Captain speaking! Van Eenoo wil Westels feestje op zaterdag: “Al is het de keeper die scoort, winnen is een must!”

Sport | Hoewel het op weerkundig vlak dit weekend behoorlijk fris zal zijn in België, zal de omgeving rond het Soevereinstadion in Lommel bruisen van energie en strijdlust. Aan de Lommelse kant wilt men maar wat graag dat ene broodnodige puntje binnenhalen om het behoud veilig te stellen en aan de overzijde van het veld staat een ploeg die eindelijk eens wilt binnenhalen waar het al zoveel jaren naartoe werkt: de titel en bijhorende promotie naar 1A! Voor kapitein Lukas Van Eenoo een droom die zou uitkomen, want promoveren mocht hij in zijn rijkgevulde carrière nog nooit. Met een degradatie van OH Leuven schreef hij ooit de zwartste bladzijde uit zijn loopbaan, maar komend weekend wilt hij er toch ook graag een gouden aan toevoegen. Hoog tijd dus voor een gesprek met de sterkhouder van KVC Westerlo.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Onze vorige uitvoerige babbel dateert al van maandag 7 februari, daags na de laatste thuiswedstrijd tegen Lommel. Op dat moment leek Westerlo op kruissnelheid te zitten en kon er op het eerste gezicht niets de promotie nog in de weg staan. Sindsdien sputterde de motor toch af en toe eens met een behoorlijke 12 op 18. Op zich niet dramatisch, maar wel zes punten die onderweg verloren zijn geraakt. Hoe is dat binnengekomen bij de spelerskern?

"Als je zoveel jaren ervaring hebt in 1B, weet je dat er na een goede periode vaak ook een mindere tussen zit. Dat was voor ons het geval na de winterstop. Gelukkig wonnen we veel, maar er werd ook regelmatig gemorst met punten. Soms terecht, dat geef ik grif toe, maar de puntenverliezen tegen Lierse en Virton blijven wel nog altijd in onze hoofden malen. Beide ploegen speelden niet om te winnen, maar deden er vanaf de eerste minuut alles aan om een gelijkspel te bekomen. Ze vertraagden meermaals het spel. Maar ondanks dat moeten we ook voor die wedstrijden de hand in eigen boezem durven steken. Als we onze kansen hadden afgemaakt, hadden we die punten wél binnen. Maar echt grote zorgen hebben we er ons als spelersgroep alvast niet om gemaakt. Je weet dat het in 1B altijd moeilijk is na zoveel wedstrijden die je tegen elkaar speelt. Je kent elkaar als club en als speler, waardoor je vaak ook weet wat welke speler gaat doen. We hebben het altijd match per match bekeken en dat proberen we te blijven doen. Als je ons voor aanvang van de competitie verteld had dat we op drie speeldagen van het einde zeven punten voor zouden staan, dan hadden we daar met zijn allen meteen voor getekend. Nu is het een kwestie van als groep proberen af te maken waar we zo lang naartoe hebben gewerkt en de titel binnenrijven."

Wat verwacht je eigenlijk van de tegenstander van zaterdag? Lommel haalde amper twee punten minder dan jullie en heeft niet meer verloren sinds, jawel, de nederlaag tegen Westerlo.

"Je weet als speler dat het nooit eenvoudig is om op Lommel te gaan spelen. Het is er nooit een ‘walk in the park’ en iedereen die er komt moet altijd zijn borst meer dan nat maken om er het maximum uit te halen. Het is een ploeg die geen cadeaus uitdeelt en enorm gemotiveerd is. Dat laatste zijn wij gelukkig ook! Het is hoe dan ook een totaal andere ploeg dan degene waar wij tegen gespeeld hebben in februari. Er is een nieuwe trainer, er staat meer ervaring voorin, er zit meer realisme in het spel. Een iets meer behoudenere aanpak misschien, maar wel eentje die zeker tot zijn recht komt in 1B. Ik verwacht dus best wel een leuke wedstrijd tussen twee ploegen die ervoor willen gaan."

Niet alleen op het veld lijkt het een spannend weekend te worden, maar ook in het klassement. Westerlo moét winnen om kampioen te spelen, Lommel moét minimum 1 punt pakken om het behoud te verzekeren en dan is er nog de factor RWDM...

