De filmgenres waarbij James Bond de mosterd haalde
Films | Een van de redenen waarom de Bond-films nog steeds relevant zijn, is het feit dat de makers altijd mee gingen met hun tijd. De films zijn uiteraard in de eerste plaats spionagethrillers vol halsbrekende actie, maar de filmmakers keken steeds naar wat populair was in de cinema en leenden elementen uit verschillende genres. Enkele voorbeelden.
Door Proximus

Deel dit nieuws
Kungfu
In de jaren 70 werd Bruce Lee een icoon op het witte doek dankzij films als ‘Fists of Fury’ en ‘Way of the Dragon’. Vechtkunstfilms waren hot, en terwijl Lee met Warner Brothers werkte aan ‘Enter the Dragon’, bij het westerse publiek de bekendste kungfufilm van het decennium, was ook ‘The Man with the Golden Gun’ in productie. Voor de negende film in de James Bond-reeks besloten de filmmakers niet alleen inspiratie te putten uit het boek van Ian Fleming, maar ook uit de vechtsport.
Het verhaal verhuisde naar China en Thailand, terwijl het boek zich in Jamaica afspeelde. Roger Moores James Bond vecht in een scène tegen twee slechteriken in een karateschool en Bond moet het opnemen tegen een legertje karateka’s.
In de jaren 90 kende de vechtkunstcinema een heropleving met de films van John Woo (‘Hard Boiled’, ‘Hard Target’). Dus toen Pierce Brosnan in de huid van Bond kroop en naar Hong Kong trok voor ‘Tomorrow Never Dies’ werd er opnieuw gekeken naar de populaire lokale films. De invloed van John Woo is vooral merkbaar in de dramatische slow motionscènes.
Sciencefiction
Na 1977, het jaar waarin de eerste ‘Star Wars’-film in de zalen verscheen, was het al sciencefiction wat de klok sloeg. De imitaties volgden al snel en ook de Bond-franchise had met ‘Moonraker’ een verhaal klaarliggen dat rijp was voor de cinema. ‘Moonraker’ is de enige film waarin James Bond naar de ruimte trekt om een plan om de mensheid uit te roeien te dwarsbomen. Die verhaallijn is overigens volledig verzonnen door de filmmakers, want het verhaal uit het boek speelt zich helemaal af in Groot-Brittannië. Flemings Bond gaat nooit naar de ruimte.
Ook in het begin van deze eeuw was sciencefiction razend populair. De ‘Star Wars’-prequels waren net gestart en ‘The Matrix’ was een onverwacht succes. Het waren die films die de Bond-filmmakers aanspoorden om in ‘Die Another Day’ enkele scifi-elementen te verwerken, zoals de onzichtbaar wordende auto, een gigantische ruimtelaser en een verhaallijn over het manipuleren van genen. Deze film is overigens niet rechtstreeks gebaseerd op een boek van Fleming, maar wel geïnspireerd door ‘Moonraker’ en ‘The Man with the Golden Gun’.

Actie
In de jaren 80 waren Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis heer en meester op het grote scherm. ‘Rambo’, ‘The Terminator’ en ‘Die Hard’ toonden brutaal geweld op een groteske schaal, en dus mocht Bond alweer niet achterblijven. In ‘Licence to Kill’ met Timothy Dalton in de hoofdrol, vloeide er opmerkelijk meer bloed en was het geweld bruter dan voordien. Robert Davi, acteur in ‘Die Hard’, en Michael Kamen, de componist die voor ‘Die Hard’ en ‘Lethal Weapon’ de muziek had voorzien, werden aangeworven voor de Bondfilm.
Ook in de jaren 2000 was actie weer helemaal in, met voornamelijk de ‘The Bourne Identity’ als de nieuwe standaard voor actiethrillers met een spionageplot. Opnieuw was het geweld brutaal, geaccentueerd door schokkerig camerawerk en snelle montage. Toen Daniel Craig in 'Casino Royale' voor het eerst de rol van 007 op zich nam, was de invloed van de Bourne-films meer dan voelbaar.

Hitchcock en zichzelf
In de jaren 50, ruim voordat de Bond-franchise met ‘Dr. No’ afgetrapt werd, was Alfred Hitchcock de master of suspense. Met films als ‘Rear Window’ en ‘Vertigo’ hield hij het publiek eindeloos in spanning. Maar het was vooral zijn ‘North by Northwest’ die heel wat invloed had op de Bond-franchise. Daarin raakt een gewone man, Cary Grant als Roger Thornhill, betrokken bij een spelletje van spionage en intriges.
