Dua Lipa? Voor de echte discohits moet je bij The Bee Gees zijn

Muziek |

Ah, ha, ha, ha, stayin' alive, stayin' alive’. Beeld er nog enkele falsetmannenstemmen bij en je bent bij The Bee Gees en hun beroemde hit ‘Staying Alive’. Het trio ‘met die hoge stemmetjes’ gaf hun laatste concert in 2002 op het Love and Hope Ball, Florida en was bijna onlosmakelijk verbonden aan de discofilm 'Saturday Night Fever' waaraan Tarantino ook een hommage bracht in ‘Pulp Fiction’. Maar hoe zijn de drie op het eiland Man geboren broers Gibbs aan hun eerste platencontract geraakt om vervolgens de muziekscene van de jaren 70 en 80 te domineren? Proximus Pickx zoekt het voor je uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De popgroep, die bestond uit de tweelingbroers Robin en Maurice Gibb en hun oudere broer Barry, erfden ongetwijfeld muzikaal DNA van hun ouders. Vader Hugh was drummer en bandleider, en gebruikte zijn talenten in een aantal hotels op het tussen Groot-Brittannië en Ierland gelegen eiland Man. Moeder Barbara stond dan weer bekend als een begenadigd zangeres.

De capaciteiten van de broers zelf werden pas erkend nadat de familie in 1955 naar Manchester verhuisde. Eerst speelden ze samen als ‘The Rattlesnakes’, een bandje opgericht met andere vrienden uit de buurt. Later werd dat ‘Wee Johnny Hayes & the Bluecats’ en zo werden ze ook geïntroduceerd bij radio-dj Bill Gates die ook de naam ‘Bee Gees' bedacht.

Hemels koor

Maar hun moeder had al eerder door dat haar kinderen uitzonderlijke zangtalenten hadden. Toen ze op een dag thuiskwam, zag ze haar schoonvader televisiekijken. Ze stelde voor om de radio in een andere kamer wat zachter te zetten, maar toen realiseerde ze zich dat de muziek afkomstig was van de negenjarige Barry (linksboven op de foto) en zijn zesjarige broers (Robin staat midden boven in de foto, Maurice rechtsonder) die in koor aan het zingen waren.

The Rattlesnakes maakten hun publieksdebuut in december 1957 in het Gaumont Theatre in Manchester. In die tijd gaven zaaleigenaars kinderen de kans om platen te draaien en mime-optredens te geven tijdens de pauzes tussen de zaterdagochtendfilms. Een van de Gibbs liet echter de plaat die ze zouden gebruiken - naar verluidt ‘Wake Up Little Susie” van de Everly Brothers - vallen en brak deze, wat leidde tot een geïmproviseerd liveoptreden tijdens de voorstelling.

Speedwayraces in Australië

Hun echt professioneel debuut komt er als hun vader ze stiekem opvoert bij het optreden van zijn band in de Russell Street Club, tot verrassing en verrukking van het publiek. De familie (zie foto) had het in het door oorlog geteisterde Manchester evenwel moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen en verhuist in augustus 1958 naar Redcliffe, in Australië.

Het was daar dat Bill Gates hen in 1959 ontdekte. Barry verdiende er wat zakgeld bij door frisdrank te verkopen tijdens races op de Redcliffe Speedway. Uiteindelijk haalde hij er Robin en Maurice bij, waarbij zijn gitaar en hun gezamenlijke zang meer potentiële klanten trokken.

Hun muziek trok ook de aandacht van Redcliffe Speedway-eigenaar Bill Goode, die de jongens uitnodigde om over het PA-systeem te zingen, en een populaire Brisbane DJ genaamd Bill Gates. De twee Bills bedachten de groepsnaam "The BGs", naar hun eigen initialen, terwijl Gates hun liedjes op zijn radiostation begon te draaien en ook de rol van promotor op zich nam.

Platencontract

Het trio begint ook in tv-show op te treden en krijgt zelfs een showcase op vrijdagavond, ‘The BGs Half Hour’. Vader Hugh begint The BGs uiteindelijk fulltime te managen en vergezelt hen zelfs als drummer op het podium. En als de BGs in september 1962 optreden in het Beachcombers Hotel in het toeristische Surfers Paradise, horen ze dat de Australische popster Col Joye er op doorreis is. De man is onder de indruk van hun harmonieën en belooft hun onder zijn hoede te nemen als ze naar Sydney verhuizen, toen het mekka van de muziekindustrie Down Under.

Joye regelt het vervolgens dat The BGs als openingsact optreden bij een Chubby Checker-tour en hij helpt hen aan een platencontract bij Leedon Records. Op 22 maart 1963 brengen The Bee Gees hun eerste single uit, ‘The Battle of the Blue and the Grey.’ De single wordt een bescheiden hit, maar het nummer was een belangrijke eerste stap voor een band die in de jaren zeventig zowat het uithangbord van de discorage zou worden, met hits als ‘Stayin' Alive’, ‘Night Fever’, en ‘How Deep Is Your Love’.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top