Waarom de verfilming van het videospel 'Prince of Persia' (niet) de moeite is

Films | VTM 4 zendt vanavond 'Prince of Persia: the Sands of Time' uit, de filmversie van het gelijknamige computerspel dat vooral in de jaren 90 en 2000 hoogtij vierde. Proximus Pickx gaat na of de film uit 2010 even geslaagd was als de gamefranchise.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De verfilming van één van de populairste titels uit de franchise, 'The Sands of Time', gold eigenlijk als het officieuze afscheid van de eens zo gevierde 'Prince of Persia'-saga. De laatste PC- en console-release onder de 'Prince of Persia'-vlag dateert uit 2010 met 'The Forgotten Sands'. In 2018 bracht Ubisoft nog de mobiele game 'Prince of Persia: Escape' uit. Er zouden plannen zijn voor een remake van het videospel 'Sands of Time', die ergens dit of volgend jaar zou moeten verschijnen.

In 2010 goot Walt Disney Pictures 'Prince of Persia: the Sands of Time' in een film, met Jake Gyllenhaal als protagonist Prince Dastan. De film bevatte ook elementen van andere 'Prince of Persia'-titels als 'Warrior Within' en 'The Two Thrones'. De meningen over de avonturenfilm onder regie van Mike Newell ('Donnie Brasco', 'Harry Potter and the Goblet of Fire') waren verdeeld, maar de verfilming bracht toch een mooie 336 miljoen dollar op aan de internationale box-office.

Visueel spektakelstuk

Het verhaal gaat over de straatjongen Dastan (Jake Gyllenhaal), die door de koning van Perzië wordt opgenomen in diens familie. Hij wil bewijzen dat iemand ook een prins kan zijn zònder een koninklijke afkomst te hebben. Na vijftien jaar krijgt Dastan echter de schuld van de dood van de koning en vlucht hij samen met prinses Tamina (Gemma Arterton) om erachter te komen wie hem heeft opgelicht èn om het gebruik van de Sands of Time, een magische dolk waarmee de tijd teruggedraaid kan worden, tegen te gaan omdat dit anders desastreuze gevolgen zou hebben voor de mensheid.

De filmpers kon 'Prince Of Persia' maar matig smaken. De plot heette "flauw" te zijn, met protagonisten die eens om de zoveel tijd moeten "uitschreeuwen wat het plan is om te verzekeren dat alle tienjarigen in het publiek niet hopeloos verward raken", zo schreef de Britse krant The Guardian destijds. De film ontbeert ook de nodige humor, is inspiratieloos en weinig subtiel. Anderzijds werd 'Prince Of Persia' ook omschreven als een "visueel spektakelstuk" propvol spetterende fysieke stunts, special effects en weelderige decors, waardoor het geen seconde verveelt. Conclusie: een entertainende doch weinig memorabele popcornfilm.

Bekijk 'Prince of Persia: The Sands of Time' vanavond om 20u35 op VTM 4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top