Europees kampioen Italië zint op revanche na mislopen van WK 2018

Voetbal | De regerende Europese kampioen moet voorbij Noord-Macedonië in de halve finale van de WK-barrages om een nieuwe nationale tragedie te vermijden. In 2018 was Italië er voor het eerst sinds 1958 niet bij op een WK na een dramatische kwalificatiematch tegen Zweden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De barrages voor het WK 2018 draaiden uit op een nachtmerrie voor de Azzurri. In eigen huis bleven ze steken op 0-0 tegen Zweden nadat ze de heenmatch met 1-0 hadden verloren. De Italianen zagen liefst drie glasheldere maar niet gefloten strafschoppen door hun neus geboord. Voor het eerst sinds 1958 kwalificeerde Italië zich niet voor een wereldkampioenschap. “Het einde van een tijdperk”, klonk het toen in de pers. Naast veteraan Gianluigi Buffon hielden ook Daniele De Rossi en Andrea Barzagli ermee op bij de nationale ploeg. Italië hoorde niet langer bij de Europese top, was de consensus.

Minder dan vier jaar later kroonden de Azzurri zich tot Europees kampioen na een bloedstollende strafschoppenreeks tegen Engeland en gaven ze hun critici lik op stuk. Maar het EK was slechts een tussendoel op hun wraakmissie. Het WK in Qatar is het ultieme target, en dan liefst de eindwinst.

Immobile in bloedvorm

Die wraakmissie gaat echter niet over rozen: na een 0-0 tegen Noord-Ierland in november vorig jaar werd Italië als tweede in groep C naar de WK-barrages verwezen. Zwitserland versloeg toen Bulgarije met 4-0 en plaatste zich als leider van groep C rechtstreeks voor het WK. Nu staat Italië dus voor een cruciaal duel tegen Noord-Macedonië, dat eerder in zijn kwalificatiecampagne Duitsland versloeg – en dat op Duitse bodem nota bene.

De bloedvorm van de 32-jarige Ciro Immobile – tien goals in zijn laatste dertien wedstrijden met Lazio Roma – zal de Italianen goed van pas komen tegen de stugge Noord-Macedoniërs. Wat nog kan helpen: Italië is ongeslagen in zijn kwalificatiecampagne onder bondscoach Roberto Mancini. En wat nog beter is: de capaciteit van het Stadio Barbera in Palermo zal voor de volle 100% benut kunnen worden voor de barragematch tegen Noord-Macedonië. De Italiaanse overheid versoepelde immers de coronarestricties voor deze match op verzoek van de Italiaanse voetbalbond. Het publiek wordt wel enkel toegelaten mits volledig gevaccineerd en het dragen van een mondmasker.

Het programma van de barrages op Eleven Sports:

Donderdag 24 maart

Volg Italië – Noord-Macedonië op donderdag 24 maart vanaf 20u45 op Eleven Sports 2, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top