Italië botst andermaal op de vervloekte erfenis van het WK 2006

Sport |

Regerend Europees kampioen Italië zal er niet bij zijn op het WK 2022 in Qatar. De Squadra Azzurra ging in de halve finales van de barrageplay-offs met 0-1 onderuit tegen Noord-Macedonië. Een nieuwe dramatische episode in de geschiedenis van het Italiaanse voetbal, dat sinds de triomf op het WK 2006 zoekende is op het wereldtoneel.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Een hel”, “Van de wereld”, “Noooooo!”, de titels in de Italiaanse kranten van woensdagochtend drukten perfect de wanhoop en het schokeffect uit waarmee het land ontwaakte na de beschamende nederlaag tegen Noord-Macedonië. Het bescheiden Oost-Europese land mag nu naar de finale van de WK-barrages tegen Portugal, om daar onderling uit te maken wie het laatste Europese ticket richting Qatar mag claimen.

Het team onder leiding van Roberto Mancini voetbalde nochtans dominant tegen de Macedoniërs, maar in de zone van de waarheid lieten zijn manschappen het afweten. Wat, zoals het voetbalcliché het wil, afgestraft werd in de slotfase. Aleksandar Trajkovski, ex-speler van Zulte Waregem en KV Mechelen, voltrok het vonnis voor de Squadra Azzurra. Geen WK dus voor de ploeg die zo kon schitteren op het voorbije EK, amper 1 jaar geleden. Maar in feite hoeft dat al lang niet meer te verbazen, want sinds hun wereldtitel in 2006 blijken hun prestaties op het mondiale toneel vervloekt.

De schok van 2010

Die martelgang begon met een zware vernedering op het WK 2010 in Zuid-Afrika, vier jaar nadat ze op het WK 2006 in Duitsland wereldkampioen werden na penalty’s tegen Frankrijk. In wat op papier een haalbare groep leek, bleef de Squadra in de eerste twee duels steken op twee gelijke spelen tegen Paraguay en Nieuw-Zeeland. De derde en laatste poulewedstrijd tegen Slovakije moest absoluut gewonnen worden om door te stoten naar de knock-outfase. Maar de Italianen gingen 2-3 de boot in. Ze eindigden zelfs laatste in hun poule en konden voor het eerst sinds het WK van 1974 niet doorstoten naar de tweede ronde.

Het vervolg was evenmin hoopgevend. Op het WK van 2014 in Brazilië, twee jaar nadat ze in de finale van het EK stonden, werd Italië ingedeeld in een zware poule met Uruguay, Engeland en Costa Rica. Na een weliswaar knappe zege tegen de Engelsen, werden de mannen van toenmalig bondscoach Cesare Prandelli toch weer roemloos uitgeschakeld in die poulefase. Ze verloren verrassend van Costa Rica en werden met pek en veren weer richting Europa gestuurd door het Uruguay van Diego Godín en Luis Suárez. Een nieuwe klap voor Italië, dat vooraf nochtans tot de titelfavorieten gerekend werd.

Van de ene vernedering naar de andere

Die pijnlijke uitschakeling kostte niet alleen bondscoach Prandelli zijn job, ook de bondsvoorzitter mocht ophoepelen. Icoon en draaischijf Andrea Pirlo nam afscheid als international. Het zou nadien ook de laatste keer blijken dat de Squadra aanwezig was op een WK.

De niet-kwalificatie voor het WK in 2018 is tot op vandaag een ware schandvlek op het blazoen van de azuurblauwen. Een nationaal drama. In de poulefase botsten ze op een oppermachtig Spanje, waardoor ze ook toen veroordeeld werden tot barrages. Daar wachtte Zweden. Haalbaar zou je denken, maar na een 1-0 nederlaag in Stockholm geraakten de Italianen van bondscoach Gian Piero Ventura tijdens de terugwedstrijd in Milaan niet verder dan een 0-0 gelijkspel. Geen Italië dus in Rusland. Hetgeen hen niet meer overkomen was sinds het WK van 1958.

Nu, vier jaar later, is het weer zover. Opnieuw slaagt Italië er niet in om een WK te halen. Slechts de derde keer in de voetbalgeschiedenis dat een regerend Europees kampioen er niet bij zal zijn op dat machtige wereldtoneel. Enkel Denemarken (er niet bij in 1994) en Griekenland (er niet bij in 2006) delen die bedenkelijke eer.

Volg de Europese WK-barrages, waaronder de finale Portugal - Noord-Macedonië van dinsdag 29 maart om 20u45, op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top