De Ducks, Gent, Racing en Braxgata strijden om de titel

Hockey | Na het reguliere seizoen van de ION Hockey League is het tijd voor de halve finales van de play-offs. Vier teams zijn in de running voor de titel en dit laatste deel van het seizoen belooft spectaculair te worden! Léopold, dat zich eerst had verzekerd van kwalificatie, is tot ieders verrassing gekelderd in het klassement.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op de laatste dag van het reguliere seizoen van de ION Hockey League hadden Léopold en Waterloo Ducks zich al verzekerd van kwalificatie. Beide ploegen eindigden bijzonder positief met overwinningen tegen respectievelijk de Dragons (5-2) en Leuven (5-1). 

Voor de laatste twee tickets voor de halve finales waren op de laatste dag nog drie teams in de running: Racing, Gent en Braxgata. Het was Gent, dat de punten deelde met Racing, dat vijfde eindigde in het klassement. De supporters van Léopold hadden toen nog ongetwijfeld niet durven vermoeden dat hun team in de competitie zware klappen zouden krijgen.

Léopold valt heel diep

Léopold was lange tijd de leider van de competitie, maar verloor deze status vorige week. De club verloor immers zijn beroep in het debacle rond Agustin Corradini, die de club een forfait had gekost tijdens de 5-1 overwinning op Antwerp begin april. Het resultaat is een daling van drie punten en de eerste plaats voor de Waterloo Ducks. Helaas voor Léopold stopte de ellende daar niet.

Donderdag kreeg de Ukkelse club een loodzware klap te verwerken. De Koninklijke Belgische Hockey Bond veroordeelde Léopold tot de verbeurdverklaring van alle wedstrijden die gespeeld zijn met de twee Argentijnse spelers Federico Monja en Agustina Albertarrio. Het duo verbleef in ons land met een toeristenvisum en speelde daarmee een reeks wedstrijden. De wet bepaalt dat zij op geen enkele wijze vergoed mogen worden voor hun prestaties en dat heeft Léopold wel gedaan.

Door het illegaal gebruik van toeristenvisa verloor Léopold 17 punten in de mannencategorie en zakt naar de 10e plaats in het klassement. Tom Boon en zijn teamgenoten zullen nu de play-offs tegen de derde van de D1 moeten spelen om in de Eredivisie te mogen blijven. De dames zijn gedegradeerd naar de twaalfde en laatste plaats.

Voor Gent was de plotse degradatie van Léopold goed nieuws. Zij hadden de play-offs gemist met één punt nadat ze begin maart een wedstrijd hadden verloren door het verlopen van de speelvergunning van - jawel - twee Argentijnse spelers. Nu staat de ploeg weer in de top vier en mogen ze in een sterk gewijzigde play-off strijden om de titel.

Verrassingsgast Gent

Gent neemt dus de plaats in van Léopold in de wedstrijd tegen de Waterloo Ducks. De confrontatie van zaterdag belooft moeilijk te worden, want hoewel de Ducks in de klassieke fase constanter zijn geweest, zijn ze er dit seizoen nog niet in geslaagd om Gent te verslaan. Het was zelfs pas in 2019 dat de vijfvoudig Belgisch kampioen won van Gent. Afgelopen november wonnen de laatsten met 3-2. Kunnen ze opnieuw hoge ogen gooien in het bijzijn van hun fans?

De andere halve finale zal zich afspelen tussen Racing en Braxgata. De Boomse club plaatste zich voor de laatste wedstrijd door een 2-3 overwinning op Orée. Ze zullen een goede kans hebben om te winnen tegen een ploeg die op gelijke punten met hen is geëindigd. Racing doet het goed voor Antwerp, die drie van hun vier wedstrijden tegen de Ukkelaars hebben gewonnen. Kan Racing eindelijk de trend omkeren en de finale halen?

Volg het beste van de ION Men's League dankzij Proximus. Nu zaterdag 31 april en zondag 1 mei kan je de halve finales bekijken vanaf 12u20 op Pickx+ Sports 1, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top