Dit wist jij nog niet over ‘Footloose’

Films | Hoera! We mogen weer gaan dansen. Aan iedereen die zijn beste danspasjes vergeten is, raden we de film ‘Footloose’ uit 1984 aan. Daarin zien we immers hoe bevrijdend bewegen op muziek kan zijn. Het nummer uit de film ken je ongetwijfeld, maar ben je ook op de hoogte van deze weetjes?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bijna Tom Cruise in de hoofdrol

De Amerikaanse acteur Kevin Bacon werd in 1984 het gezicht van de film ‘Footloose’, maar toch was hij niet de eerste keuze van de producers. Die hadden hun zinnen gezet op Tom Cruise die het jaar voordien een indrukwekkende dansscène had opgevoerd in de film ‘Risky Business’ (1983). Cruise kon de hoofdrol in ‘Footloose’ echter niet opnemen, want hij had al toegezegd om ‘All The Right Moves’ te draaien. De producers keken vervolgens in de richting van Rob Lowe, bekend van ‘The West Wing’. Lowe zette naar verluidt een perfecte auditie neer, maar blesseerde zich naar aanloop van de opnames waardoor de producers nog steeds geen hoofdacteur hadden. Christopher Atkins passeerde ook de revue, maar uiteindelijk viel het oog van de producers op Kevin Bacon.

Madonna grijpt naast rol

Niemand minder dan Madonna deed in 1984 een gooi naar de rol van Ariel Moore, de tegenspeelster waar het mannelijke hoofdpersonage verliefd op zou worden. De Queen of Pop kon regisseur Herbert Ross echter niet overtuigen van haar acteerkunsten waardoor die vor de Amerikaanse actrice Lori Singer ging om aan de zijde van Kevin Bacon te acteren. Madonna bleef gelukkig niet bij de pakken neerzitten en had in 1985 haar eerste filmrol te pakken met de film ‘A Certain Sacrifice’.

Kevin Bacon ging terug naar school

Kevin Bacon kreeg dus de hoofdrol in ‘Footloose’ toegewezen en bereidde zich ook daar goed op voor. Hij keerde bijvoorbeeld terug naar een Amerikaanse middelbare school om te proeven hoe het leven daar nu weer in elkaar zat, maar dat werd een slechte ervaring. Bacon werd naar verluidt onmiddellijk uitgelachen door zijn medestudenten en dat om zijn kledij en haartooi. De toen 24-jarige acteur hield het voor bekeken na enkele uren. Gelukkig trok de jongeman zich verder niets aan van zijn korte schoolervaring waardoor hij alsnog schitterde in ‘Footloose’.

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Scenarioschrijver Dean Pitchford sloeg in 1979 zijn krant open en las toen een artikel over een klein Amerikaans stadje, genaamd Elmore City. Daar was het sinds mensenheugenis verboden om in de publieke ruimte te dansen wat tot grote ergernis leidde bij lokale tieners die een schoolbal wouden organiseren. Ze deden een aanvraag om het bal te mogen houden, maar dat zette dan weer kwaad bloed bij een lokale dominee. Gelukkig werd het conflict uiteindelijk opgelost en mocht er in Elmore City alsnog gedanst worden. Pitchford las dit verhaal, trok naar het stadje en maakte er een filmscript van. Het resultaat daarvan kennen we allemaal.

De film

Ren McCormack (Kevin Bacon) is een rebelse tiener die van Chicago naar een rustig dorpje op het Amerikaanse platteland verhuist. Hij verveelt zich er steendood, mede omdat rockmuziek en dansen in het dorpje verboden zijn. Wanneer het jaarlijkse schoolbal eraan komt, overtuigt Ren de plaatselijke jeugd om in opstand te komen tegen hun strenge ouders en hun strenge regels. Als kers op de taart, krijgt Ren gevoelens voor Ariel Moore (Lori Singer): de dochter van de plaatselijke dominee die alle regels heeft bedacht...

Footloose’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top