De James Bond uit de boeken van Fleming is eerder koud en berekend, niet de charmante en suave spion die Sean Connery neerzette. Die karaktertrekken leende Connery niet uit de boeken, maar wel uit de film van Alfred Hitchcock. En sindsdien is elke nieuwe Bond min of meer gebaseerd op de 007 van Connery. In die zin kan je dus gerust stellen dat de Bond-films niet alleen inspiratie haalden bij Hitchcock, maar ook dat elke Bond na Connery inspiratie haalde uit die eerste, iconische films.
De James Bond-collectie is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Vanaf 18 februari is ook ‘No Time To Die’ beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Meest gelezen
-
1
Films
'Belfast', een aangrijpende film over de burgeroorlog in Noord-Ierland, nu in de VOD-catalogus
-
2
Films
Jacques Vermeire en Urbanus gaan voor VTM op wereldtournee
-
3
Films
Waarom gaat Gen Z massaal in kostuum naar de nieuwe 'Minions'-film kijken?
-
4
Films
Dit zijn de nieuwe bioscooptips van deze week
-
5
Films
Voor ze Barbie werd: Met deze rollen werd Margot Robbie beroemd
Lees meer over Films
-
Tomorrowland organiseert duurzaamheidscongres met Harari en Timmermans
Op het festivalterrein van Tomorrowland in De Schorre in Boom staat op donderdag 28 juli, de dag voor het laatste festivalweekend, de duurzaamheidsconferentie Love Tomorrow gepland. Sprekers zijn onder meer de Israëlische historicus Yuval Noah Harari en de Nederlander Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor de commissie rond de Europese Green Deal.
-
De creatie van de Minions, de kleine handlangers uit ‘Despicable Me’
De animatiefilm ‘Minions: Hoe Gru Superschurk Werd’ is vanaf vandaag te zien in onze cinemazalen. Sinds 2010 al is de filmreeks ‘Despicable Me’ (volledig te bekijken in de VOD-catalogus) een enorm succes bij jong en oud met de drie hoofdfilms en nu ook een tweede spin-off die inzoomt op de levens van de Minions. Tijd om terug te blikken op hoe die kleine, maar destructieve gele mannetjes aan de breinen van de bedenkers ontsproten zijn.
-
Bruno Coulais krijgt Lifetime Achievement Award op World Soundtrack Awards
De Franse componist Bruno Coulais krijgt op de 22ste editie van de World Soundtrack Awards, de jaarlijkse filmmuziekprijzen van Film Fest Gent, een Lifetime Achievement Award.
-
Dit zijn de nieuwe bioscooptips van deze week
Elke week vlooit Proximus Pickx uit welke nieuwe films er in de cinemazalen verschijnen en dat is deze week niet anders. Vanaf woensdag 6 juli kan je immers naar een nieuwe Marvel-film, een geestige animatiefilm of een pakkend drama gaan kijken in de bioscoop.
-
Voor ze Barbie werd: Met deze rollen werd Margot Robbie beroemd
Nu er talloze foto’s van Margot Robbie en Ryan Gosling in flashy kostuums op het net circuleren, gaat de aankomende ‘Barbie’-film vaak over de tongen. In afwachting van de release van de film in 2023 blikken wij alvast terug op de memorabele rollen van de actrice achter de blonde pop.
-
'Belfast', een aangrijpende film over de burgeroorlog in Noord-Ierland, nu in de VOD-catalogus
De film 'Belfast', die maar liefst zeven Oscarnominaties kreeg, waaronder die voor Beste Film, is vanaf vandaag te bewonderen in de VOD-catalogus van Proximus Pickx. Dit is waarom de film zoveel stof deed opwaaien.
-
Waarom gaat Gen Z massaal in kostuum naar de nieuwe 'Minions'-film kijken?
'Minions: The Rise of Gru' wordt ongetwijfeld de zomerfilm van 2022. Niet alleen aan de box-office, waar het in de Verenigde Staten in zijn openingsweekend al 128 miljoen dollar ophaalde, maar ook op TikTok. Daar duiken voortdurend video's op van jongeren die overal ter wereld volledig uitgedost in kostuum en galakledij opdagen in de bioscoop voor onvergetelijke Minionpret. Wat bezielt hen?
-
Jacques Vermeire en Urbanus gaan voor VTM op wereldtournee
Urbanus en Jacques Vermeire zullen samen op wereldtournee gaan voor een gloednieuw VTM-programma. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Samen willen ze uittesten of hun humor ook aan de andere kant van de wereld te smaken valt.
