Twintig jaar na ‘Complicated’ neemt Avril Lavigne ons mee terug naar de oorsprong van de pop/rock

Muziek |

‘Complicated’ is al twintig jaar oud! De prinses van de poppunk heeft zopas een gloednieuw album uitgebracht, ‘Love Sux’, en Proximus Pickx neemt je mee op een reis naar de niet altijd even rooskleurige begindagen van haar carrière.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De eeuwige tienerrebel is in haar twintigjarige carrière schijnbaar geen spat ouder geworden. Haar look lijkt nog altijd rechtstreeks uit de jaren 2000 te komen, alsof ze twintig jaar geleden de tijd heeft stilgezet. Lavigne heeft nog steeds haar lange blonde haar, haar doordringende blik dankzij dikke zwarte eyeliner die contrasteert met haar grote blauwe ogen, en haar nagels zijn in het zwart gelakt. Zelfs vandaag de dag omarmen fans met veel plezier die kenmerkende stijl.

Weet je nog: in het begin van de jaren 2000 werd de popwereld vooral gedomineerd door de stijl en vrouwelijkheid van popprinses Britney Spears. Miljoenen meisjes wereldwijd wilden op hun idool lijken… Tot Avril Lavigne op de hitlijsten verscheen. De jonge zangeres, in 2002 nauwelijks 17 jaar oud en bijgenaamd “de anti-Britney”, veranderde eigenhandig de gangbare codes van muziek en kleding. In haar schooluniform, een cargobroek, een stropdas los over een tanktopje, bracht ze punk samen met popmuziek en werd ze een voorvechtster van de ‘tomboy’-stijl. Het gaf veel meisjes die geen band hadden met Britney Spears of Christina Aguilera een nieuw rolmodel. Ze werd woordvoerster van ‘alternatieve’ meisjes over de hele wereld.

Gecompliceerd begin

Om dit punt in haar carrière te bereiken, moest Lavigne opboksen tegen een muziekindustrie die nadrukkelijk gericht was op de hyperseksualisering van jonge vrouwen. Al op zeer jonge leeftijd moest ze begrijpen wie ze was en wie ze wilde zijn, om haar identiteit te kunnen verdedigen. Sinds haar twaalfde werd ze door haar ouders aangemoedigd om muziek te maken. Ze schreef gedichten, die ze in muziekvorm goot, en coverde Shania Twain-nummers. Op 16-jarige leeftijd won ze een wedstrijd en mocht ze ‘What Made You Say That’ zingen op het podium met haar idool. Ze werd opgemerkt door folkzanger Steve Medd, die haar uitnodigde om op verschillende van zijn albums te verschijnen. Lavigne vergezelde hem op enkele tournees, maakte naam op het podium en presenteerde verschillende demo’s aan producers. Ze werd gerekruteerd, maar ze wilden allemaal haar stijl veranderen. Ze werd onder druk gezet om kant-en-klare liedjes te zingen waaraan ze een bloedhekel had. Wanneer ze naar audities ging om te zingen wat ze zélf had geschreven, werd ze naar eigen zeggen niet serieus genomen. Het werk van de jonge muzikante werd voortdurend afgekeurd, onder het voorwendsel dat ze jong en onervaren was.

Het grote keerpunt in haar carrière kwam toen Lavigne begon te spelen met het collectief ‘The Matrix’ – niet de film uiteraard, maar het productieteam van Lauren Christy, Graham Edwards en Scott Spock in Los Angeles. Diezelfde mensen schreven en produceerden liedjes voor Britney Spears, Ricky Martin, Hilary Duff, Christina Aguilera, Bowie, Shakira en tal van anderen. Na veel mislukkingen, en evenveel doorzettingsvermogen, werd er eindelijk naar haar geluisterd en werd haar gevraagd wat zíj wilde doen.

Lavigne zegt dat ze destijds veel schreef over haar persoonlijke ervaringen op de middelbare school en de skateboarders met wie ze tijd doorbracht. ‘Complicated’, ‘Sk8er Boi’ en ‘I’m with You’ werden in die tijd uitgebracht en zouden de muziekindustrie voorgoed veranderen. Het eerste nummer is een emotionele ballad en blijft tot op vandaag een van haar grootste hits. Deze drie singles brachten haar naar de top van de hitlijsten.

Wat haar kledingstijl betreft, hoefde de zangeres niet langer te vechten om haar persoonlijkheid te verdedigen. L.A. Reid begreep dat de manier waarop zij zich presenteerde authentiek was, en herkenbaar tussen alle andere sterretjes van dat moment. De jonge poprockster besloot zelfs de schoolbanken te verlaten om zich met hart en ziel aan haar muziek te wijden. De rebel kreeg vijf Grammy-nominaties en won een award bij de MTV Video Music Awards, in de categorie ‘Best New Artist in a Video’. Ze stond op de cover van Rolling Stone magazine onder de kop ‘On the Hunt with the Britney Slayer’. Ze werd zelfs uitgenodigd om op te treden in de iconische comedy-show ‘Saturday Night Live’. Lavigne werd een sociaal fenomeen.

Van haar eerste album ‘Let Go’ zijn wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. Tot op de dag van vandaag is ‘Let Go’ nog steeds het best verkochte album van een Canadese artiest in de 21ste eeuw.

2022: de comeback

Twee decennia later keert Avril Lavigne terug met haar zevende album, ‘Love Sux’, dat op 25 februari is uitgekomen. In de 33 minuten luistertijd en de 12 tracks op dit opus keert de pop/rockprinses terug naar de essentie van de rock uit de jaren 2000. Ze werkte zelfs samen met een van de legendes van het genre: Travis Barker, de drummer van Blink-182 en zijn platenlabel DTA Records. Ook Machine Gun Kelly en Blackbear verleenden hun medewerking.

Een paar dagen na de lancering van het album kondigde de Canadese een beperkte heruitgave van ‘Let Go’ aan, naar aanleiding van de 20ste verjaardag van het album. Op het programma: onuitgebrachte demo’s en de transformatie van het nummer ‘Sk8ter Boi’ tot een film. Een terugkeer naar haar roots die ons nostalgisch doet terugdenken aan de tijd toen we dankzij deze jonge vrouw pop/punk ontdekten op onze radio’s. Vandaag de dag heeft de 37-jarige een belangrijke rol gespeeld in de muziekindustrie en heeft ze veel hedendaagse artiesten beïnvloed – onder wie Billie Eilish, Miley Cyrus en Olivia Rodrigo.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top