Hierom is de Merseyside-derby tussen Liverpool en Everton zo bijzonder

Sport | Aanstaande zondag nemen Liverpool FC en Everton FC het tegen elkaar op in de 240e Merseyside-derby. Deze wedstrijd staat in het Verenigd Koninkrijk ook wel bekend als de ‘friendly derby’ en is uniek in zijn soort. Waarom dat zo is, legt Proximus Pickx je graag even uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vergis je niet. Ondanks het feit dat de wedstrijden tussen Liverpool FC en Everton FC doorgaans ‘friendly derby’s’ worden genoemd, wordt er door beide teams wel degelijk op het scherpst van de snee gevoetbald. Er wordt dus niet ingehouden tijdens de partij, maar dat wil niet zeggen dat spelers, supporters en staff elkaar ook het wit uit de ogen proberen te staren eenmaal de match afgelopen is zoals dat bij andere Engelse derby’s wel eens het geval is. Dat heeft een paar redenen.

De meest voor de hand liggende reden is dat heel wat supporters van Liverpool FC gewoonweg vrienden of familie hebben die Everton een warm hart toedragen en andersom. In elke lokale familie- of vriendenkring van de stad zijn beide teams vertegenwoordigt. De kans dat ze met elkaar in de clinch gaan wordt hierdoor dus een stuk kleiner. De fans leven en supporteren bovendien bijna letterlijk naast elkaar, want ook de stadions bevinden zich op een boogscheut van elkaar. De afstand tussen Goodison Park waar Everton FC voetbalt en Anfield Road van Liverpool FC, bedraagt ongeveer 1 kilometer.

Gemeenschappelijke voorouders

Beide supporterskernen hebben ook een gemeenschappelijke voorvader: John Houlding. Houlding was een Engelse zakenman die in 1878 mee aan de wieg stond van Everton FC. Hij beheerde de club samen met een raad van bestuur waar hij het jaar na jaar steeds minder goed mee kon vinden. De wegen van het bestuur en Houlding gingen uit elkaar waarna de eerste in Goodison Park verderging met Everton FC. John Houlding ging in 1982 verder met zijn nieuwe voetbalclub, Liverpool FC. Die bleef voetballen waar Everton de eerste jaren kind aan huis was: Anfield. 

De vijand van mijn vijand

‘De vijand van mijn vijand is mijn vriend’, luidt het spreekwoord en dat gezegde kent men blijkbaar ook in Engeland. Daar zag men midden vorige eeuw hoe in het nabijgelegen Manchester enkele clubs roet in het eten begonnen te strooien van zowel Everton FC als Liverpool FC in de strijd om de titel, de FA Cup, de League Cup en de Europese tickets. De clubs uit Manchester, met name Manchester United, werd door fans van beide teams aanzien als duivelsgebroed en daarin vonden de beide supporterskernen elkaar opnieuw. 

In nood kent men zijn vrienden

In 1985 speelde Liverpool de finale van de Europacup tegen het toenmalige Juventus. Die wedstrijd vond plaats in het Heizelstadion te Brussel. Daar gingen fans van Liverpool en Juventus al voor de finale met elkaar op de vuist. Enkele tientallen Liverpool-fans waren het kat-en-muisspel beu en braken door de omheiningen die de supportersvakken van elkaar moesten scheiden. Ze dreven de Juve-supporters tegen de muur van hun supportersvak op waarop die het begaf onder de druk van de drummende mensen. Er vielen in totaal 39 doden… Liverpool werd gestraft door de UEFA en mocht vijf jaar lang niet meer opdraven in Europese competities.

In 1989 vond een tweede voetbaldrama plaats waar Liverpool-supporters bij betrokken waren, de Hillsboroughramp. Op 15 april 1989 speelde Liverpool de halve finale van de FA Cup tegen Nottingham Forest en dat in het Hillsborough-stadion. Daar waren toen nog staantribunes. In een van deze staantribunes (voor de Liverpool-fans) werden te veel mensen toegelaten waarop paniek uitbrak. Mensen vertrappelden elkaar en er vielen uiteindelijk 97 dodelijke slachtoffers. De fans van Everton hadden medelijden met hun broeders van Anfield en de twee groepen groeiden dichter naar elkaar toe.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top