One day, one goal: Frédéric Herpoel brengt redding door zelf te scoren

Jupiler Pro League | Het is vrij zeldzaam dat keepers zelf een doelpunt weten te scoren. In de jaren 90 waren er een aantal in Zuid-Amerika die daar een specialiteit van maakten, maar in België was dat bijzonder zeldzaam. Tot Frédéric Herpoel op een avond in maart 1998 toesloeg.

Door Pickx

Deel dit nieuws

René Higuita, José Chilavert en Rogério Céni zijn drie doelmannen die in de jaren 90 regelmatig hun doelpuntje meepikten. De Braziliaan Céni, die de strafschoppen mocht nemen bij zijn club, scoorde maar liefst 130 goals in 1.238 gespeelde wedstrijden. Hij scoorde zo één keer om de tien matchen. Chilavert moest tevreden zijn met ongeveer de helft van dat aantal, wat ook indrukwekkend was.

Fred Herpoel komt totaal niet in de buurt van hun aantal, maar hij wist desondanks toch twee doelpunten te scoren in zijn carrière. Hij staat in België in een rijtje tussen keepers zoals Arnaud en Gilbert Bodart, Silvio Proto, Fabian Carini en Bertrand Lacquait. Herpoel wist in maart 1998 de Belgische voetbalwereld te verbazen.

Beslissende kopbal

Frédéric Herpoel maakte zijn profdebuut bij Anderlecht. Maar gedurende zijn vier seizoenen bij de Brusselaars speelde hij er amper vijf wedstrijden. In 1997 besloot hij daarom om op 22-jarige leeftijd de overstap naar AA Gent te maken, om daar wel aan de bak te komen. Die transfer was een schot in de roos, want Herpoel speelde er in totaal 375 matchen en hij wist 106 keer de nul te houden. Hij wist ook 2 doelpunten te scoren.

Zijn eerste doelpunt bij Gent kwam er tijdens zijn eerste seizoen in Gent. De Buffalo’s moesten aan de bak tegen Anderlecht en AA Gent stond onder druk nadat het vijf matchen op rij niet had gewonnen. RSCA kwam op voorsprong via Ole Martin Arst, maar in de blessuretijd wist de thuisploeg tegen te scoren. AA Gent kreeg in de extra tijd een vrije trap en Herpoel trok mee naar voren. Het plan was om voor verwarring te zorgen bij de Brusselse defensie en dat lukte. Uitgerekend Herpoel wist met het hoofd de gelijkmaker te scoren. Een hoogdag in de carrière van de doelman.

Clubicoon

Herpoel wist zich met dit doelpunt in de harten van de Gentse fans te spelen. Hij speelde in totaal tien seizoenen voor AA Gent, maar die treffer tegen Anderlecht was niet zijn enige doelpunt voor de Buffalo’s. In augustus 2006 maakte hij tijdens zijn laatste seizoen in Gent zijn tweede goal via een strafschop.

Met zijn 375 wedstrijden voor Gent groeide Herpoel uit tot een clublegende. In het moderne voetbal is het een uitzondering geworden dat spelers zo een lange periode bij hun club blijven. De Belgische doelman werd bij AA Gent ook zeven keer Rode Duivel en hij speelde uiteindelijk nog drie jaar voor Bergen, omdat het bestuur van AA Gent zijn contract niet verlengde. Het laatste seizoen van Herpoel bij Bergen was het pijnlijkste uit zijn loopbaan, want hij beëindigde zijn carrière in de B-kern.

Fan van onze serie? Herbeleef het laatste profdoelpunt van Olivier Doll bij Lokeren.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top