De filmgenres waarbij James Bond de mosterd haalde

Films | Een van de redenen waarom de Bond-films nog steeds relevant zijn, is het feit dat de makers altijd mee gingen met hun tijd. De films zijn uiteraard in de eerste plaats spionagethrillers vol halsbrekende actie, maar de filmmakers keken steeds naar wat populair was in de cinema en leenden elementen uit verschillende genres. Enkele voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kungfu

In de jaren 70 werd Bruce Lee een icoon op het witte doek dankzij films als ‘Fists of Fury’ en ‘Way of the Dragon’. Vechtkunstfilms waren hot, en terwijl Lee met Warner Brothers werkte aan ‘Enter the Dragon’, bij het westerse publiek de bekendste kungfufilm van het decennium, was ook ‘The Man with the Golden Gun’ in productie. Voor de negende film in de James Bond-reeks besloten de filmmakers niet alleen inspiratie te putten uit het boek van Ian Fleming, maar ook uit de vechtsport.

Het verhaal verhuisde naar China en Thailand, terwijl het boek zich in Jamaica afspeelde. Roger Moores James Bond vecht in een scène tegen twee slechteriken in een karateschool en Bond moet het opnemen tegen een legertje karateka’s.

In de jaren 90 kende de vechtkunstcinema een heropleving met de films van John Woo (‘Hard Boiled’, ‘Hard Target’). Dus toen Pierce Brosnan in de huid van Bond kroop en naar Hong Kong trok voor ‘Tomorrow Never Dies’ werd er opnieuw gekeken naar de populaire lokale films. De invloed van John Woo is vooral merkbaar in de dramatische slow motionscènes.

Sciencefiction

Na 1977, het jaar waarin de eerste ‘Star Wars’-film in de zalen verscheen, was het al sciencefiction wat de klok sloeg. De imitaties volgden al snel en ook de Bond-franchise had met ‘Moonraker’ een verhaal klaarliggen dat rijp was voor de cinema. ‘Moonraker’ is de enige film waarin James Bond naar de ruimte trekt om een plan om de mensheid uit te roeien te dwarsbomen. Die verhaallijn is overigens volledig verzonnen door de filmmakers, want het verhaal uit het boek speelt zich helemaal af in Groot-Brittannië. Flemings Bond gaat nooit naar de ruimte.

Ook in het begin van deze eeuw was sciencefiction razend populair. De ‘Star Wars’-prequels waren net gestart en ‘The Matrix’ was een onverwacht succes. Het waren die films die de Bond-filmmakers aanspoorden om in ‘Die Another Day’ enkele scifi-elementen te verwerken, zoals de onzichtbaar wordende auto, een gigantische ruimtelaser en een verhaallijn over het manipuleren van genen. Deze film is overigens niet rechtstreeks gebaseerd op een boek van Fleming, maar wel geïnspireerd door ‘Moonraker’ en ‘The Man with the Golden Gun’.

Actie

In de jaren 80 waren Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger en Bruce Willis heer en meester op het grote scherm. ‘Rambo’, ‘The Terminator’ en ‘Die Hard’ toonden brutaal geweld op een groteske schaal, en dus mocht Bond alweer niet achterblijven. In ‘Licence to Kill’ met Timothy Dalton in de hoofdrol, vloeide er opmerkelijk meer bloed en was het geweld bruter dan voordien. Robert Davi, acteur in ‘Die Hard’, en Michael Kamen, de componist die voor ‘Die Hard’ en ‘Lethal Weapon’ de muziek had voorzien, werden aangeworven voor de Bondfilm.

Ook in de jaren 2000 was actie weer helemaal in, met voornamelijk de ‘The Bourne Identity’ als de nieuwe standaard voor actiethrillers met een spionageplot. Opnieuw was het geweld brutaal, geaccentueerd door schokkerig camerawerk en snelle montage. Toen Daniel Craig in 'Casino Royale' voor het eerst de rol van 007 op zich nam, was de invloed van de Bourne-films meer dan voelbaar.

Hitchcock en zichzelf

In de jaren 50, ruim voordat de Bond-franchise met ‘Dr. No’ afgetrapt werd, was Alfred Hitchcock de master of suspense. Met films als ‘Rear Window’ en ‘Vertigo’ hield hij het publiek eindeloos in spanning. Maar het was vooral zijn ‘North by Northwest’ die heel wat invloed had op de Bond-franchise. Daarin raakt een gewone man, Cary Grant als Roger Thornhill, betrokken bij een spelletje van spionage en intriges.

De James Bond uit de boeken van Fleming is eerder koud en berekend, niet de charmante en suave spion die Sean Connery neerzette. Die karaktertrekken leende Connery niet uit de boeken, maar wel uit de film van Alfred Hitchcock. En sindsdien is elke nieuwe Bond min of meer gebaseerd op de 007 van Connery. In die zin kan je dus gerust stellen dat de Bond-films niet alleen inspiratie haalden bij Hitchcock, maar ook dat elke Bond na Connery inspiratie haalde uit die eerste, iconische films.

De James Bond-collectie is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Vanaf 18 februari is ook ‘No Time To Die’ beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top