Morgen ‘Philadelphia’ op VTM4: kon Tom Hanks meer dan twee Oscars winnen?

Films | VTM4 zendt vanavond ‘Philadelphia’ uit. Met zijn rol in die film won acteur Tom Hanks een Academy Award voor ‘Best Actor’. Later deed hij dat nog eens over met de alomgekende film ‘Forest Gump’, maar wist je dat hij nog in vier andere films een Oscar kon winnen? Proximus Pickx vertelt je alles over de gouden beeldjes die Hanks nóg kon winnen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Big

Tom Hanks werd al door acteerprestaties in vijf films genomineerd voor een Oscar. Dat gebeurde een eerste keer voor zijn rol in ‘Big’, een film die in 1988 in première ging. In die film speelt Hanks Josh Baskin. Deze levendige tiener gaat op een dag langs bij een kermis waar hij bij een wensmachine wenst om als volwassene door het leven te gaan. 

Wat de jongeman niet weet, is dat hij een dag later wakker zal worden in het lichaam van een volgroeide dertiger. Zijn wens is dus uitgekomen! Vanbinnen is Baskin echter nog een dertienjarige jongen die de wereld nog steeds door de bril van een kind bekijkt. Opeens moet hij ook de verantwoordelijkheden van volwassenen dragen. Als dertiger moet hij gaan werken en beleeft hij bovendien romantische momenten met het andere geslacht. Josh wil zo snel mogelijk zijn wens terugdraaien, maar dat lukt niet zo gemakkelijk... Naast de acteerprestatie van Tom Hanks werd ook het scenario van Gary Ross en Anne Spielberg genomineerd voor een Oscar.

Saving Private Ryan

Dat deze film een karrevracht aan prijzen won, dat weet iedereen. In totaal ging de film met maar liefst vijf Oscars naar huis. De regie van Steven Spielberg werd bekroond met een beeldje en ook het geluid werd gelauwerd met een Academy Award. In de IMDb-top 1000 staat de film zelfs op de 24 plaats in de lijst met hoogstgewaardeerde films

Deze bijzondere film gaat over de landing in Normandië op D-Day in 1944. Tom Hanks speelt in ‘Saving Private Ryan’ kapitein Miller, die in de strijd een deel van zijn soldaten ziet sterven. Een van hen is een zekere Ryan, de broer van twee eerdere overleden soldaten. Hun laatste overlevende broer, James Ryan (gespeeld door Matt Damon) mag door een regel naar huis. Het is kapitein Miller die James op de hoogte moet brengen van het nieuws, maar de soldaat zit diep in Frankrijk middenin het slachtveld. In een lange en moeilijke tocht wordt de gruwel van de oorlog aangetoond.

Cast Away

Ook voor deze film kreeg Hanks een nominatie voor zijn acteerprestaties. De Amerikaanse acteur speelt in deze fillm Chuck Noland, een man die met zijn vliegtuig neerstort en moet zien te overleven op een onbewoond eiland. De film is gebaseerd op het boek van Robinson Crusoe, maar regisseur Robert Zemeckis maakte een eigen variant op de beeldversie van het boek. 

Naast de rol van Hanks werd ‘Cast Away’ ook genomineerd voor een Academy Award in de categorie ‘Best Music’. Het succes van de film vertaalde zich niet alleen in internationale prijzen want ook financieel bracht het verhaal flink wat geld in het laatje. In totaal telde de film van concurrenten 20th Century Fox en DreamWorks zo’n 430 miljoen dollar aan opbrengsten!

A Beautiful Day in the Neighborhood

Voor deze laatste film werd Tom Hanks eens niet genomineerd in de categorie ‘Best Actor’. Bij ‘A Beautiful Day in the Neighborhood’ was hij in de running voor een beeldje in de categorie ‘Best Supporting Actor’. De hoofdrol in deze film was weggelegd voor Matthew Rhys, die Lloyd Vogel vertolkte. 

Vogel was een bekroonde en cynische journalist die de bekende televisiepresentator Fred Rogers, gespeeld door Tom Hanks, moet interviewen. Hoewel de journalist met tegenzin op Rogers afstapte, verandert het gesprek zijn hele leven. De opnames van ‘A Beautiful Day in the Neighborhood’ verliepen trouwens niet zonder slag of stoot. Op 12 oktober 2018 vond er een dodelijk ongeluk op de set plaats. Iemand van de geluidscrew kreeg een hartaanval en viel twee verdiepingen naar beneden. Soundmixer James Emswiller overleefde de fatale val niet. 

Bekijk ‘Philadelphia’ dinsdag 26 april om 20u35 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top