Alles wat je moet weten over de musical 'Annie'

Films | 55 jaar geleden werd de musical 'Annie' voor het eerst opgevoerd op Broadway. Ondertussen is de musical zowel op de planken als op het grote scherm meermaals herwerkt, en is het verhaal over het roodharig weesmeisje onderdeel geworden van de popcultuur. Proximus Pickx vertelt je alles wat je moet weten over 'Annie'.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De kans dat je het verhaal van 'Annie' niet kent, is klein. Maar hier is toch even een korte samenvatting. De musical vertelt het verhaal van Annie, een rebels roodharig weesmeisje dat voor een weekje wordt geadopteerd door een rijke man, tot grote ergernis van de verbitterde weeshuisdirectrice. Het meisje en de miljonair kunnen het onverwacht heel goed met elkaar vinden en misschien wordt zijn villa wel haar definitieve thuis...

'Annie' maakt al bijna een eeuw deel uit van de Amerikaanse popcultuur, eerst als stripverhaal dat in de zomer van 1924 uitkwam en vervolgens als populaire radioshow in de jaren 1930. Van het stripverhaal werd later een succesvolle Broadway musical gemaakt in 1977. 'Annie' is vervolgens in de loop der jaren meerdere malen bewerkt voor het witte doek, voor het laatst in 2014, met Jamie Foxx, Rose Byrne en Cameron Diaz in de hoofdrollen. Maar het is John Hustons versie uit 1982, met Aileen Quinn als Annie, die het bekendst blijft. Hier zijn wat dingen die je misschien nog niet wist over 'Annie'.

Een dure productie

Hoewel niemand écht zeker is van het uiteindelijke budget voor de film, zijn de meesten het erover eens dat 'Annie' uit 1982 ongeveer 40 miljoen dollar kostte om te produceren. Een groot deel daarvan (ongeveer 9,5 miljoen dollar) werd besteed aan de aankoop van de rechten op het populaire Broadway-toneelstuk uit 1977 waarop de film was gebaseerd. Daarnaast waren er nog de kosten voor de reclame voor de film en de productie van de prints, die volgens een editie van 1982 van de Los Angeles Hollywood Examiner ongeveer 9 miljoen dollar bedroegen. Helaas konden de inkomsten van John Hustons film de kosten niet dekken. Na verloop van tijd, en met het succes van de videoverhuur, werd de film echter wél een klassieker.

De Broadway-regisseur haatte de film

Martin Charnin, ontwerper, regisseur en scenarioschrijver van de Broadway-hit, had niets goeds te zeggen over wat producer Ray Stark en regisseur John Huston met zijn stuk hebben gedaan. Toen hij de rechten verkocht, deed hij afstand van alle creatieve controle. Het resultaat, vertelde Charnin aan de Hartford Courant, was dat Warbucks (de miljardair die Annie in huis neemt), gespeeld door Albert Finney, "een schreeuwende Engelsman" was. Miss Hannigan, gespeeld door Carol Burnett, was "een dronkaard". En Annie was "te schattig". Ze bagatelliseerden volgens Charnin zelfs het succes van het nummer 'Tomorrow' omdat "Stark dacht dat het te cheesy was".

Er werd een wet uitgevaardigd voor de film

De gouverneur van New Jersey tekende een wet die kinderen toestond 's nachts te werken voor de film van 1982. De slotscène van de film werd gedeeltelijk opgenomen op de ophaalbrug van de Passaic River, die in 1977 in zijn opgehaalde positie werd verlaten. In deze scène, waarin Annie probeert te ontsnappen aan Rooster, vindt de actie midden in de nacht plaats, en de kinderarbeidwetten van New Jersey verbieden kinderen die op filmsets werken om na 23.30 uur en voor 7.00 uur te werken. De gouverneur van New Jersey, Brendan Byrne, vloog naar de set om een wetswijziging te ondertekenen.

De versie uit 2014

De meest recente bewerking brengt een sterrencast en veel veranderingen naar het scherm. Moderne technologie maakt haar opwachting in de film en er werden speciaal voor de gelegenheid een paar nieuwe liedjes geschreven. De cast bestaat uit Jamie Foxx als Will Stacks, de miljardair die Annie, gespeeld door Quvenzhané Wallis, in huis neemt. De rol van de verschrikkelijke Miss Hannigan wordt gespeeld door Cameron Diaz, terwijl Rose Byrne en Bobby Cannavale de cast vervolledigen. Het nummer 'Opportunity', gezongen door Sia, werd genomineerd voor een Golden Globe voor Best Original Song

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top