Jérémie Makiese blikt vooruit op Eurosong: “Ik wilde België altijd al vertegenwoordigen”

Muziek | Nog een maand en het Eurovisiesongfestival, de 66ste editie intussen, gaat van start in het Italiaanse Turijn. België rekent op Jérémie Makiese, gewezen winnaar van ‘The Voice Belgique’ om de fakkel over te nemen van Måneskin. Proximus Pickx strikte hem voor een interview.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Dag Jérémie. Hoe gaat het? Voel je het Eurovisiesongfestival al naderen?

Jérémie Makiese: “Ik voel me hetzelfde als voor een andere muziekwedstrijd of voor een voetbalwedstrijd. Ik denk dat ik er vooral van zal genieten en ik probeer zo positief mogelijk te blijven.”

In 2021 hebben zo’n 183 miljoen kijkers de show gevolgd, het equivalent van 2.000 keer Wembley Stadium. Hoe bereid je je daar mentaal op voor?

Makiese: “(Lacht) Ik zeg tegen mezelf: ‘Het is maar muziek’. Het zijn ook maar mensen en het is een publiek als elk ander. Ik wil het niet te veel in hokjes opdelen.”

Je bent al de vijfde artiest die eerst deelnam aan ‘The Voice Belgique’ om dan ons land te vertegenwoordigen op Eurovisie. De Belgen waren overigens de eersten die hun zanger bekendmaakten. Wat overtuigde je om toe te stemmen en wat betekent Eurovisie voor jou?

Makiese: “Mijn eerste doel was om een single uit te brengen. Meteen daarna heb ik een telefoontje gekregen van Leslie Cable, producent van ‘The Voice’, die me de vraag stelde. Ik heb geen seconde getwijfeld. Het is een grote eer om je land te mogen vertegenwoordigen. En, ik moet er geen doekjes om winden, het is ook een grote kans om in de spotlights te staan.”

“Toen ik klein was, keek ik vaak naar Eurosong. Als kind droomde ik ervan om deel te nemen, maar ik kon me nooit voorstellen dat ik ook echt op dat podium zou staan. Ik keek altijd naar die shows met mijn moeder. Ook zij had dit nooit durven dromen. Het is echt een jongensdroom die uitkomt en ik kan niet wachten om naar Italië te vertrekken. Ik heb altijd al een ambassadeur willen zijn voor mijn land, als zanger of als voetballer. Ik vind het leuk om dat vertrouwen te krijgen. Voor mij is het feit dat ik mijn land vertegenwoordig geen last, maar een steun.”

Heb je hulp ingeroepen van vorige kandidaten om je te helpen voorbereiden?

Makiese: “Jazeker. Ik heb nog contact met Loïc Nottet en hij heeft me veel goede raad gegeven. Ik heb ook kunnen praten met Laura Tesoro, ik heb Blanche en de producer van Eliot, Pierre Dumoulin, ontmoet. Ik heb veel informatie gekregen over hoe het er echt aan toe gaat.”

Je zal op Eurosong het nummer ‘Miss You’ zingen, dat aan beide kanten van de taalgrens al goed aanslaat. Geeft dat je vertrouwen dat het ook internationaal goed zal werken?

Makiese: “Het is in elk geval een goede zaak. Ik vertrek vanuit de bedoeling dat ik mensen samen wil brengen. Ik vind het super dat we samen voor hetzelfde doel gaan. En dat geeft me inderdaad internationaal een boost. Als men over Jérémie praat, praat men over de zanger die België vertegenwoordigt, niet over een Waal of een Vlaming.”

Hoe bereid je je nu voor op Eurovisie? Trek je je terug om je te concentreren op je eigen muziek of neem je de tijd om de andere kandidaten te beluisteren en bestuderen?

Makiese: “Ik ben niet echt een competitiebeest. Ik wil me vooral amuseren met de andere artiesten. Elk nummer verdient respect. Ik heb al het plezier gehad verschillende artiesten van dit jaar te mogen ontmoeten en dat klikte meteen. We weten allemaal waarom we er staan, we weten wat we willen. We gaan wel allemaal voor dezelfde hoofdprijs, maar er heerst een gevoel van respect.”

Het wordt alweer een bijzonder jaar. Nu de covidmaatregelen stilaan achter de rug zijn, kunnen we de situatie in Oekraïne niet negeren. Welke rol speelt Eurosong volgens jou op politiek niveau?

Makiese: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik erg droevig word van wat ik daar zie gebeuren. Op muzikaal niveau verdient de Oekraïense act het meer dan ik om op het songfestival te staan. Maar voor mij is Eurovisie vooral een apolitiek evenement. Ik vond het belangrijk dat we er op de eerste plaats aandacht hebben voor de muziek.

Volg het 66ste Eurovisiesongfestival van dinsdag 10 tot zaterdag 14 mei op Eén, met de Belgische halve finale op donderdag.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top