'L'ennemi': een psychologische val met wortels in de realiteit

Films | Deze week verschijnt de nieuwe Belgische film ‘L’ennemi’ in de zalen, waarin een politicus beschuldigd wordt van de moord op zijn vrouw. Het is de vierde film van Stephan Streker, die een ware topcast bijeen kon krijgen. Proximus Pickx is trotse coproducent van de film.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Onze landgenoot Jérémie Renier, vooral bekend geworden door zijn rollen in ‘La Promesse’ en ‘L’Enfant’ van de broers Dardenne, is vanaf deze week weer te zien in de zalen met ‘L’ennemi’, een misdaaddrama van de Brusselse scenarist en regisseur Stephan Streker. Het verhaal is geïnspireerd door de moord van Véronique Pirotton, de echtgenote van voormalig Ecolo-politicus Bernard Wesphael. Hij werd beschuldigd van doodslag, maar uiteindelijk over de hele lijn vrijgesproken omdat er redelijke twijfel bestond over zijn schuld.

In ‘L’ennemi’ speelt Renier de rol van de politicus Louis Durieux, die halsoverkop verliefd wordt op radiopresentatrice Maeva (Alma Jodorowsky). Maar na een onstuimige en passionele relatie treft hij zijn vrouw levensloos aan in een hotelkamer. Ze is met geweld om het leven gebracht en hij is de enige verdachte.

De camera’s van Streker volgen Durieux, die eerst niet kan of wil verduidelijken of hij al dan niet verantwoordelijk is voor de dood van Maeva. Hij is de speelbal van politieke en psychologische spelletjes, zozeer zelfs dat hij uiteindelijk niet meer weet of hij haar dood nu wel of niet op zijn geweten heeft. Net als in de zaak Wesphael is er dus sprake van een onduidelijke eerste verklaring en het feit dat velen Louis al prematuur veroordelen, maar verder is het verhaal vooral fictie. "Mijn film gaat over het gevoel, niet over de feiten zelf", verduidelijkte Streker in de Krant van West-Vlaanderen. Dat alles ontspint zich tegen de achtergrond van het ontzagwekkende Thermae Palace aan de Oostendse kust.

Topcast

Renier, die onlangs ook nog te zien was in het uitstekende drama ‘Slalom’, krijgt opnieuw de kans om in een ambigue hoofdrol te schitteren, en dat doet hij weer met verve. Zijn acteerprestatie, die de steeds meer kelderende geestestoestand van de gevallen politicus weergeeft, wordt in de eerste recensies geprezen als een van de sterkste elementen van de film. Renier won een prijs in de categorie Beste Acteur op de London Film Week, waar ‘L’ennemi’ ook won in de categorie Beste Film.

Renier wordt geflankeerd door Alma Jodorowsky, overigens de kleindochter van de cultregisseur Alejandro Jodorowsky (‘La montaña sagrada’). Zij maakte naam als actrice met rollen in onder andere de film ‘La vie d’Adèle’ en Netflix-serie ‘The Serpent’ en is daarnaast actief in de modewereld als model en als regisseur van een muziekvideo voor Clara Luciani.

De cast is verder aangevuld met enkele topacteurs van eigen bodem, zoals Sam Louwyck, Peter Van den Begin, Bruno Vanden Broecke en Jeroen Perceval. Aan talent is er dus zeker geen tekort in de nieuwste film van Streker, die ook met zijn vorige prent ‘Noces’ de psyche onderzocht van een man die alles wil geven om veilig te stellen wat hem dierbaar is.

'L'ennemi' is vanaf vandaag te zien in de Belgische cinema's.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top