Ashleigh Barty speelt de Australian Open-finale met de druk van een hele natie op haar schouders

Sport | In de damesfinale van de Australian Open, deze zaterdag, staat de Australische Ashleigh Barty tegenover de Amerikaanse Danielle Collins. De wedstrijd zal grotendeels een mentale veldslag worden. Proximus Pickx geeft tekst en uitleg.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Vanaf 9u30 Belgische tijd kruisen Ashleigh Barty en Danielle Collins de degens in de damesfinale van de Australian Open in de Rod Laver Arena. Het wordt vooral een mentaal steekspel. De nummer 1 bij de dames, Barty, neemt het niet enkel op tegen de nummer 30 van de wereld, Collins, maar draagt ook de verwachtingen van het hele Australische volk op haar schouders. Voor de Australische is de finale in Melbourne een thuismatch. Het is een paar decennia geleden dat de Australiërs een landgenoot in een Australian Open-finale zagen.

Loden druk op schouders van Barty

Voor de nummer 1 is het morgen de derde grandslamfinale. Na eindzeges op het gravel van Roland Garros in 2019 en het gras van Wimbledon vorig jaar, hoopt Barty om haar eerste Australian Open-titel weg te kapen. Op eigen bodem. De druk is dus enorm voor de 25-jarige Australische, wiens beste resultaat vóór haar finaleplaats op deze grandslam een verloren halve finale was in 2020 tegen de Amerikaanse Sofia Kenin. Wat de druk nog vergroot: al 44 jaar lang wachten de Australiërs op een landgenoot of landgenote die de trofee omhoog hijst in Melbourne. De laatste keer was in 1978, met de eindzege van Chris O’Neil.  

Barty heeft geen steken laten vallen op weg naar de finale. De Australische verloor geen enkele set en gunde haar tegenstanders in totaal slechts 21 spelletjes in zes wedstrijden. In de halve finale zette ze de Amerikaanse Madison Keys (WTA 51) vlotjes opzij met 6-1 en 6-3, in amper één uur en twee minuten.

De slachter van Elise Mertens

Op haar 28ste speelt de Amerikaanse Danielle Collins de eerste grandslamfinale uit haar carrière. De nummer 30 in het WTA-klassement bereikte in 2019 al eens de halve finales: tot nu haar beste resultaat op een grandslam. Collins verloor slechts twee sets in Melbourne. In haar halve finale klopte de slachter van Elise Mertens de Poolse Iga Swiatek, de nummer 9 van de wereld, vlotjes in twee sets, 6-4 en 6-1 na één uur en 18 minuten. Vooral de opslag van Swiatek bleek te zwak, waardoor Collins makkelijk breaks kon forceren.

Hijst Ashleigh Barty op eigen bodem de trofee in de lucht? Antwoord deze zaterdag vanaf 9u30.

Volg de damesfinale op de Australian Open deze zaterdag vanaf 9u30 op Eurosport 1 of via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top