‘8MM’ op VTM 4: de revanche van Joel Schumacher na het fiasco van ‘Batman & Robin’

Films | VTM 4 zendt vanavond ‘8MM’ uit; een thriller van regisseur Joel Schumacher, over een privédetective die wordt ingehuurd door een rijke weduwe. Zij wil de ware toedracht achterhalen van een 8mm-film die ze in de kluis van haar overleden man ontdekte met daarop gruwelijke beelden van de moord op een jonge vrouw. ‘8MM’ was een kassucces in 1999, een opsteker voor Schumacher na de notoire flop die ‘Batman & Robin’ was.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Na de afgang van ‘Batman & Robin’ moest Joel Schumacher dringend zijn reputatie weer opkrikken. Hij stapte weg van het superheldengenre en volgde het reeds verkende pad van drama/thriller. In ‘8MM’ wordt  privédetective Tom Welles (Nicolas Cage) gevraagd om een stuk film te onderzoeken waarop een gruwelijk moord te zien is op een jong meisje. Hij duikt op de zaak en dit leidt hem naar een porno-producent in Hollywood. Welles bijt zich steeds meer vast in de zaak, komt dichter bij de oplossing maar raakt ondertussen vervreemd van zijn eigen vrouw en dochter.

De film is een solide thriller, met een plot van de hand van Andrew Kevin Walker, die eerder het scenario van het gelauwerde ‘Se7en’ pende. ‘8MM’ is overigens nog donkerder en prikkelender. Schumacher voerde enkele aanpassingen door aan het script van Walker, die dat niet in dank afnam. Walker stapte uiteindelijk weg van de set en verwierp het eindresultaat.

Gouden Beer-nominatie

Het kassucces van ‘8MM’ – een wereldwijde opbrengst van 96 miljoen dollar tegen een budget van 40 miljoen dollar – stond tegenover negatieve kritieken van de filmpers. De teneur luidde dat “het sadistische geweld de film onaantrekkelijk maakt” en dat de plot “spanning en mysterie ontbeert”. Het magazine Rolling Stone schreef dat de film “mikt op een psychologische diepte die het script niet kan aanbieden”.

Anderen bestempelden Nicolas Cage als een miscast voor de hoofdrol van Tom Welles. Hij zou zich bezondigen aan overacting, klonk het. De beeldvoering van Schumacher kreeg dan weer wel lovende woorden: de cineast beheerst gritty en duistere beeldtaal tot in de perfectie en is daarmee een meester in visuele sfeerzetting.

Ondanks de overwegend negatieve recensies werd de film wel genomineerd voor de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn in 1999. De filmprijs ging uiteindelijk naar ‘The Thin Red Line’ van Terrence Malick.

Bekijk ‘8MM’ vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Batman & Robin’ is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top