Johan Heldenbergh wordt dit jaar 55 en kan terugblikken op een geweldige carrière

Films | Hoera! De Vlaamse acteur Johan Heldenbergh mag dit jaar 55 kaarsjes uitblazen. De man heeft er al een schitterende carrière opzitten en blijft de sterke acteerprestaties aan elkaar rijgen. Proximus Pickx dook in de archieven en ontdekte dat Heldenbergh daar enkele jaren geleden toch anders over dacht.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 2013 stelde de Vlaamse acteur Johan Heldenbergh immers dat het beste van zijn carrière voorbij was. De man ging er van uit dat hij nooit meer een toneelstuk zou schrijven dat een film zou worden, nooit meer een Oscarnominatie in de wacht zou slepen of dat hij een César zou winnen.

Hij was toen 47 jaar, en kampte met een burnout, maar was ook dankbaar voor zijn carrière waarin hij in de Vlaamse films ‘Steve + Sky’ (2004), ‘Ben X’ (2007), ‘Aanrijding in Moscou’ (2008) en ‘De Helaasheid der Dingen’ (2009) meespeelde. Kort voor zijn uitval had hij met ‘The Broken Circle Breakdown’ (2012) een van de belangrijkste rollen uit zijn carrière te pakken.

“Ik hoef het niet meer te overtreffen”, klonk het toen bij Heldenbergh. “Ik ga een andere stem vinden, denk ik.” Maar toch brandde er nog een vuur in Heldenberghs hart, hij had nog steeds de wil om op een podium te staan en iets waardevols te doen.

Nauwgezette keuzes

Dat waardevolle gevoel vond hij in 2015 in het script van de film ‘Le Tout Nouveau Testament’ van de Belgische regisseur Jaco Van Dormael waarin de Brusselse acteur Benoît Poelvoorde de rol van God speelde die in Brussel woonachtig is, en het leven van zijn onderdanen zeer moeilijk maakt. Met deze film belandde Heldenbergh opnieuw in Cannes, in de nevencompetitie Quinzaine des réalisateurs.

Het vuur bleef branden in Heldenberghs hart en na de opnames van ‘The Broken Circle Breakdown’ verscheen de man in tal van televisieseries en enkele filmprojecten waaronder de film ‘Belgica’ (2016) van regisseur Felix van Groeningen. Hij begon zijn filmrollen nauwgezet uit te kiezen en dat resulteerde in 2017 in de film ‘The Zookeeper's Wife’. In deze Amerikaans-Britse oorlogsfilm, die gebaseerd is op waargebeurde feiten, speelt Heldenbergh de rol van een Poolse zoo-eigenaar die samen met zijn vrouw in de Tweede Wereldoorlog het leven redt van honderden Joodse inwoners.

Buitenlands parcours

Filmkenners merkten toen terecht op dat Heldenbergh van 2017 tot en met 2018 weinig tot geen Vlaamse rollen meer had gespeeld. De man werkte toen immers mee aan tal van buitenlandse projecten waaronder ‘Gaspard at the wedding’ (2017), ‘Larguées’ (2018), ‘Carnivores’ (2018) en zelfs ‘The Hummingbird Project’ (2018) met de beroemde Amerikaanse acteurs Jesse Eisenberg en Salma Hayek.

Heldenbergh bleef het buitenland opzoeken, maar keerde eind 2019 wel terug naar Vlaanderen om een rol te spelen in de populaire televisiereeks ‘De Twaalf’ (2020)’. Dat jaar kwam ook de Bosnische film ‘Quo Vadis, Aida?’ uit waarin Heldenbergh schitterde als kolonel. Die film werd genomineerd voor een Oscar, maar kon de nominatie niet verzilveren.

Na het annus horribilis was het tijd voor wat luchtigheid, moet Heldenbergh gedacht hebben. Hij was opnieuw te zien in een Vlaamse tragikomedie ‘Mijn vader is een saucisse’ (2021) en speelt daarin de rol van vader Paul die zijn carrière van bankier beu is en koste wat kost acteur wil worden. Heldenbergh speelde dat jaar ook een rol in ‘Cool Abdoul’ en dat als bokstrainer Ron en heeft nog heel wat leuke Vlaamse en internationale projecten op het programma staan. Het beste van zijn carrière moet dus misschien nog komen!

‘Mijn vader is een saucisse’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Ontdek ‘De Twaalf' vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top