Balthazar, de publiekslieveling die vanaf hun oprichting de successen aaneenreeg

Muziek | Maarten Devoldere, Jinte Deprez, Simon Casier, Michiel Balcaen en Tijs Delbeke mochten met Balthazar in de afgelopen jaren al zeven MIA's in de wacht slepen. Wie weet kan de Vlaamse indierockgroep ook dit jaar met de dubbeleditie scoren? Proximus Pickx blikt even terug op de succesvolle opgang van Balthazar.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Instant succes

Opvallend aan het ontstaan van Balthazar is dat na de oprichting in 2004 de jonge formatie rond Maarten Devoldere, Patricia Vanneste en Jinte Deprez al snel succes oogstte. In 2005 werd de groep van Kortrijkse en Gentse oorsprong gelauwerd voor 'Lost en Found' met de prijs van Beste muziek op de Kunstbende, een kunstenwedstrijd van de Vlaamse provincies. In december van dat jaar kwam de tweede bekroning toen ze Westtalent wonnen, een West-Vlaamse rockwedstrijd. Het geluk kon niet op, want in 2006 won Balthazar de KBC Publieksprijs op Humo's Rock Rally. Best straf voor een groep die nog niet eens een debuutplaat had uitgebracht.

Die debuutplaat kwam er pas in 2010, na enkele jaren die getekend werden door personeelswissels - Joachim Quartier en drummer Koen Verfaillie maakten plaats voor Simon Casier en Christophe Claeys - en optredens in het buitenland, onder meer in Zuid-Afrika. 'Applause' was een 'labour of love' van frontmannen Maarten Devoldere en Jinte Deprez die meteen op applaus werd onthaald door pers en publiek. Getuige hiervan zijn de MIA voor Beste album op de MIA's van 2010 en de hoge noteringen in hitlijsten van media als De Morgen en Knack.

Buitenlands avontuur

Met zoveel Belgisch succes kon een buitenlands avontuur niet lang uitblijven, al was daar een beetje geluk voor nodig. In 2010 zorgde de uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull (spreek uit als EI-jaa-fjat-laa-JEU-kutl) voor een lange reeks annuleringen van vluchten, waardoor verschillende optredens van Europese artiesten niet konden plaatsvinden. In Nederland kon de band hierdoor optreden op het belangrijke showcasefestival London Calling in de Amsterdamse Paradiso. Onze noorderburen waren onder de indruk van zoveel rocktalent en Nederlands succes volgde snel. 

De bijval die de groep in Nederland kende heeft er in combinatie met het Belgische succes ongetwijfeld voor gezorgd dat Balthazar in 2011 een Europees contract voor hun debuutalbum kon tekenen en de handen in elkaar sloeg met International Talent Booking voor verschillende liveoptredens in onder meer Duitsland, Noorwegen en Italië.

Tol van de roem

In de daaropvolgende jaren leek er geen maat te staan op het succes van de groep rond Deprez en Devoldere. 'Rats', het tweede wapenfeit van Balthazar, won een MIA voor beste album en werd in het buitenland bekroond met optredens in Frankrijk en uitverkochte concerten in het Verenigd Koninkrijk. De single 'Leipzig' uit 2014 kreeg een Europese headline-tour en in 2015 kwam het album 'Thin Walls' uit. 

Het non-stop touren blijkt zijn tol te eisen want in het daaropvolgende jaar beslist Balthazar om een sabbatperiode te houden. De bandleden gaan elk hun eigen weg met een eigen plaat, maar de uitstap zal kort zijn: in oktober 2018 komt de single 'Fever' uit, gevolgd door het gelijknamige album in het begin van 2019. In dat jaar mocht Balthazar overigens zijn plaat voorstellen op Rock Werchter. Ook de coronacrisis eist zijn tol, want de band kan gedurende een jaar niet optreden. Toch moet deze crisisperiode enige inspiratie hebben gebracht, want op 26 februari 2021 kwam hun vijfde album 'Sand' uit.

Dit jaar kan Balthazar uitkijken naar vijf nominaties voor de MIA's: Beste alternative, beste groep, beste live act, beste artwork en beste album. Daarmee lopen de bandleden gelijk met Regi en Zwangere Guy. Hoewel prestaties uit het verleden geen garantie zijn voor de toekomst - zo luidt de veelgehoorde wijsheid - zou het zomaar kunnen dat de band toch opnieuw zijn nominaties kan verzilveren. Zal Balthazar hoge ogen gooien op deze dubbeleditie van de MIA's? De tijd zal het leren.

Beleef De MIA's vanop de eerste rij! Spot alle artiesten in de exclusieve 'Rode Loper Show' op 30 april om 19u30 op Pickx+ (zender 13). De uitreiking van De MIA's trappen we af om 20u15 op Eén en Pickx+.

Krijg je niet genoeg van De Mia's? Na de show verwennen we je met een speciale aflevering van de Sectorawards op Pickx+.

Bekijk hier de overhandiging van de sectoraward voor 'Live act'!

Krijg je niet genoeg van Balthazar? Via de Proximus VOD kan je kijken naar hun nummer 'Fever', dat ze tijdens de uitzending van de MIA's in 2019 hebben gebracht. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top