Het verhaal achter ‘Roxanne’, de grootste hit van The Police

Muziek | 43 jaar geleden bracht The Police ‘Roxanne’ uit, een lied over een prostituee op het kruispunt tussen rock en reggae, dat uitgroeide tot de signature song van de band. Proximus Pickx doet de ontstaansgeschiedenis van deze rockklassieker met de memorabele riff uit de doeken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Acht jaar volstonden voor The Police om voor eeuwig hun stempel te drukken op de rockgeschiedenis. Van hun debuut in 1977 tot de split in 1984 lagen Sting, Stewart Copeland en Andy Summers aan de basis van een tros hits, verdeeld over vijf albums. De meest illustere oorwurm is ‘Roxanne’, een liefdeslied die Sting op papier zette terwijl de groep op tournee was in Parijs.

In oktober 1977 maakte The Police furore in de Nashville Club. Destijds beleden de Londenaars punkrock die erg in trek was in nachtclubs, maar de band kreeg zijn muziek maar moeilijk aan de man. Niet ver van het smoezelige hotel waar de drie kameraden logeerden, merkt Sting prostituees op. “Ik zag voor het eerst straatprostitutie, en ik vond het magnifiek”, zo stelde de Britse zanger enkele jaren later. “Er spookte een riedeltje door mijn hoofd, en ik fantaseerde over hoe ik verliefd werd op één van die meisjes.”

Geïnspireerd door dit fantasiebeeld componeerde Sting een liefdeslied, gericht aan ene Roxanne – afgeleid van de heldin uit het Franse toneelstuk ‘Cyrano de Bergerac’, waarvan een oude affiche ophing in de foyer van het Parijse hotel. Een tekstflard uit het lied – "Roxane, you don't have to put on the red light" – refereert aan de rode lampen die branden in de middeleeuwse en moderne bordelen om aan te geven dat ze open zijn.

De blunder van Sting in de studio

Pas tijdens de opnames in de studio krijgt het lied zijn definitieve toon en ritme. Sting had een bossa nova-lied in gedachten, maar uiteindelijk krijgt het lied tango-accenten mee, onder impuls van drummer Copeland. Tijdens diezelfde opnames beging Sting overigens een blunder – uitgeput na een nachtje door. De zanger gaat per ongeluk op het pianoklavier zitten, waarna een dissonante pianoklank weerklinkt. Hij dacht dat de klep van de piano die zich achter hem bevond, gesloten was. Het korte valse akkoord en het gelach dat erop volgt werden behouden in de finale mix; ze zijn te horen in de openingsseconden van het nummer.

De single verscheen in 1978 en verwierf pas echt succes na de komst van het album ‘Outlandos d'Amour’ in april 1979. Het lied groeide uit tot een evergreen van de groep en de rockgeschiedenis en werd gecoverd door tal van artiesten, van George Michael over Sofia Essaïdi en rapper Cam’ron tot Fall Out Boy. In 2004 klasseerde het magazine Rolling Stone ‘Roxanne’ op de 388ste plaats op de lijst van de 500 beste liedjes aller tijden.

Een tangoversie van de beroemde hit weerklonk in de film ‘Moulin Rouge’, te zien op Disney+, beschikbaar in de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx. Klanten van de tv-optie krijgen een jaar lang toegang tot de streamingdienst zonder extra kosten. De algemene gebruiksvoorwaarden van Disney+ zijn van toepassing. Meer informatie over 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top