Ally Samatta: van winnaar van de Ebbenhouten Schoen tot joker bij Antwerp

Jupiler Pro League | Sinds deze zomer voetbalt Ally Samatta weer op Belgische bodem. De bonkige spits hoopte bij Antwerp dezelfde successen te behalen als bij Racing Genk, maar dat draaide anders uit. Samatta is aan de Bosuil immers zelden een starter. Dat kan wel eens veranderen tegen RSC Anderlecht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het leven van een voetballer bestaan geen zekerheden. Die wetmatigheid heeft de 29-jarige Tanzaniaanse spits Andy Samatta dit seizoen al meerdere keren in levenden lijven ondervonden. Samatta kwam vorige zomer op huurbasis over van het Turkse Fenerbahçe naar de Antwerpse Bosuil. Daar hoopte hij zijn carrière een doorstart te geven. Belgische velden, zoals die bij Racing Genk, lagen hem immers goed.

Maar Samatta kon bij Antwerp voorlopig nog geen deuk in een pakje boter trappen. Hij mocht onder coach Brian Priske dit seizoen slechts 6 keer starten en in totaal in slechts 24 wedstrijden opdraven. De spits speelt dit seizoen gemiddeld 47 minuten per wedstrijd en dat is volgens kenners van het spelletje niet voldoende om de goals aan elkaar te rijgen. Het blijkt ook uit de cijfers: Samatta heeft dit seizoen nog maar vier keer de weg naar het doel gevonden en nog maar vier assists gegeven. Bij Racing Genk deed hij het vele malen beter.

Topschutter Michael Frey

De reden waarom Samatta niet aan genoeg speelminuten geraakt is van Zwitserse makelij. Het is namelijk door die andere spits, Michael Frey, dat de bonkige spits vaker dan hem lief is de bank moet warmhouden bij Antwerp. Frey kwam deze zomer over van Waasland-Beveren en kreeg van zijn nieuwe coach meteen de opdracht om voor Antwerp aan de lopende band te scoren. “Enkel zo kon Antwerp meestrijden om de titel”, klonk het.

De Zwitser liet er geen gras over groeien en scoorde bij zijn debuut meteen tegen KV Mechelen. Nadien legde hij er vijf in het mandje tegen Standard. Ondertussen staat zijn teller op 22 goals en 3 assists en is Michael Frey topschutter in de Jupiler Pro League. Dat is een eretitel die Samatta ongetwijfeld zelf najaagde. Bovendien wist Frey in de laatste drie wedstrijden ook nog vier keer de weg naar het net te vinden…

Breekijzer tegen Anderlecht?

Komend weekend trekt Antwerp naar Anderlecht en zal The Great Old er alles aandoen om zijn derde plaats in het klassement - en in de top 4 - veilig te stellen. Niemand durft wedden dat Samatta aan de aftrap zal verschijnen, maar toch mag de spits hopen op enkele speelminuten. Dat komt omdat de Brusselse achterhoede - die normaal uit Magallán en Hoedt, maar die laatste is momenteel geschorst - enkele stevige jongens bevat. Ally Samatta kan met zijn fysieke kracht wel eens het breekijzer zijn waar Brian Priske in het komend weekend nood aan heeft.

Maar voorlopig gaan we ervan uit dat Michael Frey aan de aftrap verschijnt. Hij moet zichzelf staande zien te houden tussen Magallán en Hoedt en die zo goed als mogelijk proberen uitputten. Wanneer hun tongen op de schoenen liggen, is het misschien tijd voor een invallende Ally Samatta om op het gaspedaal te drukken en voor Antwerp de broodnodige doelpunten te scoren.

Volg de Jupiler Pro League, inclusief de wedstrijd tussen RSC Anderlecht en Royal Antwerp FC van komende zondag om 13u30, het hele seizoen lang dankzij de zenders van Eleven Pro League, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus Pickx.

Proximus biedt tijdens de live-uitzendingen van de UEFA Champions League en het Belgisch voetbal een ‘interactieve’ modus aan in de Pickx-app (Android en iOS) en de website proximuspickx.be. Dankzij deze functie ontdek je de ploegopstellingen, de wedstrijdstatistieken en het vormpeil van beide ploegen. Maar bovenal stelt de interactieve videospeler je in staat om de beste acties van de wedstrijd onmiddellijk opnieuw te beleven wanneer jij het maar wilt! Beleef het voetbal als nergens anders en speel je eigen VAR!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top