Tijd voor de tweede fase van de BNXT League!

Basketbal | Normaal gezien zou het Belgische basketbalseizoen op dit moment de play-offs ingaan. Waarschijnlijk zou Oostende dan, zoals de voorbije 10 jaar, winnen. Maar dat is niet langer het geval met de BNXT League, die de competitie zal internationaliseren. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het grootste nieuws van dit seizoen in het Belgisch basketbal, is zonder twijfel de introductie van de Nederlandse competitie door het ontstaan van de BNXT League. Tot nu toe hebben we het verschil nog niet gezien, aangezien de Belgische ploegen tegen elkaar hebben gespeeld in hun eigen hoek en onze Noorderburen tegelijkertijd hetzelfde deden. Maar na die eerste nationale fase is het tijd om de grens over te steken, want op basis van het nationale klassement worden twee groepen gemaakt: "Elite Gold" en "Elite Silver"

Een gewoon seizoen... maar dan anders

De teams van beide landen zullen nu dus in twee groepen worden verdeeld. In de Elite Gold zullen de eerste 5 Belgische ploegen en de eerste 5 Nederlandse ploegen worden geplaatst. Aan de Belgische kant vinden we daar Oostende, Mechelen, Bergen-Henegouwen, Antwerpen en Leuven. Onze landgenoten zullen het opnemen tegen Den Bosch, Leiden, Groningen, Zwolle en Feyenoord. Er worden in totaal tien wedstrijden per team gespeeld, uitsluitend tegen clubs uit het andere land.

De rest van de ploegen komen in de Elite Silver terecht. Die vijf Belgische en zes Nederlandse clubs zullen strijden volgens hetzelfde principe als de Elite Gold. Aan het eind van deze fase kunnen de groepen voor de nationale play-offs en de eerste ronde van de BNXT play-offs worden samengesteld.

Terug naar huis

Na deze tweede fase zullen de ploegen naar hun thuisland terugkeren omdat er, zoals de FIBA voorschrijft, een nationale kampioen moet zijn. De vijf clubs van de Elite Gold en de best geklasseerde club van de Elite Silver zullen de nationale play-offs spelen. De twee hoogst geklasseerde clubs van elk land in Elite Gold plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales (best-of 5 wedstrijden), terwijl de anderen doorgaan naar de kwartfinales (best-of 3 wedstrijden).

Gelijktijdig met deze nationale play-offs zullen de BNXT play-offs plaatsvinden in een twee-legs format waarbij de Elite Silver clubs zich niet kwalificeren voor de nationale play-offs. De winnaars gaan door naar de volgende ronde waarin de teams die uit de nationale play-offs zijn uitgeschakeld, worden opgenomen. De nationale kampioenen komen aan het eind, in de 5e ronde. De laatste twee teams zullen strijden om de titel van de BNXT League, die in juni zal worden bekendgemaakt.

Nu is het afwachten om te zien of de Belgen of de Nederlanders deze eerste editie van de betFIRST BNXT League zullen domineren. Volg het beste van de BNXT League op de zenders Pickx+ Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.


Het BNXT League-programma op Pickx+ Sport 1:
Vrijdag 4 maart 
  • Kangoeroes Basket Mechelen - ZZ Leiden (20u00)
Vrijdag 18 maart 
  • Landstede Hammers - Kangoeroes Basket Mechelen (20u00)
Woensdag 23 maart
  • Stella Artois Leuven Bears - Helden Den Bosh (20u15)

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top