Eurodancehit ‘Rhythm Is A Dancer’ wordt dertig

Muziek | ‘Rhythm Is A Dancer’ van het Duitse duo Snap! wordt vandaag dertig jaar oud. Het nummer geldt nog steeds als het schoolvoorbeeld in het Eurodance-genre, dus naar aanleiding van de verjaardag hebben we een kleine playlist opgesteld met essentiële hits van het genre.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Rhythm Is A Dancer’ – Snap!

Eurodance was twee decennia lang hyperpopulair in de hele wereld en nog steeds laten artiesten zich door de muziek van toen beïnvloeden. Het genre ontstond in Europa in de tweede helft van de jaren 80, toen house en techno furore begonnen te maken. Dankzij festivals als het Duitse Love Parade was elektronische muziek al populair geworden, maar het was niet alomtegenwoordig. Je hoorde het vooral op underground radiostations. Maar groepen als Snap! en Technotronic begonnen die elektronische producties te combineren met eenvoudige melodieën en rap. De teksten waren positief en gingen over liefde, vrede, dansen en feestvieren. De eerste wereldhits lieten niet lang op zich wachten en ze kwamen uit Duitsland, Nederland en België. Binnen de kortste keren wisten zelfs Amerikanen en Canadezen wat Eurodance was.

Rhythm Is A Dancer’ is zo’n hit die van het genre een wereldwijd fenomeen maakte. Het nummer kwam uit op 30 maart 1992, dag op dag dertig jaar geleden. Het steeg naar de top van de charts in België, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De tijdloze hit wordt nog steeds gedraaid door dj’s in de hele wereld. Voor de verjaardag van de hit bracht DJ Castello overigens een nieuwe, geremasterde versie uit.

‘Sweet Dreams’ – La Bouche

De groep La Bouche bestond uit rapper Lane McCray en zangeres Melanie Thornton en was een voorloper van de Eurodance in Duitsland. ‘Sweet Dreams’ was hun eerste grote hit, gevolgd door ‘Be My Lover’ en ‘Fallin’ in Love’. Hun muzikale identiteit zou hun hele carrière lang gestoeld zijn op de stijl van die eerste grote hit. De melodie van Thornton gecombineerd met de hiphouse-rap van McCray bleek een ideale mix te zijn voor Eurodance. En ook de bijbehorende videoclip is er eentje die het genre mee definiëert, met kledij die met één been nog in de discojaren staat en met het andere in wat toen modern was. Tijd voor een nostalgisch danspasje!

‘Pump Up The Jam’ – Technotronic

Technotronic is een van de groepen die de dancemuziek mee heeft uitgevonden door rap te combineren met acid house. Ze introduceerden de hip-house in Europa. En laat die vaderlandse trots maar komen, want ze zijn Belgen. In het begin van de jaren 90 domineerde Technotronic de wereld van de dancemuziek met ‘Pump Up The Jam’, een nummer met een eenvoudige boodschap: iedereen moet zijn lijf bewegen! Wereldwijd zijn meer dan 3 miljoen exemplaren van hun single verkocht. Het nummer oversteeg alle verwachtingen van de maker, een gewezen professor filosofie die een onderhoudend dansbaar nummer wilde maken voor de lokale discotheken. Doe er nog een psychedelische videoclip bij met enkele oldschool danspasjes en je weet weer hoe je je moet gedragen op je volgende feestje.

‘In The Middle Of The Night’ – Magic Affair

Even excentriek is ‘In The Middle Of The Night’, uitgebracht in 1994. Vol blauw neonlicht, rookmachines en dansers die de hele nacht lang het beste van zichzelf geven. Net als in elke emblematische Eurodance-hit herhaalt de zangeres het refrein tot ze er koppijn van krijgt, en tot je als luisteraar niet anders kan dan er de rest van de dag mee in je hoofd te zitten. Of je ook de choreografie in je je woonkamer zal willen herhalen, laten we aan jou over.

‘It Takes Me Away’ – Marusha

Marusha is een Duitse dj die bedreven is in techno, rave, happy hardcore en uiteraard Eurodance. Haar nummers klommen meermaals naar de top van de hitlijsten in Europa. Een van haar successen is ‘It Takes Me Away’ uit 1994. In de video neemt de dj ons mee naar Berlijn. Overdag een modestad, ’s nachts de locatie voor talloze raves. De clip zal je helemaal terug transporteren naar de jaren 90.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top