Waarom je 'Minari' zeker op je watchlist moet zetten

Films | Een gevoelig en persoonlijk migratieverhaal, tonnen symboliek over het belang van je roots en een geweldige acteerprestatie van ‘The Walking Dead’-revelatie Steven Yeung maken van ‘Minari’ verplicht kijkvoer. De film, die nu te vinden is in de VOD-catalogus van Proximus, is onze kijktip van de maand.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Minari is een Aziatische soort waterkers die ook wel eens Japanse peterselie wordt genoemd. In Korea bestaan tradities rond het gewas, dat je volgens de overlevering helpt om de zomerse hitte te doorstaan als je het in de winter eet. Het speelde ook een belangrijke rol in de jeugd van Lee Isaac Chung, wiens ouders in de jaren 70 migreerden van Zuid-Korea naar de Verenigde Staten. Het is dan ook de ideale metafoor voor het migratieverhaal in Chungs film ‘Minari’, waarin hij semi-autobiografisch vertelt over een Zuid-Koreaanse familie die in het Amerikaanse Arkansas een boerderij wil beginnen.

De Koreaanse migrantenfamilie Jacob Yi, zijn vrouw Monica en kinderen David en Anne verhuizen van Californië naar the middle of nowhere in Arkansas, waar Jacob een boerderij met Koreaanse gewassen wil opstarten. Monica heeft er maar weinig vertrouwen in, maar Jacob is vastberaden. Bovendien heeft David een hartaandoening waardoor hij eigenlijk niet mag lopen, maar de kleine jongen kan niet stilzitten. Er zit niets anders op dan Soon-ja, de moeder van Monica die nog in Zuid-Korea woont, uit te nodigen om bij het gezin te komen wonen en op de kinderen te letten. Jacob en Soon-ja zitten eerst helemaal niet op dezelfde lijn, maar uiteindelijk helpt zij hem wel weer aanknopen met zijn cultuur. Wanneer de boerderij op het ene na het andere probleem stoot, is dat zijn enige houvast.

Oscars

Het boerenleven van het gezin is prachtig in beeld gebracht met artistiek camerawerk en adembenemende shots die je helemaal laten meeleven met elk gezinslid. De zweverige filmmuziek van Emile Mosseri helpt de kijker elke tegenslag en elke wederopstanding voelen. De film is tot in de puntjes af.

In de hoofdrol als Jacob zien we de steeds uitstekende Steven Yeun, een Zuid-Koreaanse acteur die opgegroeid is in de Verenigde Staten. Hij begrijpt dus als geen ander wat de personages in ‘Minari’ moeten voelen, hij maakte het ook ooit mee. Yeun brak door op het kleine scherm toen hij een hoofdrol kreeg in de serie ‘The Walking Dead’, waarin hij het geliefde personage Glenn gestalte gaf. Hij speelde die rol zes seizoenen lang. Daarnaast was hij te zien in enkele meer onafhankelijke producties, zoals het schitterende ‘Burning’ en dit ‘Minari’. Yeun toont zich een acteur die van veel markten thuis is.

Yeun werd dankzij zijn hoofdrol in ‘Minari’ voor het eerst genomineerd voor de Oscar voor Beste Acteur. De film was daarnaast ook genomineerd in de categorieën Beste Film, Beste Regie, Beste Scenario en Beste Filmmuziek. De Oscar voor Beste Actrice in een Bijrol werd gewonnen door Youn Yuh-jung, die grootmoeder Soon-ja vertolkt. De films van productiehuis A24 worden volgens indiefilmfanaten altijd ondergewaardeerd door de Academy, dus het feit dat ‘Minari’, ook van A24, zes keer genomineerd was voor een Oscar, wil veel zeggen over de kwaliteit van de film.

‘Minari’ is een kabbelende, maar meeslepende en ontroerende film die duidelijk heel persoonlijk is voor regisseur/scenarist Lee Isaac Chung. Het verhaal vervalt niet in clichés, maar toont het leven zoals het ooit was, en voor een stuk nog steeds is voor families die elders hun geluk zoeken. Opnieuw beginnen is niet makkelijk en je herinneren welke weg je al hebt afgelegd, is belangrijk.

'Minari’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top