Uiteindelijk is dat waar heel deze competitie al jaren om draait. Met acht ploegen kunnen er altijd goede en slechte zaken gedaan worden in amper een paar speeldagen. Je kan van de hel naar de hemel en weer omgekeerd gaan. Lommel zelf is daar ook een mooi voorbeeld van, van hoe het kan lopen in 1B. Ze verliezen van ons, staan er niet zo goed voor en nadien pakken ze het ene punt na het andere, waardoor ze op drie speeldagen van het einde op amper één punt van het behoud staan. Van spelers wordt verwacht dat we het mathematisch bekijken en niet te veel op de feiten vooruit lopen, maar ik denk dat Lommel nu al zo goed als gered is. Ik zie Virton heus geen 9 op 9 meer pakken nu. En die mathematische zekerheid is er inderdaad ook voor ons. Zo lang de titel niet effectief binnen is, voelen we nog altijd de hete adem van RDWM in onze nek en maken ze nog altijd evenveel kans dan ons. Je kan er vanuit gaan dat het zo goed als binnen is, maar het is nog altijd aan de spelers om het effectief te doen. Laat dat vooral onze eigen les zijn voor komend weekend: niet te veel om ons heen kijken, ons hoofd niet op hol laten brengen, maar gewoon naar onszelf kijken en onze job doen."

En die job kunnen jullie doen met een tot de nok gevuld uitvak. Zij die geen tickets konden scoren, moeten zich zelfs tevreden stellen met een plaatsje aan het grote scherm in Westerlo. Als jullie kampioen spelen, is dat dan ook meteen de eerste stop van de bus? Het Kuipje?

"Ik wil zeker niet te hard op de feiten vooruit lopen en me eerst focussen op de wedstrijd zelf. Maar als de titel wordt binnengehaald, verwacht ik wel dat er vanuit de club iets georganiseerd is naar de supporters toe. Zeker nu! Voetbal leeft al jaren in Westerlo, maar in al die seizoenen dat ik nu hier ben, voel ik dat het dit seizoen nog net dat tikkeltje meer leeft dan anders. We zijn er een aantal jaren geleden hééééél dichtbij geweest en willen de titel echt geen tweede keer meer laten schieten. Persoonlijk vind ik het jammer dat Lommel niet nog wat extra moeite deed om nog meer uitsupporters toe te laten, maar we weten dat er een bomvol uitvak zal zijn en dat er vele mensen op groot scherm zullen volgen. Dat we weten dat er zoveel volk kijkt, zal ons hoe dan ook een extra boost geven om er vol voor te gaan!"

En dan nog een afsluitend vraagje waar we niet omheen kunnen als Lommel de tegenstander is. Voel je ons al komen? Is er al beslist welk doelpunt je precies mag maken zaterdag?

"Neen (lacht). Wie die goal precies maakt, doet er voor mij niet toe, al is het een keeper! Ik hoop gewoon dat we de match winnen als ploeg en we nadien kunnen feesten. Het zou alleszins de mooiste herinnering zijn van mijn hele carrière, want ik ben nog nooit met een ploeg gepromoveerd. We hebben er het heel seizoen naartoe gewerkt en ik hoop gewoon dat we dat kunnen bewerkstelligen. Maar qua doelpunt… Tja, die statistieken liegen niet, hé?"

Zou het niet mooi zijn om als kapitein je ploeg naar 1A te schieten?

"Dat zou ik alleszins superfijn vinden mocht die kans zich aandienen. Met de degradatie van OHL beleefde ik het absolute dieptepunt in mijn carrière, dus mocht ik als kapitein zelfs nog mogen bijdragen aan de promotie van Westerlo, dan zou ik dat geweldig fijn vinden. Wat dan wel betekent dat ik volgend jaar een nieuw slachtoffer moet zoeken om doelpunten tegen te maken, want ik hoop niet dat ik volgend jaar nog tegen Lommel moet spelen (lacht). Neen, dat klinkt veel te negatief. Lommel is echt een ongelooflijk toffe en sympathieke ploeg die zijn plaats in het profvoetbal meer dan waard is. Ik hoop alvast dat ze nog veel mooie momenten mogen beleven, want dat verdienen ze!"

(TB)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top