-
Luister naar David Bowie's nieuwe versie van 'Starman’
Ook al heeft Ziggy Stardust ondertussen zijn plaats tussen de sterren ingenomen, hij kwam vijftig jaar geleden in ons leven. Na de beperkte heruitgave van 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars' in april, brengt Parlophone Records een nieuwe, nog niet eerder uitgebrachte versie uit van David Bowie’s 'Starman'-optreden in 'Top Of The Pops' in 1972.
-
VTM-anker Lies Vandenberghe bevallen van tweede kindje
VTM-sportankers Lies Vandenberghe en Maarten Breckx zijn voor de tweede keer mama en papa geworden. Dat kondigden ze aan op Instagram.
-
Steven Tyler (Aerosmith) heeft afkickkliniek verlaten
Steven Tyler, de 74-jarige zanger van de Amerikaanse rockband Aerosmith heeft de afkickkliniek waarin hij verbleef, verlaten. Tyler liet zich mei opnemen omdat hij na een operatie aan de voet opnieuw in aanraking kwam met zijn verslavingsproblematiek. De zanger zou nu in goede gezondheid verkeren.
-
Nieuw in de Pickx Mix op aanvraag-catalogus
Vier topfilms en een bekroonde serie … Lees hier alles over het nieuwe aanbod in de Pickx Mix op aanvraag-catalogus.
-
Kristien Hemmerechts en Hetty Helsmoortel sluiten seizoen van 'Saartje' af
Voor de laatste keer dit seizoen nodigt Saartje Vandendriessche twee markante praatgasten uit in haar studio. Dat zijn deze keer twee geniale vrouwen: auteur Kristien Hemmerechts en wetenschapper Hetty Helsmoortel. Tijd om te zien of het beste tot de laatste aflevering bewaard werd.
-
‘Mine’ op VTM 4: waarom films die zich op één plaats afspelen toch zo beklijvend zijn
VTM 4 zendt vanavond ‘Mine’ uit, een psychologische oorlogsthriller over een Amerikaanse soldaat die tijdens een missie op een mijn stapt in de woestijn en moet wachten op hulp. Proximus Pickx somt nog vijf andere films op die op één locatie gedraaid zijn: waarom werden ze zo succesvol?
-
James Cameron: "Ik ga het Avatar-stokje uiteindelijk doorgeven"
James Cameron, de Canadese regisseur van 'Titanic' en 'Avatar', zal in de toekomst andere filmregisseurs de volgende delen van 'Avatar'-franchise laten inblikken. "De films zijn nogal allesverslindend", stelde Cameron onlangs. "Ik denk dat ik uiteindelijk het stokje wil doorgeven aan een regisseur die ik vertrouw", klinkt het.
-
Kate Bush breekt drie Guinness World Records met 'Running Up That Hill'
Kate Bush heeft met haar iconische nummer 'Running Up That Hill' drie Guinness World Records gebroken. Dat melden verschillende Britse media. Het verbreken van die records heeft de zangeres en muzikante louter te danken aan het nieuwste seizoen van de Netflix-hitserie 'Stranger Things' waarin haar nummer uit 1985 wordt gebruikt.
-
Volgende maand op Pickx Mix: hartzeer, breinprikkelend mysterie en superninja's
In juli serveert Proximus Pickx op Pickx Mix weer een karrenvracht aan kijkvoer om van te smullen. Het menu is gevarieerd: van aangrijpende drama over fascinerende wetenschap tot entertainment op kindermaat: er is voor elk wat wils. Wij pikten er voor jouw gemak de lekkerste hapjes uit.
-
Festival Brosella lokt 10.000 bezoekers naar Brusselse Ossegempark
De 46ste editie van het jazzfestival Brosella streek afgelopen weekend neer in een zonovergoten Ossegempark in Brussel. Het verrassende en brede aanbod van jazz, 'urban etno' en folk klonk voor 10.000 bezoekers als muziek in de oren tijdens het drie dagen durende festival.
-
Uittocht Rock Werchter verloopt "heel vlot"
De uittocht van de campings is "heel vlot" verlopen, zo zegt Nele Bigaré van Rock Werchter vanmiddag. Een goede 50.000 kampeerders zijn maandagmiddag na vier dagen Werchter huiswaarts gekeerd.
-
Deze Belgische films wachten op je in de Proximus VOD-catalogus
De Belgische cinema heeft heel wat parels en dat weet Proximus Pickx maar al te goed. Daarom wordt de Proximus VOD-catalogus regelmatig aangevuld met lokale films die niet te versmaden zijn. Hier zijn vijf Belgische producties die je zeker niet mag missen.