Britse Queen viert platina jubileum op de troon: traditie en grootsheid alom op zeventigste troonverjaardag

Films | Op zes februari viert de Queen haar zeventigste troonverjaardag. Maar liefst zeven decennia regeert de vorstin in Groot-Brittannië. Het land organiseert in juli vier dagen festiviteiten om de verjaardag te vieren. Proximus Pickx vertelt je alles over het jubileum van de machtigste vrouw van het Britse koningshuis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Toen haar vader, George VI, stierf was het op 25-jarige leeftijd de beurt aan de Queen om de troon te bestijgen. Sindsdien heeft de koningin maar liefst veertien premiers geadviseerd. Bovendien had ze al ontmoetingen met dertien verschillende presidenten van de Verenigde Staten. Daarnaast was de vrouw een leading lady in de vele crisissen die haar land de voorbije zeventig jaar meemaakte. 

In de eerste week van juni wordt haar verjaardag uitgebreid gevierd. Hoewel haar jubileum effectief op 6 februari is, worden de festiviteiten in juni gevierd omdat het weer dan beter is. Van donderdag 2 tot en met zondag 5 juni staat Londen in het teken van de zeventigste troonverjaardag van de Queen.

Puddingwedstrijd en klimaatactie

Voor de festiviteiten wordt onder meer een ‘Platinum Pudding Competition’ georganiseerd. Over het hele land wordt gezocht naar een nieuw dessert dat zal verwijzen naar de koningin. Alle Britse inwoners mogen aan de wedstrijd meedoen. Om te winnen moet je zelf een recept uitvinden en een gerecht bereiden dat zowel heerlijk smaakt als visueel mooi oogt. Bovendien moet iedereen het gerecht kunnen klaarmaken en ook het verhaal achter het dessert moet uniek zijn. 

Alle Britten mogen inzendingen insturen tot en met 4 februari, nadien zal de jury een selecte groep kiezen om in de ‘halve finale’ mee te doen. Na drie rondes worden vijf gerechten gekozen, zij mogen zich tijdens de finale verdedigen op 14 maart. Daar moeten ze hun dessert klaarmaken voor een panel waar onder meer Mary Berry en Monica Galetti aanschuiven. Ook de hoofdchef van Buckingham Palace, Mark Flanagan, zal de gerechten beoordelen. 

Met ‘The Queen’s Green Canopy’ worden daarnaast ook alle inwoners van het land aangespoord om een boom te planten. In totaal zouden al 60.000 bomen geplant zijn sinds de start van het project zo’n twee maanden geleden. Alle aanplantingen worden digitaal geregistreerd om tijdens de festiviteiten aan de Queen te tonen. Daarnaast beschermt de organisatie maar liefst zeventig bossen en worden workshops gegeven aan jonge mensen om te leren over de waarde van bomen.

Traditionele viering in juni

In mei wordt er in het Britse koningshuis op Windsor Catsle ook een heuse geschiedenisshow georganiseerd. Maar liefst 1.000 artiesten en 500 paarden zullen negentig minuten lang de koningin eren in hun voorstelling. 

Een maand later is het dan tijd voor een meer traditionele viering met onder meer een militaire parade van 1.400 soldaten. Ook in St Paul’s Cathedral wordt de koningin geëerd in een thanksgivingviering. De nationale televisiezender BBC organiseert op het paleis ook een show waarbij de grootste artiesten ter wereld zullen optreden. Op zondag 5 juni is er een lunch over het hele land. Maar liefst 1.400 mensen gaven al aan in hun buurt een lunch te organiseren. Meer dan 200.000 festiviteiten worden in het hele Verenigd Koninkrijk georganiseerd om de troonverjaardag van de Queen te vieren.

Grotesk in al zijn elementen

Het staat buiten kijf dat bij dit jubileum van de belangrijkste vrouw van Groot-Brittannië kosten noch moeite worden gespaard om haar leven, haar werk en persoonlijkheid te eren. Dat zien we ook terug in de Britse televisiereeks 'The Crown', waarin het bewind van Elizabeth de Tweede wordt getoond. Ook daar zien we groteske evenementen voor onder meer het huwelijk van Elizabeth II met Philip van Griekenland en Denemarken. 

Zowel in de reeks als in de realiteit zijn festiviteiten op het Britse koningshuis een blaken van traditie en conservatieve regels. Witte tafellakens, borden met een gouden randje en zilveren bestek, hoge kaarsen en kristallen glazen, kleurrijke bloemen en dampende schotels vol lekkernijen als kalkoen, rund en wild, het hoort er allemaal bij. De dames hullen zich in witte jurken en de heren trekken hun chiqueste smoking aan. Vergaten we de vlinderdas nog? Alle tafelgenoten heffen het glas op de machtigste vrouw van het land en drinken na de maaltijd keurig hun kopje thee of koffie met opgeheven pink, net zoals het moet. Geef toe, ook jij wordt al warm van de festiviteiten die dit voorjaar in Groot-Brittanië worden georganiseerd. 

Wil je al eens voorproeven van het reilen en zeilen bij het Britse Koningshuis? Ontdek ‘The Crown’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top