‘Sin City: A Dame to Kill For’ op VTM 4: de zwanenzang van de franchise

Films | VTM 4 zendt vanavond de misdaadthriller ‘Sin City: A Dame to Kill For’ uit, een film van regisseurs Frank Miller en Robert Rodriguez uit 2014. De prent met Jessica Alba en Mickey Rourke werd in vergelijking met het origineel uit 2005 erg lauw onthaald. Wat liep er fout? Opgelet: spoilers!

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2005 kwam het stripverhaal van Frank Miller tot leven op het witte doek, met Bruce Willis, Benicio Del Toro en Jessica Alba in de hoofdrollen. De verzameling neonoirverhalen over een mysterieuze verkoper, een gespierde burgerwacht, een grijze smeris en een ex-prostituee werd lovend ontvangen door critici en scoorde aan de filmkassa's, met een opbrengst van bijna 160 miljoen dollar wereldwijd. Het vervolg zou meer dan tien jaar op zich laten wachten. ‘Sin City: A Dame To Kill For’ bracht een aantal belangrijke personages uit de eerste film terug, terwijl Eva Greens Ava Lord en Joseph Gordon-Levitts Johnny enkele van de opmerkelijkste toevoegingen waren aan de cast.

De marketing van de film was al een teken aan de wand dat de studio niet het volste vertrouwen had in het welslagen van ‘A Dame To Kill For’. Dat idee werd bevestigd toen de pers de film afkraakte. De sequel werd uitgebracht op 22 augustus 2014 en hij flopte meteen bij zijn opening, die amper 7 miljoen dollar opleverde. ‘Sin City: A Dame To Kill For’ zou wereldwijd uiteindelijk een luttele 40 miljoen dollar in het laatje brengen, tegen een budget van 65 miljoen dollar. Plannen voor een vervolg werden opgeborgen, de franchise kwam tot een pijnlijk einde.

Oorzaken van de flop

Toen het origineel in 2005 uitkwam viel ‘Sin City’ op, omdat zulke stripverhalen in die tijd zelden op het witte doek te zien waren. In plaats van het ijzer te smeden wanneer het heet is en munt te slaan uit de populariteit van de film, liep het vervolg enorme vertraging op. De sequel verscheen pas negen jaar later: een eeuwigheid. Intussen hadden films als ‘300’, ‘Watchmen’ en ‘Avatar’ de grenzen van de 3D-technologie verlegd. Toen ‘A Dame To Kill For’ uitkwam, was ‘Sin City’ niet langer de cool kid. De lauwe ontvangst hielp zeker niet om publiek aan te trekken.

Teleurstellend

Over het algemeen was ‘A Dame To Kill For’ geen slechte film. Eva Green speelt de klassieke femme fatale. Het verhaal is saai maar Green steelt de show en geeft de film kleur, waardoor hij toch het bekijken waard is. De actrice schittert als de kwaadaardige Ava Lord. ‘The Long Bad Night’ met Joseph Gordon-Levitt was een degelijk verhaal met een erg anticlimatisch einde. Levitt speelt de verwaande Johnny met veel branie, maar zijn abrupte dood is verbijsterend. Dat de schurk wint is op zich niet schokkend, maar de spanningsboog faalde compleet. Johnny had zelfs geen schijn van kans om te vechten voor zijn leven.

De andere twee verhalen, ‘Just Another Saturday Night’ en ‘Nancy's Last Dance’ zijn prima voor wat ze zijn, maar alweer is de climax teleurstellend. Roarke is de grote schurk, maar we krijgen nooit te zien hoe hij zijn verdiende loon krijgt.

Bekijk ‘Sin City: A Dame to Kill For’ vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top