Is ‘Anatomy of a Scandal’ gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Series |

De Netflix-miniserie ‘Anatomy of a Scandal’ is momenteel een hit. Proximus Pickx werpt een blik op de ontstaansgeschiedenis van het project en de waarachtigheid van het verhaal, dat wordt verteld door de journaliste achter de serie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deze zesdelige anthologie-miniserie toont enkele van de grootste schandalen die de Britse elite hebben getroffen. De verhalen van deze rijke Britten werden voor het eerst opgetekend door Guardian-journaliste Sarah Vaughan in het gelijknamige boek, dat door David E. Kelley (bekend van ‘Big Little Lies’) werd bewerkt tot een serie.

In ‘Anatomy of a Scandal’ volgen we de Britse politicus James Whitehouse (Rupert Friend) en zijn vrouw Sophie (Sienna Miller) terwijl hun relatie uit elkaar valt, wanneer blijkt dat James ontrouw is en misbruik maakt van zijn machtspositie. De roman werd niet voor niets onthaald als een “#MeToo-relatiethriller”. Een actueel onderwerp, verteld door meesters van het genre. Maar was het verhaal ook geïnspireerd op echte gebeurtenissen?

Verschillende inspiraties

“Anatomy of a Scandal put uit mijn ervaring als politiek correspondent voor The Guardian en als verslaggever die veel spraakmakende verhalen en rechtszaken met spraakmakende figuren heeft verslaan”, legt Sarah Vaughan uit. Hoewel het verhaal van de serie pure fictie is, is het geïnspireerd door een reeks seksschandalen waarbij leden van het Britse parlement betrokken waren. Het verhaal is ook geworteld in de opkomst van de #MeToo-beweging in 2017, die golven blijft maken in het huidige Britse politieke landschap. Meer dan 50 leden van het Britse parlement zijn al beschuldigd van seksueel wangedrag maar slechts een handvol parlementsleden is veroordeeld, terwijl er al een zeventigtal officiële klachten zijn neergelegd. Een van de vele gevallen is de verborgen relatie tussen Boris Johnson en Petronella Wyatt, een journaliste van het tijdschrift Spectator. Deze onthulling leidde ertoe dat de huidige Britse premier in 2004 uit de Conservatieve Partij werd gezet.

Een ander verhaal trok Sarah Vaughans aandacht: “Ik heb de plot eigenlijk gedroomd nadat ik me had gestoord aan de media-aandacht voor een verkrachtingszaak. Het was november 2013 en voetballer Ched Evans in beroep ging tegen zijn veroordeling tot verkrachting”, legt ze uit. “Ik was ontdaan door de manier waarop het vermeende slachtoffer werd afgeschilderd door commentatoren. Ik begon te denken hoe vreselijk het moet zijn geweest om al haar moed bijeen te rapen en naar de politie te gaan, om dan haar getuigenis in twijfel te laten trekken in de rechtbank en de kranten.”

 Ontdek ‘Anatomy of a Scandal’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie ‘Pickx All Stars’ (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top