Deze tennisouders deden het heus niet zo goed als Richard Williams

Sport | Vanaf vandaag is de biografische film ‘King Richard’ te vinden in de VOD-catalogus van Proximus Pickx. Daarin zien we hoe de acteur Will Smith een beklijvend portret neerzet van Richard Williams, de ambitieuze vader van Venus en Serena Williams. Maar in tegenstelling tot Richard Williams had niet elke tennisouder een even goede invloed op de carrière van zijn of haar kind.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Stefano Capriati

Jennifer Capriati was begin jaren negentig één van de grootste talenten uit de Amerikaanse tenniswereld. Ze werd de allerjongste tennisster die ooit een finale op een professioneel toernooi speelde en werd ook de jongste halve finaliste op Wimbledon. In 1993 werd de druk haar te veel en in die periode nam ze tijdelijk afscheid van het tennissen. 

Dat komt meer dan waarschijnlijk door de familiale situatie te huize Capriati. Haar vader, wijlen Stefano Capriati, zou zijn dochter immers hebben gebruikt om lucratieve commerciële contracten aan de haak te slaan en was naar verluidt zeer hard tegenover zijn dochter wanneer die eens een zeldzame partij verloor. Gelukkig kreeg Capriati op tijd hulp en maakte ze enkele jaren later een succesvolle comeback.

Marinko Lucic

De voormalige Kroatische tennisspeelster Mirjana Lucic stond in de jaren negentig te boek als een groot talent. Op amper vijftienjarige leeftijd won ze het toenmalige tennistoernooi van Bol en een jaar later won ze het vrouwendubbeltoernooi van de Australian Open en dat in samenwerking met Martina Hingis. In 1999 bereikte ze de halve finale van het enkelspel in Wimbledon maar daarna verdween Lucic volledig uit beeld.

Dat kwam naar verluidt door problemen die ze ondervond met haar vader. Die zou dochter Lucic zowel mentaal als fysiek zodanig hardhandig hebben aangepakt dat de tennisspeelster zich niet meer kon concentreren op het spelletje. Lucic besloot op een bepaald moment zelfs haar eigen land te ontvluchten en richting de Verenigde Staten te trekken. Nadien maakte ze wel nog een succesvolle comeback.

Samantha Stevenson

De voormalige Amerikaanse tennisspeelster Alexandra Stevenson werd in 1999 plots wereldberoemd toen ze op achttienjarige leeftijd de halve finale van Wimbledon bereikte. In de tribune zaten vrienden en familie te supporteren, maar natuurlijk ook haar moeder: Samantha Stevenson. Samantha was een voormalige sportjournaliste die zich had omgeschoold tot coach om haar dochter te begeleiden.

Samantha Stevenson was een zeer gedreven coach, maar vergat meer dan eens dat ze best niet te veel opschudding moest veroorzaken om de carrière van haar dochter te ondersteunen. In hetzelfde jaar dat dochter Alexandra aantrad in de halve finale van Wimbledon, onthulde de moeder bijvoorbeeld de ware identiteit van Alexandra’s biologische vader waardoor de media-aandacht enorm toenam. Later verklaarde Samantha dat ze het verbod op de aanwezigheid van coaches in de kleedkamers absurd vond. Ze moest haar dochter moest immers beschermen tegen sommige andere vrouwelijke tennisspeelsters, die ze ook wel eens "pushy bitches" noemde. Dankzij die uitspraak nam de media-aandacht, en de druk op dochter Alexandra, opnieuw toe.

Betty Chang

Ook de Chinees-Amerikaanse tennisspeler Michael Chang had soms moeite om door eenzelfde deur te gaan als zijn moeder Betty. Zij werd door insiders omschreven als een ambitieuze moederkloek, maar ook als eentje die continu achter de veren van haar zoon zat. Chang won in 1989, op zeventienjarige leeftijd, als jongste speler ooit Roland Garros en kon nadien terugblikken op een succesvolle tenniscarrière. 

Hij kan ook terugblikken op enkele gênante momenten, zoals die ene keer toen hij na een vriendschappelijk toernooi nog aan het bijkletsen was met vrienden, tot grote ontsteltenis van zijn moeder. Die wou namelijk dat Michael meteen ging douchen terwijl hij liever nog een praatje wou maken. Michael vertelde zijn moeder dat hij geen onmiddellijke douchebeurt nodig had, waarop zij op hem afstormde en voor het oog van al zijn vrienden controleerde of dat wel zo was.

Arsalan Rezai

De voormalige Iraans-Franse tennisspeelster Aravane Rezai kon in 2011 niet meer door dezelfde deur als haar vader, Arsalan. Toen diende Aravane Rezai immers een klacht in tegen haar vader die in een oplaaiende discussie geweld zou hebben gebruikt en zelfs bedreigingen zou hebben geuit jegens zijn dochter. Vader Arsalan zou bovendien hebben geprofiteerd van de financiële rijkdom van zijn dochter, en dat zinde Aravane helemaal niet.

De twee hadden twee jaar lang geen contact met elkaar en die tijd gebruikte Aravane om te reflecteren op de situatie. In 2013 zochten ze weer contact met elkaar en werden de plooien gladgestreken. “We verdienen allemaal een tweede kans”, verklaarde de tennisspeelster nadien.

‘King Richard’ is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top