Oorlog in Oekraïne: wat is de impact op esports?

Nieuws | De Russische invasie van Oekraïne lokte de afgelopen weken heel wat internationale sancties uit. Ook de gamingsector wilde een duidelijk statement maken, en daardoor werd onze geliefde industrie stevig door elkaar geschud. Dit zijn de meest ingrijpende gevolgen van het conflict in de esportswereld.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Russische organisaties niet meer welkom

Russische teams werden al snel geweerd uit de grootste competities. Het begon wanneer het legendarische Virtus.pro niet meer mocht deelnemen aan het DOTA 2-toernooi GAMERS GALAXY in Dubai. ESL maakte niet veel later bekend dat teams met Russische eigenaars niet meer mogen deelnemen aan het vijftiende seizoen van de ESL Pro League.

Concreet gaat het over Gambit en Virtus.pro, beiden eigendom van Russische bedrijven die nauwe banden hebben met het Kremlin. ESL is niet de enige toernooiorganisator die met sancties uitpakt. Ook BLAST maakte bekend dat Russische organisaties voorlopig niet meer uitgenodigd worden voor het BLAST Premier-circuit.

Niet alleen Gambit en Virtus.pro worden geviseerd, maar ook kleinere teams als Team Spirit en forZe. NAVI wordt overigens niet tot die teams gerekend, aangezien de organisatie in Oekraïne gevestigd is. Beide organisatoren annuleerden ook alle duels en toernooien in de CIS-regio.

ESL benadrukte wel dat de ban enkel betrekking heeft tot de organisaties, niet tot de spelers. De organisator nodigt hen dan ook uit om “deel te nemen onder een neutrale naam, zonder hun land, organisatie, of sponsors op hun kledij te dragen“.

De spelers van de betrokken organisaties gingen akkoord met die voorwaarden. De spelers van Gambit zullen deelnemen aan het vijftiende seizoen van de ESL Pro League als de “Players“. De Virtus.pro-leden kozen dan weer voor de naam “Outsiders“.

Ook Epic Games pakte uit met maatregelen. Zo werd Rusland op 11 maart op de lijst gezet van landen die geen geld kunnen winnen met Fortnite-toernooien. Russische Fortnite-pro’s moeten dus uitwijken naar andere landen om deel te nemen aan de grote competities, zoals de Cash Cups of de Fortnite Champion Series.

Oekraïense teams in moeilijkheden

De situatie beïnvloedt uiteraard niet enkel de Russische teams. Ook Oekraïense spelers en organisaties worden getroffen door het conflict. Door de aanvallen op grote steden is het enorm moeilijk voor de spelers en staf om met hun dagelijks werk door te gaan.

HellRaisers maakte aan het begin van het conflict bijvoorbeeld bekend dat ze hun activiteiten stopzetten, zolang de oorlog voortduurt. “Het HellRaisers-project kan in de huidige situatie niet blijven werken, en wordt on hold gezet tot de oorlog stopt. We weten niet hoe lang dat zal duren. Blijf veilig. Zorg goed voor jezelf.” De Oekraïense organisatie zal zijn personeel wel blijven betalen.

NAVI gooit het over een andere boeg. De wereldberoemde Oekraïense organisatie voert actief campagne op sociale media. Zo brak NAVI alle banden met alle Russische sponsors, en zamelt het geld in voor goede doelen. Het merendeel van de staf woont in Kiev, het hoofdkwartier van de organisatie, en weigert het land te verlaten. Sommigen van hen vechten zelfs mee als soldaat in het leger, of helpen als vrijwilliger.

Wij halen mensen uit de gevaarlijkste gebieden en helpen hen huisvesting te vinden. Met onze auto’s bezorgen vrijwilligers dagelijks humanitaire hulp in Kiev en de regio, en alle NAVI-kleding wordt uitgedeeld aan mensen die de tweede week in koude bomschuilkelders doorbrengen, aan kinderen in ziekenhuizen en weeshuizen”, aldus NAVI. Van een statement gesproken!

Ook gewone gamers worden getroffen

De oorlog in Oekraïne heeft niet enkel invloed op professionele gamers. Ook gewone Russische gamers worden niet gespaard. Heel wat grote bedrijven besloten om hun diensten niet meer in Rusland aan te bieden.

Zowel Microsoft, Nintendo als Sony haalden hun consoles uit de Russische winkelrekken. De Nintendo Switch, Xbox Series X en de PlayStation 5 zijn er dus niet meer te koop. Ook PlayStation Network is niet meer beschikbaar, en de eShop van Nintendo aanvaardt geen Russische Roebels meer.

Ook streamers in Rusland zitten zonder werk. Twitch maakte enkele dagen na het begin van het conflict bekend dat Russische streamers niet meer uitbetaald zullen worden. Dat is een gevolg van de sancties die Westerse landen oplegden aan Russische banken. Ook PayPal is geen optie, want die dienst is sinds de oorlog niet meer beschikbaar in Rusland.

De dalende Roebel zorgt overal in Rusland voor prijsstijgingen. Zelfs CS:GO wordt niet gespaard. De prijzen van CS:GO-keys (gebruikt om wapenskins te verkrijgen, nvdr) stegen met meer dan 50% na het uitbreken van het conflict. Ook prijzen van andere items in de shooter van Valve, waaronder stickers en capsules, zijn sterk in prijs gestegen.

Donaties stromen binnen

Naast de sancties voor Russische teams en gamers, wordt er financiële steun geboden aan Oekraïne. Samen met zijn partner teams (Astralis, BIG, Complexity, Evil Geniuses, ENCE, FaZe Clan, Fnatic, Furia, G2 Esports, Mousesports, Natus Vincere, Ninjas in Pyjamas, Team Liquid en Team Vitality) doneerde ESL 125 000 dollar aan een hulpfonds voor Oekraïne.

CS:GO-ster s1mple doneerde zelf een deel van zijn inkomsten aan het Oekraïense leger. Hij is nauw betrokken bij het conflict: De Oekraïner groeide op in Kiev, en een deel van zijn familie woont er nog steeds. De NAVI-speler deed een schenking van 33 000 dollar.

Riot verzamelde meer dan drie miljoen dollar voor het goede doel. De ontwikkelaar doneerde alle opbrengsten van de nieuwe Bee skins in League of Legends, en de Battle Passes van VALORANT, Legends of Runeterra, Teamfight Tactics en Wild Rift, aan Oekraïne. Daarnaast gaf Riot nog eens een miljoen dollar aan Artsen Zonder Grenzen, het Poolse Rode Kruis en het International Medical Corps.

En deze acties zijn maar het topje van de ijsberg. Talloze ontwikkelaars en uitgevers deden hun duit in het zakje. Supercell, The Pokémon Company, Bandai Namco, Ubisoft, CD Projekt, Bungie, Activision-Blizzard en SEGA zijn maar enkele van de vele bedrijven in de gamesector die de afgelopen weken financiële steun boden aan Oekraïne.

Deze acties zijn slechts een druppel op een hete plaat, maar het is mooi om te zien dat de gamingwereld een statement maakt in deze moeilijke tijden. Laten we hopen dat er snel een einde komt aan de ellende!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top