Sterallures: De bliksemsnelle carrière van Roberto Carretero

Sport | Hij zag, hij kwam, hij overwon en... daarna verdween hij. Zo zouden we de knotsgekke week kunnen samenvatten die Roberto Carretero beleefde tijdens de Super 9, zoals het Hamburg Masters 1000-toernooi tot 2000 werd genoemd. Carretero is echt een voorbeeld van een topsporter die sterallures heeft, maar héél snel terug in de vergetelheid raakt.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Als je op topniveau sport beoefent, kan je binnen de tijdspanne van enkele dagen van een nobele onbekende uitgroeien tot een nationale of zelfs internationale held. Veel topsporters ambiëren natuurlijk om in de schijnwerpers te blijven eens ze op hoog niveau hebben gepresteerd. Dat dit niet iedereen gegeven is, kan Roberto Carretero zeker bevestigen. Zijn carrière kende een hele hoge piek, maar kelderde daarna als nooit tevoren.

Tennisbelofte

Zoals vele grote Spaanse tennisspelers schitterde ook de in Madrid geboren Roberto Carretero op gravel. Als junior won hij in 1993 Roland Garros en speelde hij in de finale van de Orange Bowl. Het is dan ook niet onterecht dat er hem veel kansen werden toegedicht toen hij zijn introductie maakte in het professionele circuit, maar al gauw bleek dat alle begin moeilijk is.

Na twee seizoenen op het circuit had hij nog maar vier wedstrijden gewonnen, waarvan drie bij Barcelona. Zelfs tijdens tenniswedstrijden op lager niveau slaagde hij er niet in om goede resultaten te behalen. Maar in het voorjaar van 1996 lukte het hem om de eerste rondes op gravel in Estoril, Barcelona en München met een zege te beëindigen. Hij won in drie weken evenveel wedstrijden als in zijn eerste twee seizoenen. Was dit een goed voorteken?

Wonder in Hamburg

Hij vervolgde zijn succesreeks met het Hamburg Super 9-toernooi. Op dat moment stond hij op de 143e plaats van de wereldranglijst van het tennis en versloeg tot ieders verrassing Jordi Arrese in de eerste ronde na drie matchpunten. Vervolgens vernederde hij MaliVai Washington, de nummer 16 van de wereld, met 6-1 en 6-0 in de tweede ronde voordat hij Arnaud Boetsch (13e) uitschakelde. Hij moest het in de kwartfinale opnemen tegen idool Boris Becker, maar eerst moest hij daarvoor zich meten met de Oostenrijker Gilbert Schaller.

Hoewel hij de eerste set verloor, won hij de volgende twee en klom zo voor het eerst sinds zijn overstap naar het professionele tennis naar de kwartfinale. Hij werd een publiekslieveling genoemd, maar bookmakers gaven hem echter geen echte kansen op een overwinning. Het was dan ook opnieuw een verrassing dat de Spanjaard wereldtopper Evgueni Kafelnikov wist te verslaan.

Hoogtepunt

In de finale kwam het tot een 100% Spaans duel tussen Alex Corretja en Roberto Carretero, twee spelers die je op dit niveau nooit zou verwachten. Corretja was duidelijk de favoriet vanwege zijn ervaring, terwijl Carretero voor het eerst een finale mocht spelen en de status van underdog had. Ondanks het verlies van de eerste set nam Carretero het spel al gauw over en won met 2-6, 6-4, 6-4 en 6-4. Op 20-jarige leeftijd behaalde Carretero zo een glorieuze overwinning, maar het zou de enige zijn.

De tennisgeschiedenis leert ons dat hij niet kon profiteren van zijn succesreeks en nooit meer op een hoog niveau kon spelen. In de rest van zijn carrière won hij amper tien wedstrijden op het hoofdcircuit. Voor de volledigheid: zijn totale inkomsten in het enkelspel over zijn hele carrière waren 670.000 Amerikaanse dollar, inclusief de 320.000 dollar bij dit toernooi in Hamburg alleen. Eenvoudig gezegd had hij 45% van zijn inkomsten van zijn tenniscarrière in één week verdiend. Hij staat ook te boek als de slechtst gerangschikte speler die een Super 9-toernooi heeft gewonnen.

In 2001 hing Carretero op 26-jarige leeftijd zijn tennisracket aan de wilgen vanwege blessures. Later opende hij samen met Carlos Moya een tennisacademie, maar die moest wegens gebrek aan middelen sluiten. Roberto Carretero is sindsdien al jaren actief als adviseur voor de Spaanse TV.

Fan van onze serie? Lees ons artikel over Béla Guttmann en de Benfica-vloek.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top