Standard uit de G5: wat zijn de gevolgen?

Sport | Standard maakt door de slechte resultaten van de afgelopen seizoenen na dit seizoen geen deel meer uit van de Belgische G5 (de vijf grootste clubs uit het Belgische voetbal). Dat maakte Het Nieuwsblad onlangs bekend. Wat zijn de gevolgen voor de club?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Standard werd deze week officieel overgenomen door het Amerikaanse investeringsfonds 777 Partners. Voorzitter Bruno Venanzi deed na zeven jaar een stap opzij maar gebeurde niet met het nodige applaus. Standard behoort immers niet langer tot de vijf grootste clubs van België. De Rouches betalen de prijs voor hun povere resultaten sinds 2017.

Royal Antwerp FC neemt de fakkel over van Standard en dat is een logisch gevolg. De Great Old is de afgelopen jaren weer uitgegroeid tot een Belgische topclub en speelde de afgelopen jaren ook in Europa. Standard kende dit seizoen een horrorseizoen met een 14de plaats. Antwerp voert een wissel van de wacht door en nestelt zich naast Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en KRC Genk.

Minstens 4 miljoen euro verlies

Deze symbolische degradatie heeft ook de nodige consequenties voor Standard. De G5-clubs hebben drie stemmen op de algemene vergaderingen van de Pro League, tegen twee voor de andere clubs. Standard verliest dus de nodige invloed. De Luikenaars incasseren ook een financiële domper, want de tv-rechten voor de leden van de G5 liggen ook een stuk hoger.

Het verlaten van de G5 zou voor een financieel verlies van minstens 4 miljoen euro zorgen. De nieuwe eigenaars van de gevallen Belgische topclub hebben dus heel wat werk voor de boeg. Zij moeten van Standard weer een grootmacht maken in het Belgische voetbal en er is op en naast het veld bijzonder veel werk te verzetten. Trainer Luka Elsner werd al bedankt voor bewezen diensten en de komende weken en maanden zullen er ook heel wat spelers de club verlaten. Het belooft alvast een zeer drukke transferzomer te worden in de Vurige Stede.

Volg de Europe play-offs vanaf zaterdag 23 april op de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top