Sien Eggers ontvangt Lifetime Achievement Award tijdens Filmfest Oostende

Films |

De 70-jarige actrice staat in het collectieve geheugen gegrift dankzij legendarische personages als Lydia Protut uit ‘Het eiland’, slagersvrouw Liliane in ‘Van vlees en bloed’ en mama Ria in ‘Eigen kweek’. Ook haar onvergetelijke oneliners uit ‘In de gloria’ worden nog steeds gretig opgepikt in Vlaanderen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Je zou denken, nu ben ik oud, want ik krijg hier zo’n meneerke, maar het is nog niet gedaan”, vertelde Sien Eggers toen ze de Ensor voor haar carrière ontving uit handen van Vlaams cultuurminister Benjamin Dalle. “Als je ouder wordt, leer je meer relativeren. Ik heb nog steeds veel energie nodig om een stuk te leren, maar nu heb ik daar toch rust in gevonden, en hoop ik dat ik het nog lang zal mogen doen. Ik vind het heerlijk om verhalen te vertellen, maar ik vind het ook fijn om gewaardeerd te worden.”

En dat ze nog steeds veel zin én talent heeft om door te blijven gaan, bewees Sien Eggers vorig jaar nog met de fel bejubelde theaterproductie ‘Sartre & De Beauvoir’, waarin ze samen met generatiegenoot Frank Focketyn schittert als het beroemde Franse filosofenkoppel.

Bekend tv-gezicht

Sien Eggers draait al sinds de jaren ‘70 mee in de film- en theaterwereld. Ze speelde de voorbije decennia mee in tal van televisiefilms, cinemareleases en theaterproducties, maar echt doorbreken bij het grote publiek deed ze dankzij haar bijzonder gesmaakte optredens in succesvolle tv-reeksen. Dat begon met een bijrol in programma’s als ‘Wittekerke’ en ‘Buiten de Zone’, maar het is pas rond 2000, met het satirische programma ‘In de Gloria’ van Jan Eelen dat haar komische talent ten volle uitgespeeld wordt. De sketches met Wim Opbrouck, waarbij ze bijvoorbeeld een partner zoeken die “diep genoeg is” voor hem, bewijzen dat ten overvloede: hoe ze daarin heel serieus en toch gespeeld naïef gênante onderwerpen aansnijdt, blijft ongeëvenaard.

Nadien is het hek van de dam. Jan Eelen vist haar weer op voor zijn nieuwe VRT-reeks ‘Het Eiland’, waarin Eggers de rol vertolkt van Lydia Protut, het hoofd van de administratie van het bedrijf Cynalco Medics. Uitspraken als “Willen we dat afspreken?” dringen ons collectieve geheugen binnen.

Vervolgens schittert ze nog als Liliane Verstappen in de familiesaga ‘Van Vlees en Bloed’ (2009) en in wielerdrama ‘De Ronde’ (2011). Tussen 2013 en 2019 maakt ze dan weer naam als Ria Goudezeune, de bemoeizieke moeder in de West-Vlaamse komische drugsreeks ‘Eigen Kweek’. Haar gekunstelde vorm van vervlaamst Engels werkt meermaals op de lachspieren, zoals wanneer ze dochter Julita tips geeft om zwanger te worden: “You have to eat a lot of broccoli…(pauze) and losse onderbroeken.”

Bekende stem

Naast haar ondertussen bekende gezicht en kenmerkende mimiek, bezit Sien Eggers ook een stem die haar onderscheidt van vele concullega’s. Daar maken ook animatiestudio’s dankbaar gebruik van. Zo deed ze al verschillende stemrollen in animatiefilms. In de Vlaamse versie van ‘Finding Nemo’ is ze de stem van Dory. In ‘Urbanus: de vuilnisheld’ is ze de stem van Eufrazie. En in 'Suske en Wiske & De Texas Rakkers' geeft ze tante Sidonie een stem. Langer geleden ook die van Fien in ‘Het Liegebeest’.

Het maakt dat ook kinderen haar wel eens herkennen, maar dan zonder haar effectief te zien. Tenzij dan van jeugdreeksen zoals ‘De Elfenheuvel’ waarin ze Bomma Ranonkel vertolkt.

Minder bekend als danseres

In 2018 nam Sien Eggers, op dat moment toch al de gezegende leeftijd bereikt van 67, deel aan ‘Dancing with the Stars’. Helaas vloog ze al na één aflevering uit de populaire danswedstrijd voor BV’s. Maar niet nadat ze eerst indruk maakte aan de zijde van haar danspartner Rob Haveneers, waarmee ze een eigen versie van de American Smooth (ballroomdance) en een mysterieuze tango bracht. Een overwinning op de vorderende ouderdom en op de borstkanker die haar niet klein kreeg. “Het programma was nodig om mijn lichaam terug in conditie te krijgen, uit mezelf heb ik daar de energie niet voor”, vertelde Sien daarover.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top