Amstel Gold... Raas, 5 keer winst, 7 keer op het podium in 8 jaar

Sport | De Amstel Gold Race is de enige Nederlandse klassieker op de kalender en vormt de overgang naar de Ardense klassiekers. Lange tijd was dit het favoriete jachtterrein van Jan Raas, de beste klassieke renner die Nederland heeft gehad (misschien tot ene Mathieu van der Poel ten tonele verscheen?).

Door Tagtik

Deel dit nieuws

De renner met de bril won deze wedstrijd immers 9 keer: 5 keer op de fiets (waarvan 4 keer op rij, in 1977, 1978, 1979 en 1980), een record dat Philippe Gilbert theoretisch zondag kan evenaren, en 4 keer aan het stuur van de volgwagen als ploegleider.

Raas was ploegleider bij de winst van Jelle Nijdam (Superconfex 1988), Frans Maassen (Buckler 1991), Michael Boogerd (Rabobank 1999) en Eric Dekker (Rabobank 2001). De Nederlandse wielerliefhebbers noemen de wedstrijd dan ook graag de "Amstel Gold Raas". 1977, het begin van de suprematie

De suprematie van Jan Raas nam een aanvang aan het eind van de jaren 1970. Hij won de eerste keer de Amstel Gold Race in 1977, in de Nederlandse kampioenenrtrui. Op 9 april, na een wedstrijd van 230 km, is hij sneller in de spurt dan zijn landgenoten Gerrie Knetemann (drie jaar eerder winnaar) en Hennie Kuiper. Hij neemt zo revanche voor zijn nederlaag van het jaar ervoor, toen hij tweede werd, maar wel op 4 minuten van een buitenaardse Freddy Maertens.

In de Amstel kon Raas zijn uitzonderlijke talenten botvieren: zijn capaciteiten als puncher, zijn snelheid en zijn tactische inzicht. Een sportdirecteur als de legendarische Peter Post aan het stuur van de ploegwagen van TI-Raleigh kon de strijdlust en het temperament van Raas in goede banen leiden. Enkele maanden eerder had de nog relatief onbekende Jan Raas voor een grote verrassing gezorgd met winst in zijn eerste monument, Milaan-Sanremo, voor Roger de Vlaeminck, Freddy Maertens, Walter Planckaert en Patrick Sercu.

1978, eerste voor vijf wereldkampioenen

In 1978 pakte Raas zijn tweede Amstel. Dat jaar halen amper 32 van de 138 vertrekkers de finish in Meerssen. In slechte weersomstandigheden komt Raas solo aan, met 1'16" voorsprong op de Italiaan Francesco Moser.

De uitslag van de editie 1978 is indrukwekkend: de eerste zes waren allemaal al wereldkampioen geweest of zouden dat nog worden. Achter Raas (wereldkampioen van 1979) en Moser (1977) kwamen Joop Zoetemelk (1985), Freddy Maertens (1976 en 1981), Hennie Kuiper (1975) en Gerrie Knetemann (1978) aan.

In 1978 wint Jan Raas ook Parijs-Brussel, Parijs-Tours en drie ritten in de Tour. 1979, een uitzonderlijk jaar

Ook in 1979 wint Raas na een solo de Amstel. Hij schudt zijn medevluchters, ploegmaat Henk Lubberding en de Zweed Sven-Ake Nilsson, van zich af en wint met 40 seconden voorsprong.

1979 is een uitzonderlijk jaar voor de Nederlander, want met de Ronde van Vlaanderen wint hij zijn tweede monument en hij is ook de beste in de E3 Prijs, wint een etappe in de Ronde van Frankrijk en kroont zich tot wereldkampioen na een tumultueuze sprint in Valkenburg. En nummer vier!

In 1980 en in de regenboogtrui pakt Raas zijn vierde zege op rij in de Amstel Gold Race. Hij spreekt zijn spurtsnelheid aan en wint van de Belg Fons De Wolf en een jonge Ier, ene Sean Kelly.

In 1980 wint hij ook vier ritten in de Tour, de E3 Prijs en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Er komt een einde aan de opeenvolgende zegereeks van Jan Raas in de Amstel als Bernard Hinault wint in 1981. In dat jaar wint Raas toch ook de E3 Prijs, de Omloop Het Volk en Gent-Wevelgem. 1982, sterker dan Roche

In 1982 komt hij naar zijn lievelingskoers in uitstekende vorm, na winst in Parijs-Roubaix. Een week nadat hij de sterkste was op de kasseien, wint hij voor de 5e keer de Amstel, deze keer in de sprint voor Stephen Roche. Met vijf overwinningen, een tweede en een derde plaats (in 1983) in 8 edities drukte Raas zijn stempel op de toen nog jonge klassieker. Toen hij in 1975 prof werd bij Ti-Raleigh van Peter Post, was de Amstel nog maar toe aan zijn 8e editie, dus nog ver verwijderd van de rijke traditie van de klassiekers als de Waalse Pijl of Luik-Bastenaken-Luik. Jan Raas, winnaar van Milaan-Sanremo, twee keer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix, viel zwaar in de Primavera van 1984. In mei 1985 nam hij afscheid van het peloton, toch als renner. Zijn naam zal altijd verbonden blijven met de "Amstel Gold Raas".

Video : Amstel 1979



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top