Jan Vertonghen heeft Ajax laten zien dat hij nog lang niet afgeschreven is

Sport | Benfica Lissabon heeft dinsdagavond met een kleine marge gewonnen van Ajax in de terugwedstrijd van de Champions League. De twee spilfiguren van de Portugese ploeg waren Jan Vertonghen en Nicolás Otamendi. Ze hebben laten zien dat een voetbalspeler, net als goede wijn, in de loop van de tijd kan rijpen tot perfectie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het was een ware verrassing die Benfica in de steigers had gezet tegen Ajax. De Nederlanders dreven de ploeg uit Lissabon in het nauw, maar zoals iedereen weet maakt een kat in het nauw rare sprongen. Een kopbal van de onvermijdelijke Darwin Núñez was genoeg voor Lissabon, die profiteerde van een fout van Andre Onana om zich onverwacht te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. Na het spectaculaire gelijkspel in de heenwedstrijd hebben de bezoekers in de terugwedstrijd de duimschroeven flink aangedraaid na het mooie doelpunt van Núñez. De spil van de verdediging was het duo Vertonghen-Otamendi, dat alle aanvallen van de tegenstander kon afketsen. De twee leverden werkelijk een defensieve masterclass!

Balbezit

We weten niet of Lissabon-trainer Nélson Veríssimo zijn spelers op voorhand goed heeft klaargestoomd, maar tactisch heeft Benfica niet echt zijn best beentje voorgezet in deze wedstrijd. Ook Ajax reed geen vlekkeloos parcours, want ondanks een balbezit van bijna 70% wisten ze van 16 schoten op het doel slechts twee werkelijk in de gevarenzone te mikken. De Portugezen hadden ongetwijfeld de wil om zo min mogelijk ruimte te laten voor de Ajax-aanvallers, een tactiek die een kolfje is naar de handen van Jan Vertonghen en Nicolás Otamendi.

Vertonghen heeft al keer op keer bewezen - of het nu in de Eredivisie, de Premier League of bij de Rode Duivels is - dat hij compromisloos kan zijn tegen zijn tegenstanders. En als er geen ruimte in zijn rug is, is het bijna onmogelijk om hem eruit te halen. "Ajax was veel beter in balbezit. Misschien hadden ze niet veel kansen, maar we speelden ook erg laag en hadden toch niet veel kansen. Als we meer pressie hadden gegeven en balbezit hadden, zouden ze misschien veel meer kansen hebben. Maar als je lager speelt - ook al was dat niet per se de bedoeling - creëer je kleinere ruimtes. Dat is ons vandaag gelukt", verklaarde Sterke Jan in een interview na de wedstrijd.

Wie denkt dat Vertonghen dinsdagavond zijn laatste wedstrijd in de Champions League zou spelen, is eraan voor de moeite: hij zal present tekenen in de kwartfinales. Daar zal de Rode Duivel eveneens zijn 80ste wedstrijd spelen. De voormalige Spurs-topman bewijst dat zijn carrière op 34-jarige leeftijd nog lang niet voorbij is. We vermoeden dat zijn huidige prestaties zullen zorgen voor een verlenging van zijn contract met Benfica in juni 2023.



Het programma van de terugwedstrijden in de achtste finales van de UEFA Champions League:

Woensdag 16 maart

Zoals vorige jaren kan je ook nu, samen met je favoriete presentatoren en commentatoren, tegelijkertijd de beste momenten van elke wedstrijd volgen in onze Multi Live Champions League.

Je kan ook proberen om de resultaten te voorspellen dankzij Pickx Prono.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top