‘Factcheckers’ richt zich op bedrog

Films | Hoe makkelijk laten mensen zich vangen aan deepfakes, kan je rijk worden met een metaaldetector en is contactloos betalen wel veilig? Dat zijn de vragen die ‘Factcheckers’ ons in de nieuwste aflevering voorschotelde.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Deepfakes

Iedereen heeft wel al eens een deepfake video zien passeren. Van uitstekend gemaakte video’s van Barack Obama tot een app die je gezicht in een filmscène plaatst: ze bestaan in alle soorten en maten. Maar kunnen die video’s ook gebruikt worden om mensen om de tuin te leiden, of zijn Vlamingen alert genoeg om door te hebben dat er iets niet pluis is? Thomas Vanderveken en Jan Van Looveren maakten een deepfake van elkaar om dat uit te vissen.

Met body doubles, stemimitators en een deepfakespecialist erbij werden hun video’s vrij professioneel gemaakt. Ze bedachten ook een vrij geloofwaardig verhaal voor elkaar: Jan begon zogezegd met een nieuw programma en Thomas stapte dan weer in de politiek. Bij Jan stroomden de kandidaten voor ‘Over de oce-Jan’ binnen, bij Thomas stond zijn twitterfeed niet stil. De video van Thomas werd zelf overgenomen op nieuwswebsites, eerst als waarheid, later pas met de omschrijving erbij dat het over een deepfake ging. Ja dus, veel mensen lieten zich mooi vangen. Kritisch video’s kijken is de boodschap!

Metaaldetectors

Jan heeft gelezen dat sommige mensen enorme schatten vinden met metaaldetectors, dus uiteraard dient hij prompt zijn ontslag in en schaft hij zich een detector aan. Maar zo simpel is het niet, want een detectorist moet aan een pak wetgeving voldoen. Jan, Britt en Thomas strijden tegen elkaar om zo veel mogelijk te vinden, Jan op een boerenerf, Thomas op het strand en Britt als magneetvisser.

Wat blijkt: naast schroot, flessendopjes en waardeloze stukjes koper is er niet veel te vinden. Op het einde van de draaidag heeft Jan wel geluk en vindt hij een munt uit 1866. 200 euro waard in perfecte staat, maar die van Jan is slechts 20 euro waard. Als hij zijn peperdure metaaldetector terug wil verdienen, zal hij nog wel enkele keren een namiddag op het veld moeten spenderen. Rijk zal hij er in elk geval niet van worden, een ontspannende hobby is het wel.

Contactloos betalen

Britt Van Marsenille gebruikt bewust geen bankkaart waarmee ze contactloos kan betalen. Volgens haar zijn die kaarten niet veilig, maar heeft ze ook gelijk? Zij en Thomas combineren het bedrog uit het eerste item met het schattenjagen uit het tweede, en proberen met een draagbare betaalterminal geld van mensen hun rekening te halen zonder dat ze het merken. Zakkenrollen voor de 21ste eeuw, zeg maar.

En met een uitschuifbare selfiestick en een goed smoesje om het slachtoffer af te leiden, blijkt dat best goed te lukken. Nietsvermoedende voorbijgangers worden aan de praat gehouden door Thomas terwijl Britt tot 50 euro steelt. Ze staan er allemaal verbijsterd bij wanneer de presentatoren uitleggen wat ze deden. Nu, betekent dat dat je portefeuille niet veilig is? Volgens de woordvoerder van Febelfin is zo’n transactie nooit anoniem en dus altijd traceerbaar. Een dief zou dus vrij makkelijk geïdentificeerd kunnen worden. Volgens hem gebeuren zo’n diefstallen dus ook niet echt. Moraal van het verhaal: houd altijd goed in de gaten of er geen verdachte transacties gebeuren en licht je bank in zodra je er toch eentje ziet!

Bekijk ‘Factcheckers’ op dinsdag om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Niet gezien? Geen zorgen, met TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top