‘Anaconda’ op VTM 3: cultfilm ondanks vernietigende kritiek, reboot op komst

Films | VTM 3 zendt vanavond ‘Anaconda’ uit, een thriller van Luis Llosa uit 1997. Het verhaal draait rond een filmploeg van National Geographic die naar het Braziliaanse regenwoud trekt in de hoop de legendarische Shirishama-indianen te vinden. Onderweg maken ze kennis met een dodelijke reuzenslang. 25 jaar en vier sequels later is er een reboot van de cultklassieker in de maak.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Mede door de sterrencast, met hoofdrollen voor zangeres Jennifer Lopez, rapper/acteur Ice Cube en Hollywoodlegende Jon Voight, bracht de film een verdienstelijke 136 miljoen dollar op aan de wereldwijde filmkassa’s; meer dan drie keer het oorspronkelijke budget van de film.

In tegenstelling tot het grote publiek waren filmcritici heel wat minder enthousiast over ‘Anaconda’; zij sabelden de film neer. Sommige filmjournalisten hadden nog lovende woorden over voor de visuele effecten, het decor en de tongue-in-cheek humor, maar vooral het slappe acteerwerk moest het ontgelden. “Bordkartonnen personages” en een “saai begin” maakten van de film een “weinig memorabel kijkstuk”, klonk de kritiek.

Ondanks die negatieve recensies groeide ‘Anaconda’ uit tot een cultklassieker, die thuishoort in het rijtje ‘zo slecht dat het goed wordt’-films. De film werd in 1998 genomineerd voor zes Razzie Awards, de tegenhanger van de Academy Awards die de slechtste films ‘bekroont’. Het kon echter geen enkele nominatie verzilveren. In de categorieën ‘slechtste film’, ‘slechtste script’, ‘slechtste acteur’ en ‘slechtste regisseur’ verloor het telkens van ‘The Postman’.

Vier sequels en een reboot

De jaren nadien werden nog vier sequels op de wereld losgelaten, enkel ‘Anaconda: The Hunt for the Blood Orchid’ uit 2004 haalde het witte doek. Die film bracht 70 miljoen dollar op, maar omdat de sequel een veel kleiner budget had dan het origineel maakte het project toch nog winst. Andere releases in de franchise, ‘Anaconda 3: Offspring’ (2008), ‘Anacondas: Trail of Blood’ (2009) en ‘Lake Placid vs Anaconda’ (2015), verschenen rechtstreeks op video.

In 2020 kwam het nieuws aanwaaien dat filmstudio Sony groen licht gegeven had voor een reboot van ‘Anaconda’. Evan Daugherty (‘Snow White and The Huntsman’, ‘Teenage Mutant Ninja Turtles’) zal een script op papier zetten en een nieuwe draai geven aan het concept. De film wordt naar verluidt geen remake of een sequel, maar “een splinternieuwe, gemoderniseerde versie” van het verhaal.

Geen enkel castlid uit de originele film zal te zien zijn in die nieuwe versie. De cast van toen bestond uit namen die intussen uitgegroeid zijn tot Hollywoodsterren; zij willen geen energie steken in een reboot van een B-film.

Het is nog koffiedik kijken wanneer de reboot in de zalen zal verschijnen. De casting is nog niet begonnen, laat staan dat er een datum vastligt voor de opnames. Wellicht mikt Sony op deze zomer voor een release.

Bekijk ‘Anaconda’ vanavond om 22u20 op VTM 3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top