun verwezenlijkingen, en terecht!

Bijzondere persoon

Slab City hadden we net zo goed kunnen vermelden als een bijzondere plek, maar één bewoner van deze wetteloze commune ten oosten van Los Angeles springt eruit als de bijzonderste persoon die Tom ontmoette op zijn reis. Peter Passalacqua is sinds drie jaar een van de bewoners van de commune, waar in de jaren 60 hippies in caravans kwamen wonen om er vrij en onbezonnen hun ding te kunnen doen. Passalacqua, die er zijn dagen vult door van afval kunstwerken te maken, vond er de liefde en zijn levensdoel. Nu is hij een van de enige huidige bewoners van Slab City die graag eens voor een camera verschijnt. De rest schuwt de media eerder.

Passalacqua, die tijdens de aflevering – en wij vermoeden eigenlijk nooit – niet helemaal nuchter overkwam, toonde met veel enthousiasme zijn schilderijen van een meisje dat het achterwerk van een ander meisje likt of een trans persoon die een blowjob krijgt. Dat het niet voor iedereen zou zijn, hadden we al kunnen voorspellen.

Bijzondere gewoonte

Een hobby die bij de Latino-inwoners van Los Angeles heel populair is, is het pimpen van een zogenaamde lowrider. Denk aan een dikke Amerikaanse slee die maar enkele centimeters boven de grond hangt. De fanatiekelingen pompen heel wat geld in de oude wagens om er onder andere hydraulica in te bouwen, zodat ze hun wagens kunnen laten springen of het chassis helemaal kunnen kantelen.

De lowridercultuur wordt al heel lang geassocieerd met het bendemilieu, maar zoals Tom toont, is dat zeker niet altijd terecht. Voor veel jongeren is het net een manier om uit dat milieu te geraken, zegt de eigenaar van een lowrider die het zelf meemaakte. Overigens is de praktijk niet ontstaan door stoerdoenderij, maar wel vanuit een nood om zich af te zetten tegen de witte Amerikaanse traditie. “Zij willen altijd maar sneller, wij pakken het net traag aan”, klinkt het. De lowriders zijn niet gebouwd om snel te rijden, en dus straalt een ritje met zo’n parelwitte Caddilac eerder rust, kalmte en souplesse uit. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de eigenaars het duidelijk leuk vinden om bekeken te worden!

Bekijk ‘Reizen Waes: Wereldsteden’ op zondag om 20u10 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top